16 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018 13:38

Η ΛΗΜΝΟΣ ΣΤΟ 1821 Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Και η Λήμνος είχε τη συμμετοχή της στην Επανάσταση του 1821. Για τη συμμετοχή αυτή υπάρχει ένα πολυσέλιδο βιβλίο του αείμνηστου Γυμνασιάρχη Τάσου Καψιδελλη, όπου αναφέρονται 100δες Λημνιοί Αγωνιστές στα επαναστατικά γεγονότα του  1821.

Επίσης παλιότερα είχε γράψει για το ίδιο θέμα ο Τρύφων Μαραγκός και η έκδοση αυτή επίσης υπάρχει…

Είναι ενδιαφέρον ότι στο Γυμνάσιο της Μύρινας, με την ευκαιρία της φετινής επετείου, καταπιάστηκαν με το θέμα δίνοντας ένα γενικό περίγραμμα της Λήμνου στον κατά θάλασσα και στεριά αγώνα εκείνου του μεγάλου ξεσηκωμού.    

"Το υλικό προέρχεται από τη σχολική γιορτή του Γυμνασίου Μύρινας,
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Βίκυ Τσέτσου - Στέλλα Καζακίδου"

1. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

            Το γεγονός ότι το νησί της Λήμνου δεν προσφερόταν για κάποια τοπική επαναστατική δραστηριότητα,  δε στάθηκε ικανό να κρατήσει τους Λημνιούς αδρανείς, μακριά από τους αγώνες των άλλων Ελλήνων για ελευθερία.

            Από την πρώτη στιγμή της Επανάστασης συνειδητοποίησαν τη μεγάλη αλήθεια, πως «Επανάσταση Ελληνική το 1821 που δε διέθετε στόλο ήταν καθαρή παραφροσύνη». Έτσι, πριν ακόμα επαναστατήσει η Ύδρα, καράβια από τη Λήμνο έτρεξαν να βοηθήσουν τους μαχόμενους στη Χαλκιδική  Έλληνες επαναστάτες στις18 Μαΐου 1821.

            Ταυτόχρονα  Λημνιοί καραβοκύρηδες και ναύτες εγκατέλειψαν το νησί τους και με τα καράβια τους συσπειρώθηκαν γύρω από τον επαναστατημένο ελληνικό στόλο, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο Έθνος σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Ενισχύοντας τον δια ξηράς αγώνα με την πολιορκία των εχθρικών φρουρίων, παρεμπόδιζαν τη μεταφορά τροφίμων και πολεμοφοδίων, καθώς και  στρατευμάτων στα εχθρικά παράλια.

 

Το πρώτο ναυτικό κατόρθωμα των Ελλήνων ήταν η πυρπόληση ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου στον όρμο της Ερεσού στις 26 Μαΐου 1821. Το πλοίο που χρησίμευσε σαν πυρπολικό ανήκε στο Λημνιό Νικόλα Χ’’Τριανταφύλλου

 

Τα πλοία των Θεοδωρή Γεωργίου  και Αντώνη Βισβίζη  συμμετείχαν στη προάσπιση της Σάμου από τον τουρκικό στόλο.

 Στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής ο πλοίαρχος Αθανάσιος Μαργαρίτης με το μπρίκι του «Ποσειδών» καθώς και τα μπρίκια  «Αγ. Γεώργιος» του Αναστάση Γαροφάλλου και  «Αλκιβιάδης» του Θ. Γεωργίου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους επαναστάτες.

 

Εκτός από το Ν. Χ’’Τριανταφύλλου πλοία που χρησίμευσαν ως πυρπολικά προσέφεραν και οι Ν. Χ’’Μαυρουδής  και Κωνσταντής Μάκρας.

 

2.Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ

Η συμμετοχή της Λήμνου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα δεν περιορίστηκε στις θαλάσσιες επιχειρήσεις αλλά προεκτείνεται και στο χερσαίο αγώνα, σε όλη την έκταση της Ελλάδας.

            Η σημαντικότερη στρατιωτική φυσιογνωμία της Λήμνου ήταν σίγουρα ο Τριαντάφυλλος Τζουράς (1793 - 1847). Ο ηρωισμός και η παλικαριά του ξεπερνούσε τα όρια της τόλμης. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του Αγώνα τραυματίστηκε 6 φορές (δυστυχώς τη μία απ’ αυτές από ελληνικά όπλα, κατά τη προάσπιση του κράτους από αποστάτες μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια).

Ο Τ. Τζουράς εγκατέλειψε τα πάντα στη Λήμνο και σε ηλικία 28 ετών έφυγε για να συνδράμει στον Αγώνα που μόλις ξεκινούσε. Έλαβε μέρος σε πάρα πολλές μάχες. Αρχικά είχε στις διαταγές του 85 Λημνιούς στρατιώτες τα έξοδα των οποίων κάλυπτε ο ίδιος και δρούσε σε θαλάσσιες επιχειρήσεις.

 Η Πολιτεία τον τίμησε με «αργυρούν σταυρόν» το Φεβρουάριο του 1836 και τον Απρίλιο του ίδιου έτους ονομάστηκε ιππότης του χρυσού σταυρού του Τάγματος του Σωτήρος, την ανώτατη διάκριση για αξιωματικό.

 

 

Διαβάστηκε 1136 φορές