21 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018 12:39

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ (ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ) ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΟΥ ΠΟΘΟΥ ! Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Αφού πρώτα ευχηθώ στην εορταζόμενη,  μεγάλη Λημνιά Συγγραφέα,  ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΟΥ ΠΟΘΟΥ, Χρόνια Πολλά, γεμάτα με πνευματική δημιουργικότητα και να τα εκατοστίσει τα βιβλία της, αν δεν το έκανε ήδη,  να παραθέσω ένα  πολύ επίκαιρο κείμενο της που ανάρτησε στο διαδίκτυο!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Με τη μνήμη να ματώνει ακόμα από το άγριο πέρασμα της φωτιάς και την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας, και με την ίδια εμμονή του κακού τα τελευταία χρόνια, θα ανάψουμε και φέτος το κεράκι μας. Σε ταπεινό εξωκκλήσι, ερημικό, ή σε ναό μεγαλοπρεπή, καμιά σημασία. Μια Παναγιά μας περιμένει πάντα εκεί, μια σκέπη. Μπορεί να είναι η Παναγιά η Σπηλιανή ή η Παναγιά η Χρυσοσπηλιώτισσα. Μπορεί η Παναγιά η Εκατονταπυλιανή, η Παναγιά η Κακαβιώτισσα, η Παναγιά η Γαλατιανή, η Πελαγινή, η Φωτοβολούσα, η Φαναριώτισσα, η Γρηγορούσα, η Σουμελά, η Ιεροσολυμίτισσα, η Παναγιά η Βαρνάκωβα - που κάηκε πέρισι τον χειμώνα και ξαναχτίστηκε με χρήματα εισφορές των πιστών της - ή ίσως η Παναγιά η Γλυκοφιλούσα, η Μυρτιδιώτισσα, μπορεί η Παναγιά η Πορταϊτισσα, που έπλεε στη θάλασσα πάνω από εκατό χρόνια με θύελλες, σε νύχτες ερημικές, ή με γαλήνη, έπλεε πάνω στα κύματα ώσπου να φτάσει στις ακτές του Αγίου Όρους. Ή μπορεί ακόμα να είναι η Παναγιά της Τρύγης από το μετόχι του Αγίου Όρους στη Λήμνο.
Τετρακόσια εβδομήντα τέσσερα ονόματα – και θα είναι πιο πολλά.
Ποτέ Ποίηση πιο μεγάλη δεν έδωσε τόσα πανέμορφα ονόματα σε Πρόσωπο Ιερό για να εκφράσει την λατρεία ή την ευχαριστία.

Φέτος, ύστερα από τον πρόσφατο πύρινο εφιάλτη, με το πένθος νωπό ακόμα σε όλους μας, η πρώτη ευχή που βγαίνει από μέσα μας είναι “ποτέ ξανά”. Ποτέ πια. Χρόνια τώρα, κάθε καλοκαίρι με την ίδια μανία καίγεται η χώρα μας η βασανισμένη από τους αόρατους πλην υπαρκτούς εχθρούς της. Τόσο ανοχύρωτη είναι πια, τόσο απροστάτευτη. Κι αυτό πονάει ως τα κατάβαθα, πονάει, και μας αφήνει κι εμάς ανοχύρωτους.

Το ταπεινό εκκλησάκι της φωτογραφίας είναι της Παναγίας της Τρύγης, στη Λήμνο, μετόχι, οπως είπα, της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Κάθε χρόνο σαν σήμερα έρχονται οι μοναχοί της Σίμωνος Πέτρας με την μεγαλοπρεπή εικόνα της Παναγίας της Τρύγης να συνλειτουργήσουν με τους ντόπιους του νησιού στην μεγάλη αυτή ημέρα της Ορθοδοξίας.

Χρόνια πολλά σε όλους!
Και ας ευχηθούμε από την καρδιά μας: ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΩΤΙΕΣ. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.
Ας τελειώσει εδώ αυτή "η εμμονή της αδικίας και του κακού".
Παραμονή της Παναγίας 2018.
Και ας ξημερώσει ένα καινούριο Φως!

 

Διαβάστηκε 545 φορές