20 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 22:12

Η ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΛΗΜΝΟΥ !!! Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η λέξη που  θα έδινε την πλήρη εικόνα της Ημερίδας για το μελι, που έγινε  χθες (14/3/18), είναι: ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ και μάλιστα με παύλες ανάμεσα στις συλλαβές  για περισσότερη έμφαση!

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, βασική προϋπόθεση επιτυχίας.  

Οι ομιλητές,  στις 20λεπτες ομιλίες τους,  ήταν γλαφυροί, περιεκτικοί και …άνετοι! 

Η  θεματολογία τους ήταν καίρια και άκρως ενδιαφέρουσα.  

Η οργάνωση και  η υποδοχή από τον  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ  ΛΗΜΝΟΥ στο φουαγιέ του ΜΑΡΟΥΛΑ, το στολισμένο με τη νέα συσκευασία μελιού το ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ,  ηταν εντυπωσιακή!

Θα λέγαμε ότι γι αυτή τη συσκευασία, για αυτό το (νέο)  ξεκίνημα του ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ, έγιναν όλα αυτά και σ΄αυτή τη Γιορτή οι καλεσμένοι ομιλητές ήταν οι καλύτεροι εκπρόσωποι του χώρου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ήταν ο πρωτοπόρος στην οργάνωση του Μελιού,  ως καταξιωμένου εμπορικού προϊόντος, του γνωστού μελιού ΑΤΤΙΚΗ, Γιώργος Πίτας, ο  όποιος έχει μια σειρά από σημαντικές θέσεις σε διάφορους σχετικούς Οργανισμούς,  όπως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής FEEDM, Ταμίας της ΣΕΒΤ κλπ.

Στη Λήμνο έρχεται,  μας είπε σε πρωινή τηλεφωνική συνομιλία στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ,  από το 1971 και συνεχίζει  μέχρι σήμερα!  Του προτείναμε την ιδέα η Εταιρία του,  η  ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΤΑΣ, που έχει κατακτήσει τις διεθνείς αγορές,  να προωθεί και τοπικά εξαιρετικά μέλια, όπως το Μέλι της Λήμνου,  με το Όνομα τους με μια συμβολαιακή   συνεργασία. Η απάντηση ήταν ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο όμως οι σημερινές μικρές ποσότητες  της Λημνου δεν το επιτρέπουν.

Στην ομιλία  του ο κ. Πιτας  έδωσε πολλά στοιχεία για την εμπορική διακίνηση του μελιού στην Ελλάδα και διεθνώς με βασικό συμπέρασμα ότι το Ελληνικό μέλι έχει μέλλον μόνο αν δεν κάνει ποιοτικές εκπτώσεις για να ανταγωνιστεί τα φθηνά  μέλια,  τοπικά και εισαγωγής,  τα οποία  κατακλύζουν  την  Αγορά. Αντίθετα, τόνισε,  πρέπει να επιμείνουμε  στην πιστοποιημένη συσκευασία , κάτι που τώρα ξεκινά ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ της Λήμνου.

Ο επόμενος ομιλητής, γλαφυρότατος, ήταν  ο εκπρόσωπος της γνωστής για τα φυσικά καλλυντικά της APIVITA, Αναγνώστης (Τάσος) Τσουκαλάς.  Στη Λήμνο,  μας είπε ότι έρχεται 8η συνεχόμενα χρόνια,  για τις διαλέξεις του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Τ.Ε.Τ.Δ) από την πρώτη χρόνια,  όταν τον προσκάλεσε ο Καθηγητής του Τμήματος Δ. Σκάλκος (για τον κ. Σκάλκο έκαναν και άλλοι Ομιλητές ενθουσιώδεις αναφορές!).

Ο κ. Τσουκαλάς, με την ενέργεια του επί σκηνής, αλλά και με την συνεχή ετησία  παρουσία του στις Διαλέξεις του Πανεπιστήμιου είναι, όπως φάνηκε από το χειροκρότημα,  πολύ γνωστός στους φοιτητές του Τμήματος.  Άλλωστε η APIVITA, η οποία ιδρύθηκε από ένα ζευγάρι φαρμακοποιών αριστερής ιδεολογίας,  όπως μας είπε, έχει έντονη  κοινωνική διάσταση και μεγάλο μέρος των εσόδων   διοχετεύεται σε συνεργασίες με διάφορους τοπικούς και ειδικούς  Φορείς,  Πανεπιστήμια κλπ, για ερευνητικούς σκοπούς και για  την  προστασία του Περιβάλλοντος.  Ετσι, έχει ξεκινήσει από χρόνια μια συνεργασία με το Τμήμα της Λήμνου, φοιτητές του οποίου κάνουν πρακτική στα εργαστήρια της APIVITA και φέτος ετοιμάζουν ένα καινούργιο δοκιμαστικό προϊόν,  που το 90% των συστατικών του θα είναι το μέλι της Λήμνου. Το ειδικό Τμήμα της APIVITA, άλλωστε, σχεδίασε  δωρεάν  το βαζάκι του τυποποιημένου, πια,  μελιού του ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΛΗΜΝΟΥ.  

