24 Απριλίου 2018
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Απρίλιος 2018
Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 21:01

Γινε δοτης μυελου των οστων !

Το Γυμνάσιο του Μουδρου αναπτύσσει μια ιδιαίτερη  δραστηριότητα,  πέραν της καθιερωμένης εκπαιδευτικής  διαδικασίας. Συχνά έχουμε κάνει  αναρτήσεις απο αυτή δραση του Σχολείου αυτού και σήμερα  φιλοξενήσαμε στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ (φωτογραφία)  σε μια ζωντανή εκπομπή άλλη μια  πρωτοβουλία τους  με στόχο τη συμμετοχή στην εθελοντική προσφορά Μυελού των Οστών.

Η  Διευθύντρια του Γυμνασίου   η κ. Παπαπαναγιώτου, η οποία  μας  εξήγησε,  μαζί με τρία παιδιά  του Γυμνασίου,  την  προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει σε έναν τομέα, της προσφοράς  Μυελού των Οστών, που όπως μας εξήγησαν είναι μια διαδικασία απλή   ανάλογη με την αιμοδοσία.

Έχουν προγραμματισμένες  δυο εκδηλώσεις με πλούσιο καλλιτεχνικό και συμμετοχικό πρόγραμμα , στο Μούδρο,  στο καινούργιο ανοιχτό θέατρο το Σάββατο 5 Μαη και την Κυριακή 6 Μάη στη Μύρινα μπροστά στο Δημαρχείο.

                                                                                                                                        

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 13:03

«Όταν ανασαίνουν οι ψυχές…»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Όταν ανασαίνουν οι ψυχές…»

Πριν από τρεις μήνες δυο τμήματα του Γυμνασίου Μύρινας επισκέφτηκαν την «Αίθουσα Μ. Λαμπαδαρίδου –Πόθου» στη Μύρινα. Όταν τα παιδιά μας ήρθαν σε επαφή με το πλούσιο αρχειακό υλικό, που γενναιόδωρα προσέφερε η κ. Μαρία Λαμπαδαρίδου – Πόθου  στη γενέτειρά της, δεν ήταν δυνατό να προβλέψει κανείς μας την απήχηση που θα είχε μια ενδεχόμενη συνάντηση των μαθητών με την ίδια τη συγγραφέα.

Μετά από πρόσκληση του διευθυντή μας, κ. Ρόκκου, και στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Γράφω ένα βιβλίο για τον τόπο μου» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα» με επίσημη προσκεκλημένη την Λημνιά συγγραφέα, στις 19-4-2018. Η κ. Λαμπαδαρίδου – Πόθου με αληθινή γενναιοδωρία ψυχής έκανε το ταξίδι της «επιστροφής» από την Αθήνα στη Λήμνο με μοναδικό σκοπό να επικοινωνήσει με τους εφήβους του νησιού.

Αυτό που συνέβη μέσα σε ένα κατάμεστο από 250  παιδικές ψυχές αμφιθέατρο στάθηκε πρωτόγνωρο. Οι μαθητές του Γυμνασίου Μύρινας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να γνωρίσουν μια συγγραφέα που αναπνέει, σκέφτεται και μιλάει μόνο με την ψυχή της. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ της κ. Λαμπαδαρίδου – Πόθου και μαθητών. Πρόθυμη αυτή πάντα, με ανοιχτά τα μάτια της καρδιάς της, να αφουγκραστεί κάθε ανησυχία των παιδιών, κατάφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις τους, να τα καθηλώσει. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης 250 στήθη ανεβοκατέβαιναν στον ίδιο ρυθμό. Οι ανάσες τους ενώθηκαν σε μια και δεν ήταν δυνατό να τις ξεχωρίσει κάποιος τρίτος θεατής.

Η συζήτηση περιλάμβανε θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν τον άνθρωπο, όπως η μοναξιά, η αγάπη, η μάχη του καλού με το κακό. Πλημμύρισαν οι καρδιές των μαθητών με αισθήματα που δεν ξανάνιωσαν, γνωρίζοντας μια συγγραφέα, συντοπίτισσά τους, τόσο μεστή από  αγάπη για τον ίδιο τον άνθρωπο. Ξεχείλιζε ο λόγος της από μια γλυκιά ηρεμία, την ηρεμία ενός ανθρώπου που γνωρίζει τη ζωή αλλά και που πάντα την  αναζητά σε ένα μόνιμο μονοπάτι. Σε ένα μονοπάτι που έγινε στην εποχή μας-ιδιαίτερα- τόσο δύσβατο.

