20 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 12:58

Ακτινίδια 2,70 ευρώ το κιλό Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδη

 Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, ούτε τέσσερις, ούτε πέντε, ούτε έξι, ούτε εφτά, ούτε οκτώ.
Εννιά (9) φορές ακριβότερα (2,70 το κιλό) πουλιούνται τα ακτινίδια στα μανάβικα, από όσο τα πούλησε ο παραγωγός στον έμπορο.

Κι όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα και το καλοκαίρι, που δεν υπάρχουν εποχικά φρούτα μέχρι να βγουν τα πρώτα κεράσια και τα πρώϊμα ροδάκινα, τα ακτινίδια θα τα αγοράζουμε πολύ πιο ακριβά.

Μόνο τριάντα λεπτά (0,30) τα πούλησε ο παραγωγός στον έμπορο. Τόσο αξιολογήθηκε από τον έμπορο η αγωνία και ο κόπος του παραγωγού μια ολόκληρη χρονιά – κρύο, καύσωνας, αέρας βροχή, χαλάζι, όργωμα, κλάδεμα, δέσιμο τα κλαδιά, αραίωμα, λίπανση, ράντισμα, πότισμα, ξαναπότισμα, ξαναπότισμα, τελάρα, μάζεμα, κουβάλημα, πετρέλαιο, ρεύμα, εργατικά, ΕΝΦΙΑ, προκαταβολή φόρου, κλπ.

Και δεν πήρε από τον έμπορο λεφτά στο χέρι, αλλά επιταγές για το μέλλον, για μετά από 3, 6, 12 μήνες…

Αν είναι έντιμος ο έμπορος θα πληρώσει έστω και μετά από μήνες αυτά τα 30 λεπτά, γιατί πολλοί δίνουν ακάλυπτες επιταγές…

Από τα 0,30 λεπτά μέχρι τα 2,70 ευρώ είναι δύο και σαράντα ευρώ εύκολο κέρδος για τους μεσάζοντες.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το κέρδος στη Γερμανία, τη Σουηδία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου εξάγονται τα καλύτερα μας ακτινίδια, και πουλιούνται εκεί προς 5-8 ευρώ το κιλό, δηλαδή 20 – 30 φορές πάνω από τα 30 λεπτά που πήρε ο παραγωγός (!)

 Και δεν είναι μόνο τα ακτινίδια, αλλά σχεδόν όλα τα γεωργικά προϊόντα.

Π.χ. 20-25 λεπτά αγοράζουν οι έμποροι από τον παραγωγό τις πατάτες, που πουλιούνται στα μαγαζιά σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή.

Το ίδιο συμβαίνει με τα όσπρια, τα λαχανικά κλπ.

Για εκείνους τους εμπόρους που έχουν αυξημένα μεταφορικά – όπως για παράδειγμα για ακριτικά νησιά – ας πούμε ότι κάπως δικαιολογείται αυτή η τεράστια διαφορά. Αλλά για την ηπειρωτική Ελλάδα και για τα μεγάλα αστικά κέντρα – ακόμα και στην Κατερίνη, τον κατεξοχήν τόπο παραγωγής ακτινιδίων – οι τιμές αυτές είναι απαράδεκτες και προκαλούν.

 Ή μάλλον, έπαψαν να προκαλούν.

Τίποτα πλέον δεν προκαλεί στον τόπο μας, όσο παράλογο κι αν είναι.

“Θα πατάξουμε τη γραφειοκρατία και την αισχροκέρδεια” μας υπόσχονται προεκλογικά όλα τα πολιτικά κόμματα που διαδέχονται το ένα το άλλο εναλλάξ στην εξουσία εδώ και 40 χρόνια. Κι εμείς τους πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι κάτι ίσως αλλάξει.

Όμως, τίποτα δεν άλλαξε, οι μεσάζοντες συνεχίζουν όπως πάντα.
Κι εμείς, από εκεί που παλιότερα αγοράζαμε τα φρούτα και τα λαχανικά με τα τελάρα και τα κιλά, τώρα πλέον τα αγοράζουμε – όπως οι ξένοι – με το κομμάτι, 3 τομάτες, 2 ροδάκινα, 2 ακτινίδια, 1 λεμόνι, μια φέτα καρπούζι…

 

ακτινίδια4.jpg

 

Διαβάστηκε 1257 φορές