23 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2018

Αυτή την ώρα,  10 το πρωί της Κυριακής,  το κέντρο (ματι)  του Κυκλώνα βρίσκεται μεταξύ Ευβοίας και Σκύρου με τη Λήμνο να έχει ανέμους 5 μποφόρ και μέτρια σποραδική  βροχή.

Καθώς ο κυκλώνας προχωρά  με πορεία  βόρεια  και ταχύτητα  6-7 μίλια   την ώρα πλησιάζοντας,   η βροχή και ο άνεμος θα αναβαίνουν…  και το απόγευμα θα έχουμε καλές  βροχές.

Τα μεσάνυχτα το κέντρο (ματι)  θα βρίσκετε στη Σκύρο. Τότε θα  έχουμε την πιο πολύ βροχή που όμως δεν θα είναι κάτι ακραίο… Μια δυνατή βροχή θα είναι , 15 χιλιοστά ύψος … και 6 μποφόρ άνεμο…

Απο δω και πέρα ξημερώνοντας Δεύτερα τα φαινόμενα,  Άνεμος Βροχή,  θα μειωθούν και το μεσημέρι το Δευτέρας,  που το μάτι που κύκλωνα θα είναι πάνω στη Λήμνο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ),  θα έχουμε μπουνάτσα 1-2 μποφόρ και καθόλου ή ελαχίστη Βροχή..

Εξι ώρες αργότερα ο Κυκλώνας θα έχει φθασει στη Σαμοθράκη χωρίς  μεγάλα κουράγια, καθώς  απο τη Λήμνο και πέρα θα αρχίσει να διαλύεται, εκείνη την ώρα στη Λήμνο οι άνεμοι θα είναι Δ  και ΝΔ μικρής έντασης και με μικρές σποραδικές βροχές.

Oλα αυτά που αναφέρουμε είναι από  προγνώσεις αξιόπιστων μετεωρολογικών site.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 08:17

Αρνάκι κοκκινιστό με φλομάρια στο φούρνο

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Την δεκαετία του ’80, τότε που η στρατιωτική μονάδα 3η ΜΟΜΑ έφτιαξε πολλούς δρόμους στη Λήμνο, ο φίλος και δάσκαλος μου στο ψάρεμα Γιάννης Σταντζούρης από τη Θεσσαλονίκη δούλευε στο φίνισερ, δηλαδή στο μηχάνημα που ρίχνει την άσφαλτο.

Εκτός από εξαιρετικός στη δουλειά του ο Γιάννης ήταν και μεγάλος ψαράς. Μετά που σχολούσε το απόγευμα πήγαινε σπίτι, έκανε ένα μπάνιο, καμιά ώρα ξεκούραση, και κατόπιν στο ψάρεμα.

Παραδοσιακός πεταχτάρης απ’ το γιαλό, ψάρευε συνήθως μουρμούρες από το σούρουπο όλη τη νύχτα, και πήγαινε κατευθείαν στη δουλειά την άλλη μέρα το πρωί.

Το ψάρεμα τον ξεκούραζε ψυχικά και σωματικά. Όλη μέρα στον καύσωνα και τις αναθυμιάσεις απ’ την καυτή πίσα, τη νύχτα αντίθετα δροσιά, οξυγόνο και ιώδιο το δροσερό αεράκι. Μια-δυο ώρες την έπεφτε για έναν υπνάκο πάνω στην άμμο δίπλα στις πετονιές.

Τρεις ήταν τότε οι μεγαλύτεροι ψαράδες στο νησί, ο δάσκαλος Αγαλιανός, ο φίλος μου ο Γιάννης, κι ο συνάδελφος του στη ΜΟΜΑ Βασίλης Τοπαλβαγγελης.

Ο Αγαλιανός, ντόπιος λημνιός όπως ήταν, εκτός που ήταν ο καλύτερος ψαράς, είχε και το πλεονέκτημα ότι ήξερε πολύ καλά όλους τους ψαρότοπους του νησιού. Κι αυτός μετά τη δουλειά του πήγαινε για ψάρεμα με τη μοτοσυκλέτα και πάντοτε επέστρεφε με καλά και πολλά ψάρια.

