19 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 13:48

Αφανιζονται οι ψαραδες μας απο το πλαγκτόν και εκπεμπουν SOS Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι  Ψαράδες της Λήμνου με τους  εκπροσώπους τους   στο Σωματείο τους  ήρθαν στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ  (φωτογραφία) για να εκθέσουν ένα τεράστιο θέμα τους και να ζητήσουν δημόσια την παρέμβαση της Πολιτείας για να έχουν  και αυτοί το δικαίωμα  της αποζημίωσης, όπως οι αγρότες    στην περίπτωση που η παραγωγή τους μειωθεί από κάποιο φυσικό φαινόμενο.

Οι ψαράδες μας  από τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο  δεν μπορούν να δουλέψουν στα δικά τους  χωράφια,  που είναι η θάλασσα,  από το πλαγκτόν…

Τα δίχτυα τους φορτώνονται με  πλαγκτόν, το οποίο λογω των υψηλών θερμοκρασιών έχει πυκνώσει και πυχτώσει,  κάθεται στα δίχτυα δημιουργώντας μια πυκνόρρευστη μάζα και φυσικά έτσι δεν πιάνονται ψάρια     και  μάλιστα τα δίχτυα γίνονται τόσο βαριά που με δυσκολία τα ανεβάζουν τα βίτσια των καϊκιών.  

Καίμε πετρέλαιο, μας είπαν οι ψαράδες,  γυρίζοντας να βρούμε καθαρά νερά  από το πλαγκτόν αλλά τζάμπα καίμε πετρέλαιο!

Κάποια καλοκαίρια συμβαίνει αυτό το πρόβλημα όμως είναι μικρής διάρκειας έως 10 μέρες  όμως φέτος χάνεται η καλύτερη,  για τα εισοδήματα των ψαράδων,  εποχή το καλοκαίρι!  Τη χειμερινή περίοδο λογω του καιρού μια πας για ψάρεμα δυο δεν πας, η ζήτηση είναι μικρή, οι τιμές πέφτουν και όταν χάσεις  την καλοκαιρινή περίοδο το ταμείο της οικογένειας είναι μείον.   

Ενας από τους εκπρόσωπους των  ψαράδων μας είπε ότι μέχρι τώρα δούλευαν για να καλύψουν τα ετήσια έξοδα του καϊκιού τους, των καυσίμων  κλπ, που είναι μεγάλα,  και απο δω και περά περίμεναν  να έχουν ένα έσοδο για τις οικογένειες τους , και να κεράσουν έναν  καφέ συμπλήρωσε ο πάντα εύστροφος  Σκουλαρίκιας, όμως αυτή η περίοδες χάνεται και η ανησυχία τους είναι έντονη.

Μας είπαν ότι στη Λήμνο υπάρχουν 270  οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από το ψάρεμα και   αν δεν γίνει κάτι για να ενισχυθούν τα  οικονομικά τους με κάποια αποζημίωση   αυτές οι οικογένειες επαγγελματικά  θα εξαφανιστούν.

Ζητούν λοιπόν με πολύ λογικό τρόπο να τύχουν αποζημίωσης όπως συμβαίνει και με άλλα επαγγέλματα,   που το εισόδημα τους θίγεται από φυσικά φαινόμενα, ένα αίτημα δίκαιο το οποίο θα έπρεπε να είναι  θεσμοθετημένο. Μάλιστα, η Κυβέρνηση τώρα που βγήκαμε από το Μνημόνιο μπορεί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των ψαράδων  και μακάρι να είναι η πρώτη τέτοια  περίπτωση!!!

 

Διαβάστηκε 1436 φορές