21 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 09:13

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΟΣ (ΔΕΚΑΕΤΙΑ 50-60) = ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο Φιλος και συμμαθητής μου στο Γυμνασιο, Βαγιανός Καλλιγερης, μου εστειλε το παρακάτω σημείωμα, προφανως με αφορμη το Θάνατο του Δ. Ντοντου, ο πατέρας του οποίου,  έφερε στη Λημνο, στη Μύρινα (Κάστρο) καλύτερα, το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής και της Παγοποιίας.

Στέκεται, και καλά κάνει, στην παραγωγή πάγου.

Τοτε με τον παγο μπορουσαν τα γρι - γρι να στελνουν ψαρια  εκτος Λημνοιυ, τοτε που δουλεψα και εγω δυο "σκοταδια" (περίοδος ανάμεσα σε δυο πανσέληνους) στο Γρι-γρι με το παρατσούκλι του αφεντικού του "Τουρκος" και καποια χαράματα μας έβρισκαν, εμάς τους  τοτε  πιτσιρικάδες του πληρώματος,  στη  Ηλεκτρικη να παραλαμβάνουμε   πάγο, απαραίτητο για να αποσταλούν τα ψάρια στις ιχθυαγορές,  Καβάλας κλπ.

Ομως  ηταν και η παγωμένη Γκαζοζα (!) απο τις παγωνιέρες που αρχισαν να μπαίνουν στη ζωη μας, καθώς γινοταν και διανομη παγου σε σπιτια, για τα πρωτα ξυλινα, "παγοκινητα" ψυγεια.

Ποιος δεν θυμαται την μοτοσυκλέτα του Λουλουδη, Παλλημνιακός και αυτος, και τους πάμπολλους κατά καιρούς μικρούς βοηθούς να μοιράζουν με τους τεράστιους γάντζους "δαγκάνες,  το τέταρτο ή τη μισή (οι πιο πλούσιοι) κολόνα πάγο!  

Η Φωτογραφία, που τόσο μοιάζει με τις δικες εικονες,   είναι από το διαδίκτυο…

                            Ηλίας Κότσαλης

 

 Δεκαετία  (1950-1960)

Εις την Μύρινα λειτουργεί και ηλεκτρικό εργοστάσιο εξοπλισμένο με τέσσερες μηχανές συνολικής δυνάμεως 300 ίππων και ημερησίας παραγωγής 1000 χιλιοβάτ (ωριαίως 150 χιλιοβάτ).

Οι οικίες είναι ηλεκτροφωτισμένες κατά ποσοστό 85%,ελάχιστα δε ηλεκτρικά σκεύη λειτουργούν λόγω περιορισμένης δυνάμεως προς εξυπηρέτηση. Παραλλήλως λειτουργούν παγοποιείο και ψυγεία.

          Το παγοποιείο συνίσταται σε πλήρη συγκρότημα με συμπιεστή αμμωνίας 6,5 Χ 6,5 (80.000 ψυχρών μονάδων)  εις  παγοθήκη  δυναμένη να αποθήκευση  1500 στήλες πάγου και εις παγολεκάνη των 290 στηλών πάγου των 22 κιλών,με δυνατότητα να παράγει 450 κολώνες το 24ωρο  των 22 κιλών.

Τα ψυγεία απαρτίζονται από δύο ισομεγέθεις θαλάμους συνολικής χωρητικότητας 400 τετρ. κυβικών.

 

Ηλία μεγάλη η συμβολή στην αλιεία  με τον πάγο αλλά και στη κτηνοτροφία με τα ψυγεία για τα τυριά.

Βαγιανος Καλλιγερής.

 

Διαβάστηκε 1111 φορές