Ήταν πραγματικός δάσκαλος, τόσο στο σχολείο όσο και στο ψάρεμα. Από αυτόν έμαθα – και του είμαι ευγνώμονας – πολλά μυστικά και πού να πηγαίνω να ψαρέψω, παρ΄ ότι οι ψαράδες δύσκολα λένε τα μυστικά τους και τους ψαρότοπους.

Τον θυμάμαι επίσης το βραδάκι, όταν η ανεμότρατα ΠΑΝΑΓΙΑ επέστρεφε απ’ το ψάρεμα στο λιμάνι της Μύρινας, βοηθούσε στην πώληση των ψαριών. Πάνω στο κατάστρωμα με τις ψαροκασέλες απλωμένες γεμάτες ζωντανά ψάρια ψαρεμένα πριν από λίγη ώρα, έβαζε στις σακούλες, ζύγιζε, και έδινα φρεσκότατα ψάρια στον κόσμο.

Ο κυριότερος λόγος που βοηθούσε νομίζω ότι ήταν για να εξασφαλίσει μικρά ψαράκια, αθερίνα, γαριδούλες κλπ. για δόλωμα.

Ο Βασίλης Τοπαλβαγγέλης ήταν δεινός ψαροτουφεκάς. Ψάρευε συνήθως στη βόρεια πλευρά του νησιού, στα Φαλακρά, και πάντοτε επέστρεφε με καλά ψάρια, ροφούς και συναγρίδια. Ήξερε όλες τις φωλιές μέσα στη θάλασσα και τη θάλασσα καλύτερα απ’ τη στεριά.

Ο φίλος μου ο Γιάννης ψάρευε από μικρό παιδί και είχε μεγάλη πείρα σε όλων των ειδών τα ψαρέματα. Με την ΜΟΜΑ είχε δουλέψει – και ψαρέψει – σε όλη την Ελλάδα.

Για δόλωμα χρησιμοποιούσε συνήθως καλτσινάδια, κι όποτε από τη Θεσσαλονίκη έρχονταν τα βυτία με την άσφαλτο, παράγγελνε να του στείλουν μέσα σε φελιζόλ σκουληκάκι, μαμούνι, ακροβάτη και άλλα ζωντανά δολώματα.

Ο Γιάννης, λοιπόν, είχε βρει έναν τρόπο να τρώει τα καλύτερα φαγητά, στις καλύτερες ταβέρνες, και μάλιστα δωρεάν. Παρθένος ψαρότοπος τότε η Λήμνος, έπιανε μεγάλες και ωραίες μουρμούρες, σαργούς και άλλα ψάρια πρώτης ποιότητας. Τα πήγαινε, λοιπόν, στις ψαροταβέρνες της Μύρινας και του Μούδρου, και αντί να τα πουλήσει, είχε κάνει μια συμφωνία – να τρώει σ’ αυτές δωρεάν, κάτι σαν ανταλλαγή προϊόντων.

Οι περισσότερες ψαροταβέρνες, όπως και σήμερα, εκτός από ψάρια, είχαν και πολύ νόστιμα μαγειρευτά. Η Λήμνος ανέκαθεν φημιζόταν για τη νοστιμιά των αρνιών και των γαλακτοκομικών της.

Έτσι, λοιπόν, ο Γιάννης, μπορεί να ήταν ψαράς και να του άρεζαν τα ψάρια, αλλά όταν έτρωγε στην ταβέρνα είχε αδυναμία στο αρνάκι κοκκινιστό με φλομάρια στο φούρνο, φέτα καλαθάκι και μοσχάτο λημνιό κρασάκι…

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 10:58

ΣΟΒΑΡΑ... ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ !

Συνελήφθη, σήμερα (29-09-2018) στη Μύρινα της Λήμνου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μύρινας, ένας ημεδαπός ηλικίας 36 ετών, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).