Έκανε ο κ. Τσουκαλάς και μια ειδική αναφορά στις ομορφιές της Λήμνου, που αν  τη  μεταφέρω στο χαρτί , θα πρέπει το να την κάνουμε φέιγ βολαν και να τα μοιράζουμε   για διαφήμιση !

Ο επόμενος Ομιλητής ήταν θυελλώδης στις αναφορές του, και αυτός γνωστός στους φοιτητές  που ήρθαν στη Ημερίδα. Είναι ο δρ. Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, καθηγητής στο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Ε.Ρ.Β.Α   και συνεργάτης πολλών άλλων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Ο συγκεκριμένος καθηγητής,  με τον κοτσιδάκι  και την απέριττη νεανική εμφάνιση, ο οποίος μέσα σε ένα χρόνο ήρθε 3 φορές στη Λήμνο, για τη Διάλεξη  στο ΤΕΤΔ και για εκδηλώσεις του ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ , έπλεξε το εγκώμιο των  Λημνιών  Μελισσοκόμων  και έβαλε  στοίχημα με τον Πρόεδρο αυτών,  τον Δ. Παλαιολόγου, ότι μέσα σε ένα χρόνο το μέλι της  νέας  συσκευασίας  του ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ θα κατακτήσει κάποιο διεθνές βραβείο ποιότητος!

Τέλος ήταν  κάθετος και καταγγελτικός, απευθυνόμενος στους, στην πρώτη σειρά,   καθήμενους τοπικούς εκπροσώπους μας, τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Αδαμίδη, για τη συνεχιζόμενη   καταστροφή των θυμαριών από πυρκαγιές,  που κάποιοι συστηματικά βάζουν στις αστιβιές και στα θυμάρια  για την εξασφάλιση χώρων βοσκής. Μας έδειξε  και φωτογραφίες της ίδιας μέρας όπου φαίνονται θυμάρια τα οποία έχουν ξεριζωθεί με σκαπτικό και εγκάλεσε την Πυροσβεστική να αναλάβει τις ευθύνες της και  να κάνει το καθήκον της.

Μας έδωσε και μια είδηση ο κ. Παπαχριστοφόρου,  λέγοντας ότι σχεδιάζουν με το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Λήμνου, του οποίου εκθείασε τα εργαστήρια,  να ξεκινήσουν βιοχημικές αναλύσεις του μελιού της Λήμνου, ώστε η άποψη για το μοναδικό μέλι της να αποδεικνύεται και επιστημονικά, αφού γενικά όλες οι περιοχές,  που παράγουν μέλι,  λένε ότι είναι το καλύτερο.

Ολα  αυτα την επόμενη μέρα της διάλεξης αναφέρθηκαν πιο αναλυτικά,   με  τη μορφή συνέντευξης, στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ.

Ο τέταρτος Ομιλητής, Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων  του Τ.Ε.Τ.Δ , Ευστάθιος Γκιαούρης, ο οποίος ήταν και ο παρουσιαστής όλης της Εκδήλωσης,  είχε για Θέμα: Αντιμικροβιακές Ιδιότητες του Μελιού και Βιοδραστικα Συστατικά: σύγχρονες εναλλακτικές δυνατότητες ενός αρχαίου προϊόντος.  

Η ομιλία του κ. Γκιαούρη ηταν γεμάτη με επιστημονικά στοιχεία για το μέλι, και για τις ιατρικές του  ιδιότητες  και πάρα τον γρήγορο λόγο του  ξεπέρασε κατά πολύ το 20λεπτο. Επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι το Τ.Ε.Τ.Δ θα προχωρήσει σύντομα στην ανάλυση του Μελιού της Λήμνου, ώστε να προσδιοριστούν, με βιοχημικό τρόπο οι ιδιότητες του. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που τόνισε ο Καθηγητής  του Τμήματος της Λήμνου ότι από τα περίπου 1400 μέλια παγκοσμίως,  με πλήρη ανάλυση των στοιχείων τους, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο σήμερα, μόνο τα 4 είναι από την Ελλάδα…  Θεωρούμε βέβαιο ότι το 5ο θα είναι της Λήμνου!

Στην αρχή της Ημερίδας χαιρέτισαν με ενδιαφέρουσες 5λεπτες ομιλίες,  ο Δήμαρχος Δημ. Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχο Κ. Αδαμίδης, ο Πρόεδρος του ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ Λήμνου Δημ. Παλαιολόγου και η Πρόεδρος των Φοιτητών του Τ.Ε.Τ.Δ Κωνσταντίνα Θάνου.  

 

 

Διαβάστηκε 1679 φορές