20 Ιουνίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούνιος 2019
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 19:07

Γ.Α.Σ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Γ.Α.Σ. ΜΥΡΙΝΑΣ                                       Μύρινα 18-6-2019

                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Ο ΓΑΣ ΜΥΡΙΝΑΣ πραγματοποίησε με τη στήριξη του ΟΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΛΗΜΝΟΥ το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019  στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Μύρινας, την καθιερωμένη καλοκαιρινή παιδική παράσταση για το κλείσιμο της χορευτικής χρονιάς, με τίτλο:"ΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΣΩΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ....",βασισμένη σε μια ιδέα της αγαπητής κας Καίτης Σαπέρα.

     Οι μικροί  μας χορευτές παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα και έπαιξαν επίσης παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μας με σκοπό την αναβίωση και την διατήρηση τους στο πέρασμα του χρόνου.

   Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έρανος και συγκεντρώθηκε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό   προκειμένου να δοθεί ως ελάχιστη βοήθεια, στην ενίσχυση της προσπάθειας ώστε  να υποβληθεί σε μεταμόσχευση συκωτιού η 30χρονη συντοπίτισσα μας Μυρσίνη Μπεζά, η οποία πάσχει από μία σπάνια νόσο.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ:   

 

-Τους γονείς των παιδιών για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη τους σε κάθε μας προσπάθεια.

-Τον ΟΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΛΗΜΝΟΥ για την τεχνική και διαφημιστική υποστήριξη της εκδήλωσης.  

-Τον Διευθυντή του Γυμνασίου Μύρινας για τη φιλοξενία στο χώρο του.

-Την κα Αγγελική Χρυσάφη και τον κο Μιχάλη Χρυσάφη, καθώς και τις μητέρες των μικρών μας χορευτών για τα υπέροχα εδέσματα.  

-Τους ενήλικες χορευτές του συλλόγου για την πολύτιμη βοήθεια τους και ιδιαιτέρως τις κες Σταματία Χειμαριού, Έλλη Τριανταφύλλου και τον κο Βαλάντη Κρομηλίδη. 

-Τις κες Πηνελόπη και Ευαγγελία Μωυσή,καθώς και την κα Βέφα Γιαννακάκη.

-Τους κους Θύμιο Γουδέλλη και Παναγιώτη Κυριαζή.                                                                                          

 Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την κεντρική εκδήλωση των ενηλίκων χορευτών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουλίου 2019 και επιφυλάσσει εκπλήξεις και φέτος!

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 06:27

Το κάστρο της Λήμνου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Η χώρα μας είναι γεμάτη κάστρα, πύργους και φρούρια, Τα περισσότερα από τον μεσαίωνα. Πολλά από αυτά είναι χτισμένα πάνω σε ερείπια αρχαίων ακροπόλεων. Άλλα είναι βυζαντινά. Πολύ γνωστά είναι της Μονεμβασιάς (όπου και το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου), το Καστέλο της Ρόδου (με το παλάτι των ιπποτών), του Μυστρά στη Σπάρτη, το ενετικό της Ναυπάκτου, της Κέρκυρας, το μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην Πάτμο (που κηρύχτηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO) κ.ά.

Σήμερα τα περισσότερα φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

 

Το ενετικό κάστρο της Λήμνου παρουσιάζει μια ιδιομορφία, που το κάνει μοναδικό.

Πρώτα απ’ όλα είναι χτισμένο σε χερσόνησο που μπαίνει βαθιά στη θάλασσα, και δεσπόζει πάνω απ’ την πόλη με τον εντυπωσιακό και επιβλητικό του όγκο. 

Είναι Βυζαντινό οχυρό, που χτίστηκε  το 1186 από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α΄ τον Κομνηνό πάνω σε πελασγικά τείχη. Είχε πολύ μεγάλη σημασία για τον έλεγχο του βορειοανατολικού Αιγαίου. Γι’ αυτό και τα επόμενα χρόνια, από τον 13ο μέχρι και τον 16ο αιώνα δέχτηκε πολλές επισκευές, όπως από τον Μέγα Δούκα της Λήμνου Φιλόκαλο Ναβιγκαγιόζι (1207-1214), τον Γεώργιο Συναδηνό Άστρα (1361), τον Γενοβέζο Ιουστινιάνι (1457)  και τον Ενετό Προβλεπτή της Λήμνου Φραντζέσκο Πασκουαλίνο (1474-1477).