Ειδικότερα, ο 36χρονος εντοπίστηκε, κατά τη διάρκεια ελέγχου, να οδηγεί Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, βρισκόμενος όπως διακριβώθηκε, υπό την επήρεια αλκοόλ.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας διενεργείται προανάκριση.

 

Συνελήφθη, σήμερα (29-09-2018) στη Μύρινα της Λήμνου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μύρινας, ένας 31χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση των δικαστικών Αρχών Μυτιλήνης, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Από το site του ΗΦΑΙΣΤΟΥ  παίρνουμε τον ενθουσιασμό και τις ευχαριστίες για τη συμπλήρωση 300 εισιτήριων διαρκείας…

 Είναι ένα ενδεικτικό νούμερο  της ανταπόκρισης της Λήμνου στην ωραία προσπάθεια  που γίνεται!  Ξανά μαζί στα 400 !!!

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ 5Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2018

Το Γυμνάσιο Μούδρου "Αργύριος Μοσχίδης" συνδύασε σήμερα τη γνώση με την άθληση.
Μια πρωτότυπη εκδήλωση για την Ημέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών που τα είχε όλα, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά, ισπανικά, γλωσσοδέτες, ιδιωματισμούς, χειροποίητες δημιουργίες, τραγούδι, αλλά και εδέσματα από διάφορες χώρες, που προσφέρθηκαν στους μαθητές μας από τους συμμαθητές τους, δωράκια σταλμένα από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας μετά από αίτημά μας. Όλα με την επιμέλεια των ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών του σχολείου μας, της κ. Μέρμηγκα και της κ. Αγάθου, αλλά και με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών. 
Και στη συνέχεια, Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, με το σχεδιασμό και την επίβλεψη του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας, του κ. Λασκαρέλια. Πεζοπορία στις υπέροχες πλαγιές του Μούδρου, ποδόσφαιρο στο 5Χ5 της περιοχής (ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία!) και βόλεϋ στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου μας.
Μια υπέροχη μέρα για μικρούς και μεγάλους!


Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

2, 3 και 4 Νοέμβρη,  που είναι Παρασκευή,  Σάββατο,  Κυριακή,   θα γίνουν στη Λήμνο  οι Εκδηλώσεις  Μνήμης  για τη Λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την υπογραφή της Συνθήκης του Μουδρου, που έθετε τέλος στον πόλεμο εκείνο και προέβλεπε τη διάλυση της Οθωμανής Αυτοκρατορίας…  

Όπως μας είπε ο Έπαρχος Β. Γιαρμαδούρος υπάρχουν πολλοί  συμμετέχοντες   στις εκδηλώσεις αυτές,  Υπουργείο  Άμυνας, Πρεσβείες κλπ.   και το τελικό πρόγραμμα δεν  είναι ακόμη απόλυτα γνωστό…  

Οπωσδήποτε θα υπάρχουν  παρουσίες και από Κυβερνητικής πλευράς (εμείς δεν αποκλείομε και τον Υπουργό Εθν. Αμυνας,  Π. Κομμένο)  και από τις  Χώρες που πρωταγωνίστησαν σε εκείνο τον Πόλεμο. Ο Έπαρχος,  μας ανέφερε ότι ιδιαιτέρα έντονη θα είναι η παρουσία του Καναδά.

Επίσης, στις 14 και 15 Οκτωβρη θα βρίσκεται στη Λήμνο κρουαζιερόπλοιο  σε μια επίσκεψη  ιστορικού τουρισμού.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  Ο ΜΟΥΔΡΟΣ ΩΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

 Αν και έχουν κυκλοφορήσει στο fb απ ευθείας φωτογραφίες προτιμώ αυτή που τράβηξα από την τηλεόραση…

Ξαφνικά,  στην κάπως  αδιάφορη είδηση της παρασημοφόρησης 3-4 ανθρώπων  για το  σπουδαίο πνευματικό έργο τους,   βλέπω τον καθηγητή μας , των μαθητών της 10ετιας του   ΄60,  Νίκο Τριανταφυλλόπουλο.  Η βράβευση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν για το έργο του,  το σχετικό με τον  Αλεξ. Παπαδιαμάντη.

