23 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
ΛΗΜΝΟΣ - Ειδήσεις Λήμνου, Αθλητικά Λήμνου, Μούδρου, Μύρινας, Ατσικής, Νέας Κούταλης - Limnos News
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 18:15

Μειώνεται, λέει, ο ΕΝΦΙΑ

Μειώνεται, λέει, ο ΕΝΦΙΑ

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

«Θα πάρετε ανάσα» λένε αυτοί – και οι προηγούμενοι – που μας κυβέρνησαν.

Ποιοι;

Αυτοί που μας χρεοκόπησαν, που μας έκαναν φτωχούς, άνεργους, απελπισμένους. Αυτοί που πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις. Αυτοί που κατάργησαν τα εργατικά δικαιώματα. Αυτοί που έδιωξαν 700.000 νέους μας στην ξενιτιά. Που ξεπούλησαν για 99 χρόνια την πατρίδα μας. Που οδήγησαν στην αυτοκτονία χιλιάδες, που μας έκλεψαν την ελπίδα και την αξιοπρέπεια μας.

 

Κι έχουν το θράσος και να μας δουλεύουν από πάνω.

Σαν τον κακό αγά.

 

Τον καιρό, λοιπόν, της τουρκοκρατίας στην Ελλάδα ήταν ένας πολύ κακός αγάς που καταπίεζε τους υπόδουλους Έλληνες. Χαράτσια, καταναγκαστικές εργασίες, κατάσχεση τα χωράφια, φόροι, εξαθλίωση, εξευτελισμοί, φόβος, απελπισία.

Μια μέρα μερικοί δεν άντεξαν άλλο, αγανάκτησαν και άρχισαν να διαμαρτύρονται δημόσια.  Όταν το έμαθε ο αγάς, φώναξε τον αξιωματικό του.

-           Γιατί φωνάζουν αυτοί και διαμαρτύρονται;

-           Λένε ότι καταπιέζονται και θέλουν δικαιοσύνη και ελευθερία.

-           Πήγαινε πιάσε αυτούς που φωνάζουν πιο πολύ και χώσε τους

μέσα στην πιο στενή φυλακή.

 

Ο αξιωματικός, πράγματι, πήγε συνέλαβε έναν και τον έκλεισε στην πιο στενή φυλακή – ένα μπουντρούμι χωρίς παράθυρο, χωρίς κρεβάτι, χωρίς τίποτα, διαστάσεων  1 x 1 ½ μ.   Μόλις ο υπόδουλος Έλληνας κλείστηκε στη φυλακή αυτή, άρχισε να φωνάζει ακόμα περισσότερο,

-     Αυτό είναι αδικία! Είναι παράνομο, αντισυνταγματικό και παράλογο!

 

Τον άκουσε ο αγάς, και ξαναφώναξε τον αξιωματικό,

-    Πήγαινε τώρα, πιάσε άλλους δύο, και χώσ’ τους κι αυτούς στην ίδια φυλακή.

 

Ο αξιωματικός, πράγματι, πήγε συνέλαβε άλλους δύο και τους έκλεισε κι αυτούς μέσα. Μόλις έγιναν τρεις μέσα στη στενή φυλακή, άρχισαν να φωνάζουν ακόμα περισσότερο,

 -     Αυτό είναι σκέτη εξαθλίωση! Δεν μπορούμε ούτε καν να κουνηθούμε σαν άνθρωποι!

 

Τους άκουσε ο αγάς, και ξαναφώναξε τον αξιωματικό,

-     Πήγαινε τώρα, πιάσε άλλους δύο, και χώσ’ τους κι αυτούς στην ίδια φυλακή.

 

Ο αξιωματικός, πράγματι, πήγε συνέλαβε άλλους δύο και τους έκλεισε κι αυτούς μέσα. Μόλις έγιναν πέντε μέσα στη στενή φυλακή, άρχισαν να φωνάζουν ακόμα περισσότερο,

-           Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Άλλα μας έλεγε ο αγάς στην αρχή κι άλλα κάνει τώρα. Αυτό είναι σκέτη κωλοτούμπα. Αν συνεχίσει έτσι, ποιος θα δουλεύει στα χωράφια; Σιγά-σιγά θα ρημάξουν, θα φύγουν τα παιδιά μας στην ξενιτιά, θα μειωθεί η παραγωγή, θα χάσει και τους φόρους που εισπράττει. Και ποιος θα φροντίσει τα παιδιά και τις οικογένειές μας; Ντροπή του! Ούτε τους  γονείς μας σέβεται ούτε το μέλλον των παιδιών μας...