 

Τα παλιότερα τμήματά του, που είναι εξαιρετικά δείγματα κυκλώπειας τοιχοδομίας, μπορεί να τα δει κανείς απέναντι ακριβώς από την κεντρική είσοδο.  Λέγεται ότι ο Ανδρόνικος χρησιμοποίησε Βενετσιάνους μαστόρους, κι αυτό ίσως εξηγεί τον χαρακτηρισμό «Ενετικό» ή «Βενετσιάνικο» που του αποδίδεται.

 

Έχει δύο εισόδους.  Η μία, η κεντρική, βλέπει προς το λιμάνι και βρίσκεται ψηλά, πάνω ακριβώς από το ξενοδοχείο ΝΕΦΕΛΗ. Η άλλη είναι χαμηλά στη θάλασσα, στην άκρη του Ρωμέϊκου Γιαλού. Από το αρχοντικό του Βόντελα, όπως ανεβαίνει κανείς τα σκαλιά δίπλα απ’ το εκκλησάκι της Αγία Παρασκευής, δεξιά μονοπάτι οδηγεί στην κάτω είσοδο.

Από την κεντρική πάνω είσοδο ο λιθόστρωτος δρόμος οδηγεί σε πλάτωμα, όπου υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικών ανακτόρων. Η βόρεια πλευρά του είναι πιο καλή και βατή, κι έχει τριπλό τείχος, πύργους και πολεμίστρες, που διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

 

Στο πλάτωμα της κορυφής υπάρχουν απομεινάρια του δουκικού μεγάρου του Πάολο Ναβιγκαγιόζι, ο οποίος πέθανε και θάφτηκε στο κάστρο το 1277 κατά τη διάρκεια της τρίχρονης πολιορκία από τον Λισάριο, που εκτελούσε αποστολή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μιχαήλ 8ου Παλαιολόγου.

 

Στο κάστρο, σύμφωνα με την παράδοση, έθαψαν επίσης το 1442 και την Αικατερίνη, γυναίκα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, όταν υπέκυψε στις ταλαιπωρίες κατά την πολιορκία του Κότζινου στο βόρειο μέρος του νησιού.

 

Παντού μέσα στο κάστρο συναντά κανείς κατακόρυφους πελώριους βράχους. Η θέα της πόλης, του νησιού και του πέλαγους, με το Άγιο όρος στο βάθος του ορίζοντα, είναι πανοραμική και πολύ εντυπωσιακή.  Μέσα στο κάστρο ζουν και κυκλοφορούν

ελεύθερα ελάφια, που φροντίζει ο Δήμος Μύρινας.

 

Τα βράδια το κάστρο φωτίζεται από παντού με προβολείς, κι επειδή είναι χτισμένο σε χερσόνησο που μπαίνει μέσα στη θάλασσα, δίνει την εντύπωση τεράστιου φωταγωγημένου πλοίου.

 

Γι’ αυτό, το κάστρο της Λήμνου αποτελεί ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα και το επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

 

 

Ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας Ρεγκάτα Φιλίας, με διοργανωτές τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμαριάς, τον Όμιλο Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας και τον Ναυτικό Όμιλο Σμύρνης, ανοίγει πανιά φέτος για τη Λήμνο για 3η χρονιά.

Ενόψει της Ρεγκάτας Φιλίας, της οποίας τα σκάφη θα καταπλεύσουν στη Μύρινα και τον Μούδρο στις 28 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου αντίστοιχα, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Μοσχάκης συγκάλεσε την Παρασκευή 14 Ιουνίου συνάντηση εργασίας, κατά την οποία συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα. Στόχος η άρτια οργάνωση της υποδοχής της ρεγκάτας και η πλαισίωσή της απο εκδηλώσεις, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων αρχών και φορέων.

            Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Μπούμπουρας, ο Λιμενάρχης Μύρινας κ. Γ. Αρβανίτης, ο διοικητής του Λιμενικού Σταθμού Μούδρου κ. Γ. Καραπαπάζογλου, η περιφερειακή σύμβουλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης» κ. Δέσποινα Κατσανέρη και η γραμματέας του συλλόγου κ. Φώφη Καράμαλη,  το μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμειόυ Λήμνου κ. Στυλιανός Μαμουζέλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου κ. Χρυσόστομος Ψάρρας, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι των τελωνειακών και αστυνομικών αρχών κ. Μαρία Λυρούδια και κ. Κωνσταντίνος Τραντής αντίστοιχα.

            Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα σκάφη της Ρεγκάτας Φιλίας αναμένονται στη Μύρινα στις 28 Ιουνίου, όπου στις 29 του μήνα θα γίνει η υποδοχή στο παλιό λιμάνι της πόλης. Στις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν παράκτιοι αγώνες στα Ρηχά Νερά, ενώ την ίδια μέρα οι ιστιοπλόοι θα αναχωρήσουν για τον Άγιο Ευστράτιο πραγματοποιώντας ιστιοδρομία 20 ναυτικών μιλίων. Την 1η Ιουλίου θα επιστρέψουν από τον Άγιο Ευστράτιο στον Μούδρο με μια δεύτερη ιστιοδρομία.

            Κατά την άφιξή τους στον Μούδρο, τους ιστιοπλόους θα υποδεχθεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης», προσφέροντάς τους τοπικά εδέσματα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στο ανοικτό θέατρο του Μούδρου για την εκδήλωση υποδοχής.  Στην εκδήλωση ο σύλλογος θα προσφέρει στους ιστιοπλόους αναμνηστικά, ενώ στην τελετή των απονομών οι τοπικές αρχές θα απονείμουν τα έπαθλα των αγώνων.

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τραγούδια για τη θάλασσα από τη μικτή ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου, συνοδευόμενη από την παιδική χορωδία και την χορωδία ενηλίκων. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τη χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου.

            Στις 2 Ιουλίου τα σκάφη της Ρεγκάτας Φιλίας θα αναχωρήσουν για την Τένεδο, πραγματοποιώντας ιστιοδρομία 38 ναυτικών μιλίων.        

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Βασικός λόγος τα άβολα ή ανύπαρκτα δρομολόγια των πλοίων.

Συγκεκριμένα:

 

1)    Δεν υπάρχει πλοίο από Θεσσαλονίκη. Είναι ανύπαρκτα τα δρομολόγια εδώ και πολλά χρόνια. Παλιά είχε 2 δρομολόγια, πολύ εξυπηρετικά, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, μάλιστα το γρήγορο ΚΕΝΤΕΡΗΣ έκανε μόνο 5 ώρες. Τώρα απολύτως τίποτα. Το μοναδικό λιμάνι από όπου μπορούν οι βορειοελλαδίτες (δυτική Μακεδονία, κεντρική Μακεδονία, ανατολική Μακεδονία, Θράκη από τους 15 συνολικά νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Έβρου) να πάρουν πλοίο για Λήμνο, είναι της Καβάλας. Αυτό πρακτικά σημαίνει 500 επιπλέον χιλιόμετρα πήγαινε-έλα, 8-10 διόδια, χάσιμο χρόνου, κλπ.

 

1)    Το πλοίο από Καβάλα (ΔΙΑΓΟΡΑΣ) το Σάββατο 15 Ιουνίου αναχωρεί στις 8 το πρωί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εκδρομείς, ένα βράδυ δεν θα κοιμηθούν, θα χάσουν τον ύπνο τους, θα πρέπει να ξυπνήσουν μέσα στη μαύρη νύχτα, κατά τις 3 η ώρα γερμανικό νούμερο, να ετοιμαστούν, και στις 4 να ξεκινήσουν, ώστε στις 7 το πρωί να είναι στο λιμάνι της Καβάλας για επιβίβαση.

 

2)    Την Δευτέρα, τρίτη μέρα της 3/ήμερης αργίας, που πρέπει να επιστρέψουν από τη Λήμνο, δεν υπάρχει πλοίο από τη Λήμνο για Καβάλα. Είναι ανύπαρκτο.

