25 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017 13:36

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΘΕΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΠΙΝΕΣ Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα κουνέλια που αφάνισαν την παραγωγή της Λήμνου, είναι το θέμα που εξετάζεται σήμερα 31/5  σε μια σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν 2 Υπουργοί!  Αυτό είναι μια καλή είδηση, αφού στο παρελθόν το θέμα έφθανε μέχρι το Γενικό Γραμματέα του αρμόδιου Υπουργείου…

Σήμερα,  λοιπόν,  υπάρχει συνάντηση ενημέρωσης  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος,   της Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου και του Αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης Κώστα Αδαμίδη με τους Αν. Υπουργούς, Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνη καθώς και τον  Γεν. Δ/τη Δασων. Μαζί θα είναι και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Λέσβου,  Γιώργος Πάλλης.

Όπως μας είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο   κ. Αδαμίδης, ο οποίος μας έδωσε και όλες της πιο πάνω πληροφορίες, η  Περιφέρεια έχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των κουνελιών και πάνω σε αυτό θα γίνει συζήτηση. Το σχέδιο αυτό είναι στη βάση εκείνου που είχε κατατεθεί επί δημαρχίας Χατζηδιαμαντή, όμως τότε δεν έτυχε της απαραίτητης προσοχής και χρηματοδότησης. Το σχέδιο αυτό προσαρμοσμένο στο σήμερα προβλέπει μια σειρά μέτρων , όπως την επιδότηση του κυνηγιού άλλα κυρίως  το άνοιγμα για 10 μήνες της κυνηγητικής περιόδου  ειδικά για το κουνέλια. Ταυτόχρονα την άδεια της εμπορίας  των κουνελιών. Τον καθαρισμό από θάμνους και τη βαθειά άροση των σημείων που φωλιάζουν τα κουνέλια και άλλα τέτοια μέτρα που θα προταθούν από επιστημονικούς φορείς. Ακόμη θα εξεταστεί η καταπολέμηση των κουνελιών με εγκεκριμένα  χημικά μέσα…  Ομως αυτά τα μέτρα απαιτούν κονδύλια τα οποία στο παρελθόν και με τη χώρα  σε κανονική  οικονομική κατάσταση δεν είχαν δοθεί…  Το ποσό  για τα μέτρα που πρότεινε τότε ο Δήμος Λήμνου, όπως μας είχε πει ο τοτε αντιδήμαρχος Δ.  Μουλωχτής ήταν  350.000 € .  Σήμερα ίσως το ποσό για τα σχεδιαζόμενα μέτρα  να είναι υψηλότερο,  όμως όπως   τόνισε ο κ. Αδαμίδης η αποζημιώσεις που διατίθεται κάθε χρόνο στους αγρότες για τις ζημιές από  κουνέλια φθάνουν τα 600.000 !

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ταυτόχρονα με τη σημερινή  σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος  η Λημνιοί  της Αυστραλίας,  που τους εκπροσωπούσαν ο Ηρακλής Ξύκης και ο Κώστας Χαβάς στη συνάντηση που είχαν στο Σιδνεϋ με τον Υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ,  ένα από τα θέματα που του έθεσαν ήταν η καταπολέμηση στη Λήμνο των Κουνελιών ενώ, όπως μας είπε ο κ. Αδαμιδης, ο Ηρακλής Ξύκης του έστειλε  όλα τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην Αυστραλία που είχε,  πριν χρονιά,  το ίδιο πρόβλημα με τα κουνέλια.

Ενδεικτικά, ακόμη,  αναφέρουμε αυτό που μας είπε ακροατής του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, από το Κατάλακο. Πριν 20 χρόνια, μας είπε,  τέτοια εποχή ερχόταν στο Γομάτι 4 κομπίνες για να θερίσουν τα σπαρτά και το έκαναν για πολλές μέρες ενώ τώρα δεν χρειάζεται να δουλέψει καμιά κομπίνα αφού δεν υπάρχει παραγωγή.  

Περιμένουμε η σημερινή σύσκεψη να οδηγήσει στα απαιτούμενα μέτρα  ώστε να επανέλθει η Λήμνος στην προηγούμενη παραγωγική δυναμική της.

Διαβάστηκε 2099 φορές