 

Τους άκουσε ο αγάς, και ξαναφώναξε τον αξιωματικό,

-               Πήγαινε τώρα, πιάσε άλλους τρεις, και χώσ’ τους κι αυτούς στην ίδια φυλακή.

 

Ο αξιωματικός, πράγματι, πήγε συνέλαβε άλλους τρεις και τους έκλεισε κι αυτούς μέσα. Έγιναν οκτώ μέσα στη στενή φυλακή, ο ένας πάνω στον άλλο σαν παστωμένες σαρδέλες. Τώρα πια δεν είχαν δύναμη ούτε να φωνάξουν, ούτε καν να μιλήσουν, μόλις που μπορούσαν να αναπνεύσουν και να κουνούν λίγο το κεφάλι. Σε λίγη ώρα ένας λιποθύμησε κι ένας άλλος άρχισε να μοιρολογάει. Η κατάσταση μέσα στη στενή φυλακή γινόταν όλο και πιο δραματική.

 Πέρασαν έτσι μερικές μέρες εξαθλίωσης και μαύρης απελπισίας. Οι φυλακισμένοι ήταν σχεδόν μισοπεθαμένοι. Τότε ο αγάς φώναξε τον αξιωματικό.

-       Πήγαινε τώρα και βγάλε έξω δύο από τους οκτώ.

 

Πράγματι, ο αξιωματικός πήγε και απελευθέρωσε δύο. Μόλις αραίωσαν κάπως και απέμειναν έξι, άρχισαν να δείχνουν κάποια σημάδια ζωής, να αναπνέουν σχεδόν κανονικά, να κινούνται στοιχειωδώς.

Και τότε, κάποιος από αυτούς είπε στους άλλους,

 

-       Να είναι καλά ο αγάς μας!     Είδατε τι καλός που είναι, τελικά;

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ  ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι, ο Οργανισμός Εκπαίδευσης, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου διοργανώνει συναυλία του αγαπημένου ερμηνευτή των μεγάλων επιτυχιών Γεράσιμου Ανδρεάτου την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 21:00 στο Γυμνάσιο Μύρινας, με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Λήμνου και με ελεύθερη είσοδο.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος εδώ και αρκετά χρόνια, δίνει το δικό του μουσικό στίγμα που το χαρακτηρίζει η συνέπεια και ο σεβασμός στο κοινό του. Μέσα από  σημαντικές συνεργασίες και επιλεγμένες εμφανίσεις, ο αγαπημένος ερμηνευτής με την γνήσια λαϊκή φωνή υπηρετεί πιστά αυτό που αγαπά περισσότερο... το Λαϊκό Τραγούδι .

 

Από τις σημαντικότερες φωνές της νεότερης γενιάς, με μία “γεμάτη”  μουσική διαδρομή, αφήνει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι και υπόσχεται σε αυτή την μουσική συνάντηση με τις πιο  γνωστές ερμηνευτικές του στιγμές, να μας κάνει να ταξιδέψουμε νοσταλγικά σε έρωτες, φιλίες , τόπους και συναισθήματα …

Από το «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» και το «Σκάκι» του Δημ. Παπαδημητρίου στο «Πρώτο Φθινόπωρο» και τη «Σκέψη της τρελής» του Βαγγέλη Κορακάκη και από τον «Γκρεμό» του Μάνου Χατζιδάκι στα τραγούδια του Άκη Πάνου που ο ίδιος επανεκτέλεσε.