 

Πώς να έλθουν, λοιπόν στη Λήμνο, και πώς να επιστρέψουν;

Και πώς θα αναπτυχθεί ο τουρισμός στην πανέμορφη αλλά ακριτική Λήμνο, κύριε Μουτζούρη, κύριε Τζιτζικώστα, και κύριοι υποψήφιοι βουλευτές που θέλετε ξανά την ψήφο μας σε μερικές μέρες στις 7 Ιουλίου;

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 09:59

Φέτα καλαθάκι Λήμνου

Του Θεόδωρου Δημητριάδη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποτελεί ένα φαινόμενο, με το οποίο ασχολούνται οι διεθνείς γευσιγνώστες, πώς έχει κατακτήσει τις διακρίσεις ανάμεσα σε χιλιάδες γαλακτοκομικά προϊόντα και έχει γίνει παγκόσμια γνωστή. Κοντεύει μάλιστα να εκτοπίσει στις προτιμήσεις τα πασίγνωστα κίτρινα τυριά.

Όλα ξεκινούν από την πρώτη ύλη, από το γάλα. Και πιο συγκεκριμένα, από αυτά που βόσκουν τα πρόβατα της Λήμνου.

Ελεύθερη βοσκή στις όμορφες και εύφορες πλαγιές του νησιού, ηλιοφάνεια, τρυφερά αγριόχορτα και αρωματικά φυτά, θυμάρι, ένα μικροκλίμα ιδανικό και μια παράδοση αιώνων, απ’ την εποχή του Όμηρου.

 

Ανέκαθεν η ελληνική φέτα αποτελούσε τον “λευκό χρυσό” των ελληνικών τυριών, με μοναδική υφή και γεύση, και προέλευση που πηγαίνει στα βάθη των αιώνων, αφού συγκαταλέγεται στα πιο παλιά τυριά στον κόσμο. Γι’ αυτό και διακρίνεται με την ονομασία Π.Ο.Π. (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), που ζηλεύουν πολλές χώρες και προσπαθούν να την αντιγράψουν, όπως η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Για να αποκαλείται ένα τυρί Φέτα ΠΟΠ, πρέπει να πληρεί κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως το να προέρχεται αποκλειστικά από την ηπειρωτική Ελλάδα και από νησιά, να παρασκευάζεται μόνο από ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα σε αναλογία πρόβειο τουλάχιστον 70% και γίδινο έως 30%, και να χρησιμοποιείται γάλα μόνο από ελληνικές φυλές προβάτων που τρέφονται με την τοπική χλωρίδα κάθε περιοχής, κυρίως σε ελεύθερες βοσκές. Οι τρίτες χώρες, όπου δεν ισχύει το Ευρωπαϊκό δίκαιο, μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν τυριά άλμης και να τα εισάγουν ανεμπόδιστα στην Ε.Ε., με δικά τους όμως ονόματα. 

 

Η Ελλάδα έχει κι ένα ανεπίσημο ρεκόρ, την μεγαλύτερη ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση φέτας. Στη χώρα μας παράγονται ετησίως πάνω από 150.000 τόνοι φέτας και με τρεις διαφορετικές γεύσεις, υφάλμυρη, υπόξινη και αψιά.

 

Η φέτα έχει πολλαπλές ωφέλειες στην υγεία μας.

Περιέχει ιστιδίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ (ειδικά για τα παιδιά), που δεν παράγεται από τον οργανισμό μας και θα πρέπει να το προμηθευτεί μέσω της διατροφής.  Όταν η ιστιδίνη συνδυάζεται με τη βιταμίνη Β6, δημιουργούνται οι  ισταμίνες, οι οποίες προστατεύουν  από τυχόν τραυματισμούς και ασθένειες. Δρα λοιπόν ευεργετικά στο ανοσοποιητικό.

Επίσης η φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι οποίες, εκτός από τα άλλα έχουν θετική επίδραση στις εκκρίσεις ινσουλίνης και στον έλεγχο της γλυκόζης.

Όλοι ξέρουμε ότι είναι άριστη πηγή ασβεστίου που προστατεύει την υγεία των οστών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αποφυγή των θρόμβων του αίματος, στην υγεία των νεύρων και στη σωστή συστολή των μυών.

