19 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 11:51

Τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς πρέπει να επιδοτούνται Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς πρέπει να επιδοτούνται

 

 

Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Αποσύρθηκε τελικά το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς, που προέβλεπε να φορολογούνται, ύστερα από τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις των ζωόφιλων. Το Υπουργείο ξεκίνησε μια “διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς” για να το βελτιώσει και να το επαναφέρει προς ψήφιση στη βουλή.

Η γνώμη μου είναι ότι τα ζώα συντροφιάς, όχι μόνον δεν πρέπει να φορολογούνται, αλλά αντίθετα πρέπει να επιδοτούνται, ιδίως οι γάτες, οι οποίες επιτελούν κοινωνικό λειτούργημα και μπορεί κυριολεκτικά να σου σώσουν τη ζωή.

            Όπως συνέβη με έναν φίλο μου στη Μύρινα, ζωόφιλο με πολλές γάτες. Μια μέρα μου είπε,

 

Έχω μια γάτα, πολύ ζωηρή και ζημιάρα, μου έχει καταστρέψει με τα νύχια της το δερμάτινο σαλόνι και το σπίτι είναι γεμάτο τρίχες. Την αγαπώ, αλλά θέλω και να την ξεφορτωθώ. Την χαρίζω, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι τώρα να την πάρει. Μεγάλο πρόβλημα. Τι να κάνω;

 

Και για αυτό στενοχωριέσαι; Του απάντησα. Πολύ εύκολο, την παίρνεις με το αυτοκίνητο, πηγαίνεις 8 χιλιόμετρα μακριά στα Θέρμα, και εκεί, πίσω από τα λουτρά και την ταβέρνα, την αφήνεις μέσα στα πυκνά δέντρα. Όλο και κάποιος θα την περιμαζέψει, ή θα βρει κάτι να τρώει απ’ την ταβέρνα. Στο γυρισμό πίνεις μερικά ουζάκια με μεζέδες στην ταβέρνα, γεμίζεις το μπετονάκι σου με νερό από τη βρύση, παίρνεις και μερικά γλυκά κουταλιού, χαλβά και ταχίνι από τη βιοτεχνία Αχιλαδέλη, που είναι εκεί κοντά,και ούτε γάτα, ούτε ζημιά !

 

Πράγματι, αυτό κάνει, αλλά μετά από 2 μέρες η γάτα έχει επιστρέψει στο σπίτι, στη Μύρινα.

 

Για να μη γυρίσει πίσω, αυτή τη φορά θα την πας πολύ μακριά, στην άλλη άκρη της Λήμνου. Θα περάσεις τον Κορνό, Αη-Δημήτρη, Λιβαδοχώρι, το αεροδρόμιο, το Βάρος, τον Κότσινα με το άγαλμα της Μαρούλας και τις ταβέρνες στο λιμανάκι, θα διασχίσεις το Ρεπανίδι, το Κοντοπούλι, θα πας στην Ηφαιστεία με τα αρχαία, θα περάσεις από τη λίμνη Αλυκή με τα φλαμίγκος, μετά στα Καβείρεια με τη σπηλιά του Φιλοκτήτη και τη Νεφτίνα με την παρθένα αμμουδιά. Κι αφού περάσεις την Παναγιά και την Πλάκα, θα την αμολήσεις εκεί κοντά στον φάρο, με θέα την Ίμβρο στο βάθος της θάλασσας. Στο γυρισμό τρως σε κάποια απ’ τις ταβέρνες στο Κοντοπούλι, ή τις ψαροταβέρνες στο Μούδρο κάτω στο λιμάνι. Περνάς κι απ’ το Καρπάσι τη βιοτεχνία Χρυσάφη, και παίρνεις μερικά τυριά καλαθάκι, γιαούρτι πρόβειο ολόπαχο και παραδοσιακό, σιροπιαστά γλυκά ταψιού, σαμσάδες και βενιζελικά, και …όλα μέλι - γάλα!

 

Πράγματι, αυτό κάνει, αλλά μετά από 5 μέρες η γάτα έχει επιστρέψει στο σπίτι, στη Μύρινα.

 

Μία λύση μόνο απέμεινα. Αυτή τη φορά θα  την βάλεις μέσα σε ένα τσουβάλι και θα το δέσεις με σχοινί. Θα περάσεις τις ανηφοριές και κατηφοριές με τις στροφές, τον Κορνό, τις Σαρδές, τη Δάφνη και το Κατάλακο, και θα φτάσεις στο Γομάτι με τα 6 χιλιόμετρα απέραντη ρηχή αμμουδιά. Από εκεί με τα πόδια προχωράς αριστερά, δεξιά, πάλι αριστερά, δύο χιλιόμετρα στροφές μέχρι το τουριστικό παρατηρητήριο και τη βρύση στους αμμόλοφους – πάρε και τη φωτογραφική μηχανή να τραβήξεις μερικές καταπληκτικές φωτογραφίες. Από εκεί αριστερά ανεβοκατεβαίνεις τους τρεις πρώτους αμμόλοφους, δεξιά, πάλι δεξιά, το μονοπάτι μέσα στις πικροδάφνες, αριστερά έναν κατσικόδρομο με θυμάρια και αστιβιές, περνάς δύο μάντρες – πρόσεξε τα άγρια μαντρόσκυλα – και πάλι δεξιά. Στην τρίτη στροφή αριστερά κοντά στα γκρέμια, θα αντικρίσεις δεξιά υπέροχη θέα τα Φαλακρά, αριστερά το νησί Σεργίτσι και τον Μούρτζουφλο, και στο βάθος του πελάγους τη Σαμοθράκη και τη Θάσο.  Εκεί την αμολάς τη γάτα και ησυχάζεις !  Όλο και κάποιο αγριοκούνελο θα βρει για να φάει να επιζήσει.

Στο γυρισμό περνάς από την ταβέρνα στις Σαρδές, τρως σπιτικά φλομάρια με κόκορα, με μεζεδάκια και Λημνιό μοσχάτο κρασάκι νέκταρ.

 

Μετά από μερικές μέρες ξανασυναντηθήκαμε.

 

Πολύ εξαντλημένο και αδύνατο σε βλέπω. Τι έγινε, την ξεφορτώθηκες;

 

Άστα, πού να στα λέω! Έκανα ό,τι μου είπες, αλλά μετά από τόσες  στροφές, ανηφοριές και κατηφοριές, έχασα τον προσανατολισμό μου, μέχρι να φτάσω στο μέρος εκείνο απέναντι από το Σεργίτσι και τη Σαμοθράκη, χάθηκα και δεν μπορούσα να γυρίσω πίσω,  χώρια που είχα πεθάνει από την κούραση και δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μου. Ο Θεός με λυπήθηκε, πάντως, και επέζησα, και δεν άφησα τα κόκαλά μου σε κάποια αστιβιά ή πικροδάφνη εκεί στην ερημιά.

Ευτυχώς είχα τη γάτα μαζί μου! Την έβγαλα από το τσουβάλι, μπροστά αυτή, από πίσω της εγώ - ήξερε το δρόμο της επιστροφής-  κούτσα-κούτσα γυρίσαμε πίσω…

 

Διαβάστηκε 1206 φορές