Μαζί του κι ο νέος Μυτιληνιός τραγουδοποιός Μάκης Ψαραδέλλης, γνωστός από τη δισκογραφική του δουλειά «Στου Χρόνου το Σεντούκι» στην οποία συμμετείχαν πολύ γνωστοί ερμηνευτές μεταξύ των οποίων κι ο Γεράσιμος Ανδρεάτος «Ξένοι Τόποι», Γιώργος Νταλάρας «Ένα Παράξενο Φύλλο» κ.α.

Τριάντα χρόνια  τώρα, ο αγαπημένος ερμηνευτής των μεγάλων επιτυχιών δεν σταματά να μας εκπλήσσει γιατί…. Όσο η Ελλάδα ονειρεύεται θα σιγοτραγουδά τραγούδια μαζί με την φωνή του Γεράσιμου!

Επί σκηνής μαζί του    

Βασίλης Κορακάκης /Μπουζούκι

Βαγγελης  Κονταρατος /Κιθάρα

Μάνος Γρισμπολάκης /Ακορντεόν

Άγης Παπαπαναγιώτου/ Μπάσο

Ηχοληψία:  Δημήτρης Μπότσιος

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Συνελήφθη, χθες (28-07-2019) στη Λήμνο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μύρινας, μία ημεδαπή, ηλικίας 46 ετών, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση σχετική με τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα, ιδιοκτησίας της 46χρονης, διαπιστώθηκε ότι σε αυτό είχαν τεθεί σε λειτουργία μουσικά όργανα, με την ένταση της μουσικής να ξεπερνά το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, όπως διακριβώθηκε μετά από σχετική μέτρηση.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας διενεργείται προανάκριση.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 12:52

Τα λαϊκά τραγούδια του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ

Τα λαϊκά τραγούδια του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Πολλές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ όλη την Ελλάδα αυτήν την εποχή, χορευτικές, θεατρικές, αλλά κυρίως μουσικές. Τι ακούμε, λοιπόν σ’ αυτές τις συναυλίες; Τι ακούμε στα ραδιόφωνα, στα πάρτι, στα κινητά;

Σύγχρονα ελληνικά ελαφρά. Σπάνια λαϊκά, ρεμπέτικα και άλλα παλιά.

 

Υπάρχουν όμως πολλοί ακροατές, κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν όλη τη μέρα ανοιχτό το ραδιόφωνο τους και περιμένουν να ακούσουν κάτι πιο παλιό. Είναι οι γενιές που μεγάλωσαν με το τρανζίστορ, με το ραδιόφωνο συνεχώς ανοικτό, με τα λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας του ’50, του ’60, του ’70 να είναι το σάουντρακ της ενηλικίωσής τους. Εκεί αναγνωρίζουν τα μεράκια τους, τις χαρές και τις λύπες.

 

 Όπως είχε σοφά διαπιστώσει κι ο Χατζιδάκης στην περιβόητη ομιλία του για το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι, δεν είναι γι’ αυτούς η Σονάτα 110 του Μπετόβεν ή τα μονότονα σημερινά.τάμπα-τούμπα-τάμπα-τούμπα.

 

Τα λαϊκά είναι οι αυθεντικοί και παραδοσιακοί ήχοι του λαού μας είναι τα πρώτα μας ακούσματα, συνοδεύουν τις χαρές και τις λύπες μας, τους έρωτές μας, την ξενιτιά, την αδικία της κοινωνίας, είναι πανταχού παρόντες και τα πάντα εκφράζοντες με μια πενιά, με δύο στίχους.

Στην εποχή όμως της νέας τάξης, τα ακούσματα αυτά κινδυνεύουν να θεωρηθούν ξεπερασμένα, ντεμοντέ. Πώς να αντέξουν μέσα στην πλημμύρα νέων καλλιτεχνών και ασμάτων, σύγχρονων και «μοδάτων»;

 

Γι’ αυτό το ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, που εκπέμπει στα 96 FM από τη Μύρινα (και μέσω Ιντερνετ), έχει φανατικούς ακροατές, επειδή ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος του περιλαμβάνει αυτά τα μελωδικά, εκφραστικά παλιά λαϊκά τραγούδια.

 

Ηλία, σε ευχαριστούμε που με τα ωραία σου τραγούδια – και τις άλλες εκπομπές – μας κρατάς μια πολύ ευχάριστη συντροφιά!