Τέλος, η φέτα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και η περιεκτικότητα σε λιπαρά στο τυρί την καθιστά ευκολότερη την απορρόφηση από το σώμα. Γι’ αυτό παίζει σπουδαίο ρόλο για την ανοσοποιητική λειτουργία, την όραση, την αναπαραγωγή και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.

Για τους Λημνιούς η μοναδική νοστιμιά της φέτας καλαθάκι είναι αυτονόητη, δεδομένη και φυσιολογική – όπως με όλα τα προϊόντα του νησιού.

Οι ξένοι όμως τώρα άρχισαν να την ανακαλύπτουν, και να γίνονται φανατικοί μερακλήδες μαζί της. Τώρα ανακάλυψαν και οι διατροφολόγοι και οι επιστήμονες τη μεγάλη θρεπτική της αξία.

 

Η φέτα καλαθάκι Λήμνου δεν είναι ένα απλό τυρί, αλλά γίνεται επίσης μελίχλωρο, δηλαδή κάτι σαν κεφαλοτύρι (ιδανικό με φλομάρια και κριθαράκι) και σε διάφορες μορφές συσκευασίας, αεροστεγή, βαρελίσια κ.ά.

Και πάει με όλα:

Σκέτη περιχυμένη με ελαιόλαδο και ρίγανη, στην χωριάτικη σαλάτα (Greek salad όπως την λένε οι ξένοι), τυροκαυτερή, μπουγάτσα με τυρί, σαγανάκι με μύδια, μπουγιουρντί με ώριμη ντομάτα, στραπατσάδα, γεμιστά καλαμαράκια, τυροκροκέτες με άνηθο, λευκή σάλτσα στα γεμιστά κολοκυθάκια, την κλασσική τυρόπιτα, κ.ά.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 09:58

Η δροσερή Λήμνος

Του Θεόδωρου Δημητριάδη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Με πολύ ψηλές θερμοκρασίες και καύσωνα ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι και ήδη ο υδράργυρος χτυπάει 37ρια και 40ρια. Κι

ακόμα είμαστε στην αρχή – οι καυτοί μήνες Ιούλιος και Αύγουστος είναι μπροστά μας…

Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων, ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υποφέρουν πραγματικά. Οι κοντινές παραλίες δεν είναι λύση, διότι σημαίνουν δύο ώρες δύσκολη μετάβαση και επιστροφή και μόνον μέσα στη θάλασσα λίγη δροσιά, οι άλλες ώρες μαρτύριο, συνωστισμός και έξοδα.

 

Στη Λήμνο, αντίθετα, πάντα φυσάει ένα δροσερό θαλασσινό αεράκι, που κατεβάζει τη θερμοκρασία 5-10 βαθμούς.

Γι’ αυτό και στην κοσμοπολίτικη παραλία στο Κέρος γίνονται κάθε χρόνο οι διεθνείς ιστιοπλοϊκοί αγώνες, γουιντσέρφινγκ και θαλάσσια αθλήματα, επειδή πάντα φυσάει ένα βορειοανατολικό αεράκι.

Μπορεί το χειμώνα τα μποφόρ στην περιοχή να δημιουργούν μερικές φορές προβλήματα στη συγκοινωνία, αλλά το καλοκαίρι είναι καλοδεχούμενα.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι από την αρχαιότητα η Λήμνος ονομαζόταν «Ανεμόεσσα».

Γι΄αυτό, εκείνοι που ξέρουν, που θέλουν να περάσουν δροσερά τις διακοπές τους, διαλέγουν Λήμνο!

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Κυριακή, 09 Ιουνίου 2019 12:31

Φλωμάρια Λήμνου με κόκορα

Η σπεσιαλιτέ της Λήμνου για μεσημεριανό.

Τα φλωμάρια είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, μια σπεσιαλιτέ της Λήμνου, σαν χυλοπίτες, φτιαγμένα με ολόπαχο φρέσκα πρόβειο γάλα, σπιτίσια αυγά από αλανιάρες κότες, και το γνωστό κίτρινο σκληρό σταρένιο αλεύρι Λήμνου.

Τα αποξηραίνουν στον ήλιο και τα κόβουν σε διάφορα σχέδια, για απλή μακαρονάδα ή για παπαρδέλες.

Η τέλεια συνταγή συνοδεύεται με αλανιάρη κόκορα και φέτα σαγανάκι καλαθάκι, ή πασπαλισμένα με λιόκαυτο και σάλτσα ντομάτα.

