20 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018 20:39

Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ (Την Κυρ. 19/8 από τις 10.00 εως 20.00) Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Και στην Παγκόσμια μέρα των Φάρων, που είναι κάθε  τρίτη Κυριακή του Αυγούστου,  φέτος  στις 19/8,   η Λήμνος δηλώνει παρούσα.

Και Φάρο έχουμε !  Είναι ένας  από τους 27 που έχουν επιλεγεί σε όλη την Ελλάδα για να  παραμείνουν  ανοιχτοί για το κοινό την Κυριακή 19/8  από  τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.  

Είναι ο Φάρος της Πλάκας,  ένας από τους λίγους που παραμένουν και λειτουργούν όπως παλιά με φαροφύλακα.

Επειδή οι Φάροι ανήκουν στο Υπουργείο Αμυνας και στο Πολεμικό Ναυτικό, ως στρατιωτικοί χώροι δεν είναι επισκέψιμοι, παρά μόνο την Παγκόσμια μέρα των Φάρων,  που φέτος είναι την Κυριακή 19/8/18.

Υπάρχει όμως  ένα αίτημα από τους κατοίκους της Περιοχής να μην είναι κάτω από στρατιωτικό έλεγχο  για να είναι επισκέψιμοι καθημερινά, προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής,  καθώς   οι Φάροι θεωρούνται σημαντικά σημεία της  Ναυσιπλοΐας του παρελθόντος  και αξιοθέατα.

Άλλωστε οι  εξελίξεις στην ναυσιπλοΐα,  με τους δορυφόρους,  τα GPS, τα ραντάρ και τα αυτόποιημένα συστήματα,  έχουν  μειώσει σημαντικά τους ΦΑΡΟΥΣ με φαροφύλακα.    

ΜΕΡΙΚΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

Στο Βορειοανατολικότερο άκρο του νησιού της Λήμνου, κοντά στο χωριό  Πλάκα, 45 χιλ. από τη Μυρίνα,  βρίσκεται ο Φάρος της Πλάκας. Εχει φυσικό ύψος κατασκευής του πέτρινου πύργου τα 25 μέτρα και εστιακό ύψος 50 μέτρα. Φτιάχτηκε το 1908 από τη Γαλλική εταιρεία Φάρων και πρωτολειτούργησε με φωτιστικό πετρέλαιο και το 1981 μετατράπηκε σε ηλεκτρικό. Είναι περιστροφικός φάρος και η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 22 μίλια και η συχνότητα φωτοβολίας του είναι 6 δέσμες φωτός το λεπτό. Ο φάρος της Πλάκας είναι από τα σημαντικότερα φανάρια του Φαρικού Δικτύου της χώρας μας λόγω της στρατηγικής του θέσης στην είσοδο των Δαρδανελίων. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1913. Ανήκει στην Υπηρεσία Φάρων και επανδρώνεται και φυλάσσεται από το Πολεμικό Ναυτικό.

Διαβάστηκε 1204 φορές