Η  κινητό-ποίηση  (φωτογραφία από το κινητό) ήταν άμεση, όπως άμεση ήταν και η ανάκληση από το τσουβάλι της μνήμης  όλης  εκείνης  της  εποχής  των γυμναστικών  μας χρόνων με τον καθηγητή μας  Νίκο Τριανταφυλλόπουλο να έχει μια κεντρική θέση.

Η παρασημοφόρηση από εμάς  έχει προηγηθεί…

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Η  πρόβλεψη για ύψος κύματος δίνει το μεγαλύτερο μέγεθος μεταξύ Σκύρου και Καβο Ντορο. Εκει που χθες  είχε 4,2 μ. σήμερα τα πρωί το  πήγε στα 5,5 (φωτογραφία) !!! Χωρίς  αμφιβολία  η τρέχουσα κακοκαιρία δεν είναι κάτι από τα συνηθισμένα στο Αιγαίο.

Ήδη το απαγορευτικό  απόπλου  ισχυει  για τέταρτη μέρα και ση Λήμνο, καθώς τα βαπόρια παραμένουν στα λιμάνια αναχώρησης,   έχουν παρουσιαστεί ελλείψεις  σε πλατειά καταναλωτικά ειδή, ενώ σε σουπερ μάρκετ κάποια ράφια άδειασαν !

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

 

Στο Χωριό που είχε ως βασικό  του  πλεονέκτημα την παρουσία νερού και φαίνεται ότι το όνομα του "Κορνός" το πήρε απο τη λεξη  κουρνός (βρυση με πολύ νερο) και όλοι θυμόμαστε τους κουρνούς του Κορνου πριν χρόνια,  τωρα πήγε στο άλλο ακρο  με ελλείψεις νερού.

Η παρακάτω ανακοίνωση του Δήμου μαζί  με άλλες ανάλογες,  που έχουν προηγηθεί,  δείχνει μια άλλη κατάσταση!

.

ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

Μύρινα  27/9/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

.           Παρακαλούνται οι καταναλωτές νερού της Τ.Κ. Κορνού να αποφεύγουν τη σπατάλη του και να περιορίζονται μόνο στη χρήση του για την κάλυψη βασικών αναγκών.

        Έχει παρατηρηθεί ότι στην επαρχιακή οδό Μύρινας – Θέρμων γίνεται κατανάλωση νερού για πότισμα δέντρων και οπωροκηπευτικών.

            Συνεργεία του Δήμου θα πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

        Τα αποθέματα του νερού ήδη έχουν μειωθεί σημαντικά σε όλο το νησί  λόγω  της ανομβρίας και όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε με σχετική οικονομία και να μη σπαταλάμε άσκοπα το νερό ώστε να αποφύγουμε τυχόν διακοπές υδροδότησης.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Αποτελέσματα αγώνων Κυπέλου Λήμνου, Α΄ Φάση, που διεξήχθησαν Σάββατο και Κυριακή 22 και 23 Σεπτέμβρη:

ΚΑΣΠΑΚΑΣ - ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ   0-11

ΔΙΑΓΟΡΑΣ Σαρδων  - ΑΟΜυρινας   2-1

ΑΡΗΣ Μουδρου  - ΑΕΛ    Μυρινας    1-1 (στα πεναλτι 4-1 )

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Πλατυ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ Αγ, Δηνητρίου  2-8

ΘΑΝΟΣ - ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ Ν. Κουταλης   3-0

ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ Κοντια - ΗΡΑΚΛΗΣ Ατσικης   3 - 4  

Οι Νικητές αυτής  της Α΄Φασης προκρίνονται για τη Β΄Φάση και καθώς δεν υπήρξαν εκπλήξεις είναι  μέσα όλες οι δυνατές ομάδες της Λημνου…

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σελίδα 1 από 8