Το βράδυ, βέβαια, στη Λήμνο σερβίρεται φρέσκο ψαράκι στα κάρβουνα με λαδολέμονο, και συνοδεύεται με γλυκόπιοτο θεϊκό λημνιό κρασάκι…

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Μια νέα μεγάλη συμφωνία ανάμεσα στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Λήμνου – η Ένωση και τον γαλλικό όμιλο Remy Cointreau, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκει το brand ΜΕΤΑXΑ μέσω της θυγατρικής εταιρείας Σ.&Η.&Α. ΜΕΤΑΞΑ Α.Β.Ε. έλαβε χώρα στο νησί της Λήμνου τις προηγούμενες μέρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Patrick Marchand, Senior Vice President Operations της Remy Cointreau και ο κ. Κώστας Ράπτης, Τεχνικός Διευθυντής της Σ.Η.Α. ΜΕΤΑΞΑ Α.Β.Ε.  προχώρησαν σε συμφωνία πολυετούς συνεργασίας με τον Πρόεδρο του Α.Σ. Λήμνου κ. Δημήτριο Μαρινάκη για την προμήθεια 400 τόνων λευκού γλυκού οίνου ετησίως. Το γλυκό κρασί του Συνεταιρισμού, όπως και στο παρελθόν, θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός από τα πιο γνωστά ελληνικά οινοπνευματώδη ποτά παγκοσμίως, του METAXA.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις δομές αλλά και τη γενικότερη λειτουργία του Συνεταιρισμού, καθώς επίσης κι από τους αμπελώνες συνεταιριστών που επισκέφθηκαν κατά τη διήμερη διαμονή τους.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται ως μία ακόμη επιβράβευση αλλά και επιβεβαίωση πως το εκλεκτό γλυκό κρασί των Limnos Wines βρίσκει ξανά τη θέση που του αρμόζει στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Κυριακή, 09 Ιουνίου 2019 08:39

Τα αλίπαστα της Νέας Κούταλης

Η αντσούγια και η σαρδέλα είναι ο καλύτερος μεζές του ούζου και το πιο νόστιμο ορεκτικό, ακόμα και το καλοκαίρι, για μια φασουλάδα, με τις φακές, με οποιοδήποτε φαγητό. Ιδίως αν έχεις νόστιμο σπιτικό Λημνιό ψωμί, να το βουτάς στο λαδόξιδο και να σου ανοίγει την όρεξη να φας ολόκληρη φραντζόλα.


Τα τελευταία χρόνια τα αλίπαστα μπήκαν στην ευρεία κατανάλωση και σε όλα τα σούπερ-μάρκετ. Μειώθηκε όμως η νοστιμιά τους. Κάτι η υπεραλίευση, κάτι η μόλυνση των θαλασσών, κάτι η εμπορική τυποποίηση, χάθηκε η παραδοσιακή νοστιμιά της σαρδέλας και των άλλων θαλασσινών όπως την ξέραμε τα παλιότερα χρόνια.
Τα μόνα ίσως αλίπαστα στην Ελλάδα, που διατηρούν ακόμα τη γεύση και την παραδοσιακή νοστιμιά, είναι της Νέας Κούταλης Λήμνου. Ανοίγεις το καπάκι και μοσχοβολάνε από φρεσκάδα. Ροδοκόκκινα, λαχταριστά, καλοψημένα στο αλάτι, έχουν τη γεύση της θάλασσας και ένα μοναδικό φίνο άρωμα.


Πού οφείλεται αυτή η υψηλή ποιότητα και γεύση τους;

Πρώτα, γιατί τα ψάρια είναι Λημνιά, απ’ τις κρυστάλλινες θάλασσες της Λήμνου. Δεύτερο, γιατί ψαρεύονται την κατάλληλη εποχή, όταν η θερμιδική τους αξία είναι υψηλή. Είναι αυτό που λέει κι η παροιμία, “κάθε πράγμα στον καιρό του, κι ο κολιός τον Αύγουστο”.