Έτσι, η σύγχρονη «ψηφιακή» γενιά συνάντησε μια συγγραφέα, της οποίας  η σεμνότητα και η γλυκύτητα δεν άφησαν ασυγκίνητο κανένα μέσα στο Κινηματοθέατρο « Μαρούλα». Σε μια εποχή που προκρίνει - αλίμονο-  τις υλικές αξίες και παραμερίζει κάθε έννοια ενσυναίσθησης και αγάπης για τον συνάνθρωπο, βιώσαμε όλοι όσοι παρευρεθήκαμε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, μια εμπειρία μοναδική. Η συγγραφέας θύμισε σε όλους μας την αξία και το αίσθημα της δικαιοσύνης, στάθηκε για όλους μας πρότυπο ευγένειας, τόσο ουσιαστικής.

Με το τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές προσέφεραν τα δώρα της παιδικής τους καρδιάς στη συγγραφέα. Κι αυτή ακούραστη και χαμογελαστή δεν σταμάτησε παρά μόνο όταν έφυγε και ο τελευταίος μαθητής μας από την αίθουσα.

Στην καρδιά της άνοιξης η συνάντηση αυτή μοιάζει σε όλους μας σαν τον ερχομό των χελιδονιών στη φωλιά τους, τη χτισμένη στην αυλή μας. Μια φωλιά που περίμενε το χελιδόνι να έρθει ξανά στο σπίτι του και με τους ήχους της γλυκιάς φωνής του να ζεστάνει τις καρδιές μας.

Οποιοδήποτε «ευχαριστώ» θα ήταν λίγο προς την κ. Λαμπαδαρίδου – Πόθου. Κατάφερε μέσα σε λίγη ώρα να επηρεάσει τη σκέψη των παιδιών, να τα κάνει να γευτούν μια εμπειρία μοναδική και να νιώσουν την επιθυμία να διαβάσουν λογοτεχνικά βιβλία, μια ενασχόληση όχι τόσο προσφιλής και οικεία – δυστυχώς- για αυτά στην εποχή μας.

Με ένα τετρασέλιδο μήνυμά της προς τους μαθητές μας ως δώρο- παρακαταθήκη για αυτούς, μας αποχαιρέτησε. Ένα μήνυμα που φέρνει δάκρυα στα μάτια του αναγνώστη, καθώς τον αγγίζει στην πιο μύχια ακριούλα της ψυχής του. Ένα μήνυμα γραμμένο από καρδιάς και απευθυνόμενο απ’ ευθείας στην καρδιά του αναγνώστη.

Ένα θερμό «ευχαριστώ» από το Γυμνάσιο Μύρινας προς την κ. Μ. Λαμπαδαρίδου  - Πόθου που μέσα στην ασφυξία της σύγχρονης ζωής πρόσφερε μια ανάσα ψυχικής ευφορίας και ανάτασης…..

Δήμητρα Χατζηκυριακίδου

Φιλόλογος

Καθηγήτρια  του Γυμνασίου Μύρινας

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

 Στις 5  σήμερα το Απόγευμα αρχίζουν οι Ιπποδρομίες στην Καλλιόπη. Όπως μας  είπε στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ ο Νίκος Ρόκκος, ιδιοκτήτης με το Στέλιο Ρόκκο πανέμορφων αλόγων ράτσας,  αυτές οι ιπποδρομίες που γίνονται από το την εποχή πριν το 1900  συνεχώς,  δεν θα σταματήσουν τώρα  παρά τις δυσκολίες απο το  γεγονός ότι ο Ιππικός  Σύλλογος  του Χωριού ατόνησε.  Οι ιπποδρομίες με τη βοήθεια όλων των Κάτοικων του Χωριού,  φυσικά και θα διεξαχθούν.

Περί τα 15 άλογα, Λημνιά  και ξένα ιπποδρομιακά θα πάρουν μέρος κατά   κατηγορία.

Είναι καλό όμως,  μας είπε ο Νίκος,  να πάνε όσοι μπορούν από τις 4 για να παρακολουθήσουν  την την τελετή έναρξης με τα άλογα και τους αναβατές,  εν πομπή,  να φέρνουν  3 φορές  το γύρο του Ναού του Αγίου Γεωργίου πριν αναχωρήσουν για την αφετηρία των αγώνων.

