25 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 21:37

ΑΘΩΩΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αίσιο τέλος  για το Δήμαρχο Λήμνου,  Δ. Μαρινάκη,  είχε η δίκη στην όποια ήταν κατηγορούμενος ως υπαίτιος   εκείνης της,  προ 3ετιας,  περίπτωσης του ανοίγματος  χαντακιού   από την Αλυκή  προς την Θήλασα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ).   

Η  δίκη έγινε την Τρίτη 26/9 και το Τριμελές Δικαστήριο  αθώωσε τον Δήμαρχο καθώς δέχτηκε  την πρόταση της  Εισαγγελέα,   η οποία  στην ομιλία της ανέφερε ότι   ο τρόπος της παρέμβασης στη Αλυκή παραβίαζε τους κανόνες προστασίας του οικοσυστήματος,   που  προστατεύεται, μάλιστα,   από τη συνθήκη NATURA 2000 και  πρόσθεσε  ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη διάνοιξη μηχανήματα,  σε ένα σημείο που απαγορεύεται ακόμη και να κυκλοφορήσουν.

Σε αυτό το (καταδικαστικό)  σκεφτικό  η Εισαγγελέας πρόσθεσε, ως ελαφρυντικό,   ότι όλα αυτά έγιναν  με τη μορφή της ανωτέρας βίας  δεχόμενη  την υπερασπιστική γραμμή που αναπτύχτηκε κατά τη διάρκεια της Δίκης, ότι η διάνοιξη έγινε  για επείγοντες  αντιπλημμυρικούς λογούς, επειδή κινδύνευαν αγροτικές καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια. Ετσι οι εισαγγελέας  ζήτησε την απαλλαγή του Δήμαρχου και το Τριμελές Δικαστήριο συμφώνησε και  ο κ.  Μαρινάκης  κηρύχθηκε αθώος.

Η δίκη,  την οποία παρακολούθησα,  εξελίχθητε με την παρέλαση  μαρτύρων  υπεράσπισης  του Δήμαρχου.  Ήταν Δημοτικοί Σύμβουλοι και  συνεργάτες του Δήμαρχου οι οποίοι  υποστήριξαν ότι η διάνοιξη έγινε για λογούς άμεσης αντιπλημμυρικής ανάγκης και ότι είναι   μια συνηθισμένη πρακτική κάθε φορά που ανεβαίνει υπερβολικά η στάθμη των νερών της Αλυκής.  Κάποιος μαρτυράς,  στο ζήλο του επάνω,  έφτασε να πει ότι η μετατροπή  για κάποιους μήνες  της Αλυκής σε θάλασσα ευνόησε την αύξηση των μικρών γαρίδων που αποτελούν την κύρια τροφή  των φλαμίγκος… (όποτε:  να το κάνουμε πιο συχνά)   Κάποιοι άλλοι μάρτυρες,   κάτοικοι της περιοχής,  είπαν  ότι ήδη είχαν  κάποιες ζημιές και  απώλειες σε πρόβατα.

Στην απόφαση, νομίζουμε, ότι  έπαιξε σημαντικό ρολό ότι η λειτουργία της Αλυκής, που για  κάποιους μήνες έγινε θάλασσα (με ψάρια μέσα!)  και το  πρώτο  καλοκαίρι  δεν εμφάνισε αλάτι,   τελικά  αποκαταστάθηκε σε,  σχετικά,   σύντομο χρονο!

Σίγουρα η απόφαση  της αθώωσης του Δημάρχου διευκολύνθηκε από το γεγονός  ότι  Εισαγγελία Λέσβου, η οποία παρέπεμψε  τον Δήμαρχο στο δικαστήριο πρότεινε δυο,  όλους και όλους,  μάρτυρες κατηγορίας και δεν υπήρχε δικηγόρος για  να στηρίξει  την κατηγορία.

Οι  μάρτυρες κατηγορίας  ήταν  μια Διοικητική   Υπάλληλος και  ο Πρόεδρος του Ομίλου  ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ, Γ. Κότσαλης. Θυμίζουμε ότι  η  ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ,  τότε που έγινε η επέμβαση στην Αλυκή,    κατήγγελλε επισήμως στα  αρμόδια όργανα  την περίπτωση, έγινε επιτόπου εξέταση από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και επεβλήθη   στο Δήμο πρόστιμο 10.000 €.

 

Διαβάστηκε 1580 φορές