Και τρίτο, και κυριότερο, γιατί τα φτιάχνουν με μεράκι και σπιτική φροντίδα.
Η οικογένεια Παντελή και Πελαγίας Σαρικλή στην Νέα Κούταλη Λήμνου, διατηρούν την παράδοση και παράγουν τα εξαιρετικά αλίπαστα ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ (σαρδέλα, σαβρίδι, κολιό, σκουμπρί) στην υπερσύγχρονη και πρότυπη βιοτεχνία τους, που βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποδειγματική της καθαριότητα και την σπιτική φροντίδα.


Η παραγωγή ελέγχεται οικολογικά σε όλα τα στάδιά της. Κάθε κουτί περνάει απ’ τα χέρια του Παναγιώτη και του Θόδωρου Σαρικλή. Ο τρόπος που θα τοποθετηθούν μία-μία με το χέρι οι σαρδέλες και τα άλλα εποχικά ψάρια, η ποσότητα και η ποιότητα του αλατιού, η θερμοκρασία ωρίμανσης, ο αεριζόμενος δροσερός αποθηκευτικός χώρος, όλα παίζουν το ρόλο τους, για να δώσουν το υψηλό αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι δεν περιέχουν συντηρητικά ή άλλες πρόσθετες ουσίες. Το αλάτι που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία τους είναι πεντακάθαρο, ιωδιούχο και 100% θαλασσινό.

Γι’ αυτό και τα αλίπαστα της Νέας Κούταλης έχουν γίνει διάσημα και ανάρπαστα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδίως μεταξύ των απόδημων Ελλήνων.

 

Σήμερα στη Λήμνο δραστηριοποιούνται δύο από τις πιο δυναμικές και παραδοσιακές βιοτεχνίες αλίπαστων. Η μία, με έδρα τον Μούδρο, είναι η ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ, με ιδιόκτητο στόλο, ο οποίος εκτός από τα φρέσκα ψάρια και όσα προορίζονται για κατεψυγμένα, αλιεύει επίσης για αλίπαστα σαρδέλα, γαύρο και σκουμπρί.

 

 

Η άλλη, στη Νέα Κούταλη, είναι πολύ πιο παλιά. Πρωτοεμφανίστηκε πριν από 73 χρόνια το 1946 με την βιοτεχνία ΑΦΟΙ Ζ. ΖΑΧΑΡΩΦ και στη συνέχεια εξελίχτηκε αρχές του 1960 σε ΑΛΙΠΑΣΤΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ – Γ. ΖΑΧΑΡΩΦ ΚΑΙ ΥΙΟΙ με αναπαράσταση στο κουτί την παλιά Κούταλη.

 

Οι περισσότεροι μερακλήδες του ούζου και του τσίπουρου προτιμούν τη σαρδέλα, άλλοι πάλι τον κολιό και το σκουμπρί.

(Σημείωση: Μοιάζουν, αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον κολιό και το σκουμπρί, όπως υπάρχει διαφορά κι ανάμεσα στη σαρδέλα και την φρίσα, την κουτσομούρα και το μπαρμπούνι, τον κέφαλο και το μυξίνι, το σαφρίδι και το κοκάλι, τον σαργό και τον κακαρέλο, το λυθρίνι και τον μπαλά, τον τόνο και την παλαμίδα κλπ.).

Ποιοι έχουν περισσότερο δίκιο;

Η απάντηση έρχεται από πολύ παλιά, από την εποχή του Παναή Κουταλιανού (1847-1916) τότε που οι παλιοί Κουταλιανοί στην Προποντίδα, πριν μεταναστεύσουν και εγκατασταθούν στη Λήμνο, πάστωναν και έστελναν βαρέλια ολόκληρα στην Κωνσταντινούπολη. Τότε δεν ήξεραν ούτε ρωτούσε κανείς από πού προέρχεται η ιδιαίτερη νοστιμιά της σαρδέλας ή του κολιού.

 

Σήμερα οι διατροφολόγοι μας ενημερώνουν επιστημονικά ότι τα ψάρια αυτά στην εποχή τους είναι ιδιαίτερα λιπαρά και περιέχουν σε μεγάλο βαθμό τις βιταμίνες και τα πολυακόρεστα Ω λιπαρά οξέα.

Αυτό διδάσκεται και στη Σχολή Μαγειρικής της Λήμνου στους υποψήφιους μάγειρες και διατροφολόγους.

