19 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018 22:01

ΔΗΜ. ΝΤΟΝΤΟΣ, ΕΤΩΝ 89 ... Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

ΔΗΜ. ΝΤΟΝΤΟΣ,  ΕΤΩΝ 89

Ένα e-mail  μας έφερε  τη βαριά είδηση:  «Χθες βράδυ (Σάββατο 3-3-2018) ο Δημήτρης Ντόντος, πολύ γνωστός στην κοινωνία της Λήμνου, έφυγε από τη ζωή. Καλό του ταξίδι».  Ήταν 89 ετών.

Πήγαινε  για να ξεχειμωνιάσει στην Αφρική όλα τα προηγούμενα χρόνια ο εκλιπών όμως τα δυο τελευταία έμενε στη Λήμνο…

Ο Δημήτρης Ντόντος είχε  εμπλακεί πολύπλευρα  την ιστορία του Νησιού από νέος.  Τότε που το ποδόσφαιρο κυριαρχούσε στην δημόσια ζωή.  Τότε που το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν υπόθεση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Τότε που η παραγωγή πάγου στήριζε την τοπική αλιεία.  Τότε που το κυνήγι ήταν υπόθεση της μισής  Λήμνου. Με όλα αυτά καταπιάστηκε πρωταγωνιστικά και από θέσεις ευθύνης !

Τότε που ο Τάκης είχε την δυνατότατα να βοηθά οικονομικά νέους για σπουδές κλπ. και αργότερα  όταν η βοήθεια αυτή ήταν όχι, πια,  οικονομική, αλλά φροντιστηριακή για ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Τα τελευταία  χρόνια η εφημερίδα ΛΗΜΝΟΣ, φιλοξενούσε 2, 3 άρθρα του το χρόνο γεμάτα με  ντοκουμέντα μια ζωής,  του 1950 - 60.  Τα άρθρα του αυτά τα υπέγραφε, όχι ως Τάκης, όπως τον αποκαλούσαν η φίλοι του, ούτε ως Δημήτρης, αλλά με το πολύ «Λημνιο»  Δημητρός Ντόντος. 

Στο φίλο και συνεργάτη στην εφημερίδα Τάκη, δεν μπορούμε να  ευχηθούμε τίποτα πια και μένει μόνο η ανάμνηση του ζωντανή και δραστήρια ως το τέλος.                             

Η φωτογραφία της Αγίας Τριάδας μπήκε  γιατί για πολλά χρόνια ο εκλιπών ήταν ψάλτης και εκεί υπάρχει οικογενειακός τάφος.  

 

   Ηλίας Κοτσαλης

 

 

Διαβάστηκε 2767 φορές