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Η πρώτη αναγνωριστική συνάντηση εκπροσώπων φορέων της Λήμνου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λήμνου την πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 στις 12:00. Το παρόν έδωσαν τόσο εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου και του Σωματείου Εργαζομένων,  οι οποίοι ήταν και οι συνδιοργανωτές της μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μαρούλα, όσο και εκπρόσωποι λοιπών φορέων όπως το σωματείο συνταξιούχων, το σωματείο οικοδόμων, το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου, το ΣΥΜΠΑΝ, η Νίκη για την Λήμνο, ο Δήμος Λήμνου, ενώ ωσεί παρών ήταν το ΕΦΚΑ και ο δήμος Αγίου Ευστρατίου.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στη Λήμνο, πιο διεξοδικά πλέον σε σχέση με τη συνάντηση του Μαρούλα. Όλοι οι παρόντες συμφώνησαν ότι επιθυμούμε δημόσιους φορείς που θα στελεχώνονται από δημόσιους λειτουργούς.

Στο δεύτερο μέρος δημιουργήθηκε το πλαίσιο αιτημάτων στο οποίο πρέπει να επιμείνει ο φορέας πίεσης που δημιουργείται και στο οποίο συμφωνήσαν όλοι.

Αναλυτικά:

  • Ταχεία ολοκλήρωση των προκηρύξεων θέσεων μόνιμων ιατρών που ήδη τρέχουν
  • Προκήρυξη και νέων θέσεων με στόχο να καλυφθεί το οργανόγραμμα του νοσοκομείου όπως αυτό είχε τροποποιηθεί το 2013
  • Τακτικές επισκέψεις (τουλάχιστον ανά τρίμηνο) ιατρών ειδικοτήτων που δεν προβλέπονται στο οργανόγραμμα πχ νευρολόγου, ρευματολόγου, αγγειοχειρουργού κτλ.
  • Αναδιοργάνωση του τρέχοντος οργανογράμματος με στόχο να συμπεριλαμβάνονται πλέον ΜΕΘ και ΜΑΦ
  • Υλοποίηση κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στη Λήμνο
  • Ανανέωση της θητείας των επικουρικών ιατρών που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο (όπως της νεφρολόγου και της οφθαλμιάτρου) και των οποίων η σύμβαση λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο.
  • Στελέχωση του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Μούδρου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό
  • Στελέχωση του ιατρείου του ΠΕΔΥ με μόνιμους ιατρούς.

 

Για την επόμενη Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019 στις 12:00 προγραμματίστηκε νέα συνάντηση στην αίθουσα του σωματείου εργαζομένων από τους εκπροσώπους των φορέων με στόχο πλέον τη διευκρίνιση των δράσεων που πρέπει να λάβουν χώρα ώστε να διεκδικηθεί το πλαίσιο των αιτημάτων.

 

Πέρα των παρευρισκομένων πρόσκληση απευθύνεται και στο σύνολο των φορέων ή συλλογικοτήτων του νησιού να συμμετέχουν με εκπρόσωπο, ώστε να αποτελέσουν μέρος αυτού του μεγάλου εγχειρήματος με στόχο την βελτίωση της δημόσιας υγείας στο νησί μας.

Παλεύουμε για όλους.

 

 

Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου

Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ-ΚΥ Λήμνου

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου  Λήμνου.

Σωματείο συνταξιούχων

Σωματείο οικοδόμων

ΑΔΕΔΥ Λήμνου

ΕΛΜΕ Λήμνου

ΕΦΚΑ

Δήμος Λήμνου

Δήμος Αγίου Ευστρατίου

ΣΥΜΠΑΝ

Νίκη για την Λήμνο

 Η φωτογραφια ειναι απο την πρωτη συναντηση στο ΜΑΡΟΥΛΑ, για το ιδιο θεμα. 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Στις 16 Ιουλίου, 2019, ένα από τα μεγαλύτερα Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, το ABC, φιλοξένησε μία μονόωρη εκπομπή - αφιέρωμα, φόρο τιμής στην 25χρονη ιστορία της κινηματογραφικής ταινίας "Ο Βασιλιάς των Λιονταριών", με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης νέας ταινίας, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου.

