19 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018 11:37

Στη Λήμνο δύο από τα ομορφότερα μέρη “Ιδιαίτερου φυσικού κάλλους” Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

         Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πριν λίγες μέρες προκήρυξε για να χρηματοδοτηθούν με 3.000.000 ευρώ “δράσεις που αφορούν έργα ανάδειξης των οικοσυστημάτων των νησιών του Βορείου Αιγαίου”, δηλαδή περιπατητικά μονοπάτια και θεματικά οικοπάρκα, για την ανάδειξη και προστασία περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

          Η Λήμνος έχει δύο από τις ωραιότερες και μοναδικές τοποθεσίες “ιδιαίτερου φυσικού κάλλους”, τις αμμοθίνες στο Γομάτι και την εκκλησία της Παναγίας Κακαβιώτισσας.

           Οι αμμοθίνες είναι πλέον πολύ γνωστές, και προκαλούν πανελλήνιο και διεθνές ενδιαφέρον ως “H ελληνική Σαχάρα”. Είναι ευκαιρία τώρα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας να ασφαλτοστρωθεί ο παλιόδρομος από το Κατάλακκο μέχρι κάτω τη θάλασσα, για να μη υποφέρουν τα οχήματα από τα χώματα, τις πέτρες και τις νεροφαγιές.

    Το άλλο πανέμορφο μέρος είναι η εκκλησία της Παναγίας Κακαβιώτισσας. Είναι η μοναδική σ’ ολόκληρο τον κόσμο γιατί τα έχει όλα, εκτός από σκεπή. Είναι χτισμένη μέσα στο μεγάλο άνοιγμα ενός βράχου στο βουναλάκι Κάκαβος, δύο χιλιόμετρα από το χωριό Θάνος προς την μεγάλη αμμουδιά Εβγάτης.

Χτίστηκε από λίγους ευλαβείς μοναχούς το 1416. Ήταν οι μόνοι που σώθηκαν όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τον Άη-Στράτη και εξόντωσαν όλους τους κατοίκους του νησιού. Στη Λήμνο έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας κι έκτισαν την περίεργη αυτή εκκλησία χωρίς σκεπή μέσα στο βράχο.

 Στη Λήμνο δεν υπάρχουν βουνά για ορειβασίες, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι πεδινό, με δύο λίμνες (Αλυκή – Χορταρόλιμνη) και χαμηλούς λόφους με θυμάρι και αγριολούλουδα.

Η διαδρομή για να φτάσει κάποιος μέχρι αυτήν την εκκλησία είναι μαγευτική, ένας ευχάριστος περίπατος ελαφρά ανηφορικός, γύρω στα 500-600 μέτρα. Κι όταν φτάσεις πάνω, από εκεί η θέα είναι πανοραμική, συναρπαστική και μοναδική. Βλέπεις γύρω-γύρω τους κόλπους του νησιού, τη θάλασσα, το απέραντο γαλάζιο.

       Το περιπατητικό μονοπάτι της Παναγίας Κακαβιώτισσας είναι ιδανικό για μια τέτοια δράση, που θα αναδείξει και θα αξιοποιήσει τη διαδρομή με αναβάθμιση του μονοπατιού, με “στάσεις-πάρκινγκ” για ξεκούραση, για φωτογραφίες κ.ά. Και θα αυξήσει κατακόρυφα τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους φυσιολάτρες επισκέπτες του νησιού.

Διαβάστηκε 1593 φορές