 

Το σίγουρο είναι ότι, όταν ανοίγεις μια συσκευασία αλίπαστα Λήμνου, μοσχοβολάει νοστιμιά και σου ανοίγει την όρεξη να πιεις 5-6 (ή και περισσότερα) τσίπουρα…

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Το Στοίχημα κερδήθηκε  (!) με την παγκόσμιας αξίας  Βράβευση του Μελιού του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λήμνου και  έτσι οι  προοπτικές που ανοίγονται για την συμμετοχή του σε ράφια υψηλής   ποιοτικής αναγνώρισης ,  και τιμής βεβαίως ,   είναι  μεγάλες!

Πριν ένα χρόνο,  όταν ο Συνεταιρισμός  παρουσίασε το πρώτο συσκευασμένο προϊόν  του,  το οποίο  έγινε με τη συνεργασία του Τμήματος Επιστήμης  Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο επιστημονικός  συνεργάτης του Μελισσοκομικού Λήμνου   και ειδικός  σε θέματα μελιού Παπαχριστοφόρου Αλέξανδρος, έβαζε στοίχημα  από μικροφώνου ότι αν σε ένα χρόνο το πρωτοπαρουσιαζόμενο, τότε,   μέλι του Συνεταιρισμού δεν κατακτούσε κάποιο διεθνές βραβείο θα έσκιζε το πτυχίο του…

 Το στοίχημα κερδήθηκε, λοιπόν,  ο Αλεξάνορος  Παπαχριστοφόρου  παραμένει πτυχιούχους…  και οι συνεταιριστές μελισσοκόμοι Λήμνου με τον Πρόεδρο τους Δημ. Παλαιολόγου έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι και να περιμένουν καλύτερες μέρες (τιμές, εννοώ) για το συσκευασμένο προϊόν  τους

Το βαζάκι των 450 γραμ. με το μέλι που βραβεύθηκε  στη  Διεθνή και μεγαλύτερη Έκθεση Τροφίμων των Βρυξελλών με το βραβείο των 2 Αστέρων (φωτογραφία)   κυκλοφορεί με  την επιγραφή:  ΜΕΛΙ ΛΗΜΝΟΥ.

Όπως μας είπε ο (δικαιολογημένα) ενθουσιασμένος κ. Παπαχριστοφόρου στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ    αμέσως μετα τη  βράβευση έδειξαν ενδιαφέρον  καταστήματα με διεθνή παρουσία σε βραβευμένα  ποιοτικά  προϊόντα και όταν αυτό το ενδιαφέρον φθασει να γίνει εμπορική πράξη, η τιμή του  μελιού του Συνεταιρισμού,   σε αυτά τα καταστήματα,  θα εκτοξευτεί.

Στο Βαζάκι του Μελισσοκομικού  της Λήμνου δεν αναγράφεται η   λέξη ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ  και στην απορία μας  η εξήγηση  που μας έδωσε ο  Ραδιοφωνικός Συνομιλητής μας Αλ Παπαχριστοφόρου είναι ότι η  ποσότητα του  θυμαριού στο μέλι που βραβεύτηκε είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί ως θυμαρίσιο, σε αντίθεση με οσα "θυμαρίσια" κυκλοφορούν σε πανελλαδικό επίπεδο  και πιθανόν να μην δικαιούνται αυτόν τον χαρακτηρισμό. Όμως η προσπάθεια που γίνεται  είναι να μην έχουμε στην Αγορά άλλο ένα "θυμαρίσιο" μελι αλλά το βραβευμένο μέλι μας να επικρατήσει με το μοναδικό, brand  name:  ΜΕΛΙ ΛΗΜΝΟΥ !

Άλλωστε η βράβευση του μελιού μας με τα 2 ΑΣΤΕΡΙΑ της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ  ΤΡΟΦΙΜΩΝ  ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ δεν έγινε για την περιεκτικότητα του  σε θυμάρι αλλά για  τη  συνύπαρξη  σε αυτό   και άλλων 4 ανθέων από το φυσικό περιβάλλον της Λήμνου και αυτή η σύνθεση είναι που δίνει την βραβευμένη  ποιότητα του Μελιού του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λήμνου.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σελίδα 1 από 3