Η εκπομπή με τίτλό: "The Lion King: Can You Feel The Love Tonight with Robin Roberts" περιελάμβανε συνεντεύξεις με τους ηθοποιούς και συντελεστές, υλικό από τα παρασκήνια της παραγωγής, την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου μουσικού θέματος της ταινίας με τίτλο "Spirit" σε ερμηνεία της Beyonce, καθώς και μια αποκλειστική, ακυκλοφόρητη σκηνή από τη νέα ταινία.

Από την κυκλοφορία της πρώτης ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους το 1994, τα παγκόσμια θέματα της ταινίας έχουν αγγίξει το κοινό σε όλο τον κόσμο, καταγράφοντας την ταινία ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα παραγωγής της εκπομπής δημιούργησε ένα βίντεο-κολλάζ από μουσικές ομάδες και αυτόνομους μουσικούς που ερμήνευσαν ένα από τα πιο γνωστά μουσικά θέματα της ταινίας το "Hakuna Matata". Το βίντεο αυτό προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου ενημερώθηκε για τη σχετική πρωτοβουλία από τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου "Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας", Γεώργιο Παπαπαύλου και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τμήμα της παιδικής χορωδίας του Μουσικού Εργαστηρίου, κατάφερε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα κι έτσι να συμπεριληφθεί στο βίντεο-κολλάζ που φιλοξενούσε συμμετοχές από την Ουγκάντα, τις Η.Π.Α., τη Νότιο Αφρική, τη Ρωσσία, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Πουέρτο Ρίκο, τη Νότια Κορέα, την Αγγλία και την Ιαπωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη τον ελάχιστο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους Θύμιο Γουδέλλη και Στράτο Ροσβάνη που, χωρίς την αφιλοκερδώς βοήθεια τους δε θα μπορούσαμε να προβάλλουμε, έστω κι έτσι, έστω και για αυτό το λίγο τηλεοπτικό χρόνο, τον κόλπο του Μούδρου, τη Λήμνο και το Μουσικό Εργαστήρι, σε όλο τον κόσμο. 

  

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Η Παρούλα Γκαλελή,  Λημνιά Ομογενής στο Σύδνεϋ, βρίσκεται φέτος το καλοκαίρι στη Λήμνο και είναι ταχτική σε όλες τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις,  κυρίως αυτές με παραδοσιακούς Χορούς, αφού η ίδια είναι δασκάλα τέτοιων χορών με πολυπληθές Συγκρότημα Ελληνικών Χορών στην Αυστραλία…

Στο τέλος της εκδήλωσης του Λυκείου Ελληνίδων βγήκε αυτή η φωτογραφία καθώς η Παρούλα είναι γνωστή εδώ και έχει γνωριμίες από τότε που το Λύκειο επισκέφτηκε την  Αυστραλία.  

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μύρινα, 28 Ιουλίου 2019

              Η Φωτογραφική Ομάδα της Λήμνου, με την παρουσία πολλών μελών, αλλά και φίλων της, πραγματοποίησε την Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019, επίσκεψη στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών του Αγίου Όρους, που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στο ξενοδοχείο Varos Village, προερχόμενη από την Βενετία.

              Η έκθεση έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες αφενός να θαυμάσουν φωτογραφίες, κάποιες από τις οποίες χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα και αφετέρου, να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά του Αγίου Όρους, ιδίως μέσα από την τέχνη της χαλκογραφίας.

              Την ομάδα υποδέχθηκε και ξενάγησε στην έκθεση, ο manager του Varos Village κος Στέλιος Μάντζαρης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Ο πλούσιος αρμονικός διάκοσμος  και τα αυθεντικά,  εξαιρετικής  ποιότητας υλικά,  των φορεσιών  του Λυκείου εντυπωσίασαν στην χθεσινή (Σαβ. 28/7/) Εκδήλωση στο Γυμνάσιο. Και απορεί κάνεις: μα σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια είχαν το μεράκι για τόση ομορφιά;  

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σελίδα 1 από 9