Μας τόνισε όμως πολλές φορές  ότι οι θεατές,   για την αποφυγή ατυχήματος,  να μην στέκονται στο δρόμο αλλά να είναι πάνω από το δρόμο στα χωράφια  και οι γονείς να προσέχουν και να κρατάνε τα παιδιά τους!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει,  γιατί είναι πολύ θεαματική,  η βράβευση από τον Παπά μέσα στο προαύλιο της Εκκλησίας, των αλόγων και των αναβατών. Αυτό μας έχουν πει ότι παλιότερα γινόταν μέσα στην Εκκλησία αλλά τότε τα άλογα ήταν μόνο τα μικρόσωμα και πιο πειθαρχημένα από την καθημερινή δουλειά Λημνιά  άλογα, για τα οποία ο περιηγητής  του προ- προηγούμενο αιώνα , Γάλλος  Μπελόν , είχε εντυπωσιαστεί από την ανθεκτικότητα τους  !  

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΑΝΑΡΤΗΣΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ (με φωτογραφιες): "Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον και την προσέλευση εκατοντάδων επισκεπτών, παρατάθηκε μέχρι την Πέμπτη το βράδυ η εντυπωσιακή Ανθοκομική Έκθεση Κατερίνης, στον Καπνικό Σταθμό, δίπλα στο μεγάλο άνετο πάρκινγκ των δικαστηρίων. Καθημερινά από τις 10 το πρωί συνέχεια μέχρι αργά το βράδυ. Είσοδος ελεύθερη. Προσφέρεται καφές, ελληνικός, γαλλικός και τσαι! To βραδάκι και ευχάριστη ζωντανή μουσική!

 

Όπως βλέπουμε  από την ανάρτηση του φίλου μου, της Λήμνου και  γενικώς, Θοδ. Δημητριάδη, εκείνο το  κίνημα της Πατάτας,  που τα κανάλια στην αρχή της Κρισης το έκαναν,  για λίγες μέρες,  πασίγνωστο,  συνεχίζει και έχει επεκταθεί!

Μαθαίνω απο το Θόδωρο  ότι  στο χώρο που βλέπουμε, τον  πολύ όμορφο  απο τους ιδιους  τους εθελοντές διαμορφωμένο, κάθε εβδομάδα εξακολουθούν να μοιράζουν πατάτες και άλλα αγροτικά είδη, κατά προτίμηση απο Συνεταιρισμούς, σε τιμές παραγώγου.

Στο SITE αυτής της Ομάδας Εθελοντών απο την Κατερίνη ανακοινώνεται ποιο αγροτικό προϊόν  εχει σειρά, τα   ποιοτικά χαρακτηριστικά και η τιμη του,   σε ποσοτητες 5 - 10 κιλά ανάλογα το είδος,  και οι καταναλωτές προ-παραγγέλνουν!

Σε χρονιάρες μερες όπως τα Χριστούγεννα στον ωραίο αυτό χώρο, ο  οποίος  είναι δημόσιος  και  μέχρι να ξεκαθαρίσει τον "κατέλαβαν"  (!),  κάνουν ένα πολυήμερο Χριστουγεννιάτικο Πανηγύρι, το μόνο απο τα γνωστα,  χωρίς προαπαιτούμενα όπως εισιτήριο και  κόστος συμμετοχής και τα λίγα έξοδα, αφου η εργασια είναι εθελοντική, τα εξασφαλίζουν απο Χορηγούς. 

Ρώτησα σε μια ραδιοφωνική συνομιλία  τον Θόδωρο: που οφείλεται ότι το κίνημα της πατάτας ξεκίνησε στην Κατερίνη και,  το κυριότερο,  οτι συνεχίζει και με άλλες όμορφες μορφές!

Καθαρή απάντηση, συμφωνήσαμε,  δεν υπάρχει πάρα μόνο "ισως". Ίσως  η κεντρική γεωγραφική θεση της Κατερίνης, ίσως το μέγεθος της (ουτε μικρη ουτε μεγαλη πολη)  , ισως μια κάποια συγκυρία,  αλλά οπωσδήποτε γιατι στην περιοχή μένουν πολλοι Πόντιοι!

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

 

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ  ΣΤΟΝ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1968, ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ, ΚΑΠΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ…

ΟΜΩΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ (ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 21/4 ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ 51η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ)  ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΚΤΙΖΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟΛΙΘΟΥΣ, ΚΑΤΙ ΚΟΥΤΙΑ ΔΗΛΑΔΗ, ΣΤΟ ΠΕΔΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ,  ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΟ, ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΑΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ, ΑΜΠΕΛΙΑ ΚΛΠ. ΕΤΣΙ, ΜΕ ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΔΥΟ ΤΡΥΓΟΝΙΑ.

ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΩΝ ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ  ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ  ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΗ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ.

ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ,  ΟΠΩΣ  ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ,  ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ,  ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑ.   

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ  ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ  ΘΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥ  ΜΟΡΦΗ, ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ!!!

ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ (ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΄ΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ)  

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ   ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

                                                                                      Αθήνα,  18-04-2018

Παραχώρηση απαλλοτριωμένης έκτασης στο Δήμο Αγ. Ευστρατίου στο πλαίσιο αναβίωσης του παλαιού οικισμού

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, συναντήθηκε σήμερα με τη δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή και συνεργάτες του δήμου προκειμένου να συζητηθεί η παραχώρηση απαλλοτριωμένης από το Yπουργείο έκτασης προς το Δήμο Αγ. Ευστρατίου.

Πρόκειται για έκταση 4 στρεμμάτων που παραχωρείται κατά χρήση στο Δήμο προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο για την αναβίωση του παλαιού οικισμού. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη συνέργεια τριών φορέων, δηλαδή του Yπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Δήμου Αγ. Ευστρατίου και συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ.

«Αφορά σε μια πρωτότυπη πρωτοβουλία με στόχο την αποκάλυψη του παλαιού οικισμού, των θεμελίων των σπιτιών, των κοινόχρηστων χώρων και των υποδομών της εποχής ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Είναι μια σημαντική ενέργεια  ανάδειξης της λαϊκής αρχιτεκτονικής που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της επιστημοσύνης ώστε να γνωρίσουν επιτέλους οι νεότερες γενιές κατοίκων και οι επισκέπτες αυτό τον οικισμό που είχαν γνωρίσει μόνο από φωτογραφίες εποχής», δήλωσε η κ. Θ. Φωτίου μετά το τέλος της συνάντησης.   

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 Οι γοητευτικές δυναμικές γυναίκες της Λήμνου

Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

Λίγοι ξέρουν ότι η συμπρωτεύουσα, Θεσσαλονίκη, πήρε το όνομα της αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κι ακόμα λιγότεροι ξέρουν ότι η πρωτεύουσα της Λήμνου, η Μύρινα, πήρε το όνομα της πρώτης αρχαίας ελληνίδας βασίλισσας του νησιού..

Πανέμορφες, δυναμικές και γοητευτικές οι γυναίκες της Λήμνου από την αρχαιότητα, όπως γράφουν και οι ιστορικοί Ηρόδοτος και Στράβων.

Αμαζόνες από την εποχή της Μύρινας, γοήτευσαν τους αργοναύτες και ο αρχηγός τους Ιάσονας ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τη βασίλισσα Υψιπύλη.

Πολέμησαν ατρόμητες και ελευθέρωσαν το νησί όποτε χρειάστηκε – όπως η ηρωική Μαρούλα με το σπαθί της που ηγήθηκε της μάχης εναντίον των Τούρκων.

Σήμερα οι λημνιές φαίνεται ότι έχουν κληρονομήσει στο DNA τους εξαιρετικά χαρακτηριστικά που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Κι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκόσμια.

Όπως, για παράδειγμα, η Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου.

Πεζογράφος, ποιήτρια, συγγραφέας 68 θεατρικών κ.ά. έργων, που κυκλοφόρησαν από μεγάλους εκδοτικούς οίκους (Πατάκη, Γκοβόστη, Έναστρον, Κέδρος, Άγκυρα, Χατζηνικολή, Καλέντη, Ελληνική Λέσχη Βιβλίου, Παπαδήμας, Εστία, Ευθύνη, Σιδέρη, Λιβάνη, Δωδώνη, Δωρικός, Ίκαρος κ.ά.).

  • Το 1966 τιμήθηκε με το βραβείο λογοτεχνίας από την “Ομάδα των Δώδεκα”.
  • Το 1987 η Ακαδημία Αθηνών της απονέμει Πρώτο Βραβείο για το έργο της “Η Μαρούλα της Λήμνου”.
  • Το 1991 το Αριστείο της Ευρώπης με την ποιητική της συλλογή “Μυστικό Πέρασμα
  • Το 1995 βραβείο πεζογραφίας του ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας για το έργο της “Με τη λάμπα θυέλλης”.

 H Mαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου γεννήθηκε στη Mύρινα. Eίναι πτυχιούχος της Παντείου και της Σορβόνης, όπου, με υποτροφία της Γαλλικής Kυβέρνησης, σπούδασε θέατρο και αισθητική. Έχει εκδώσει αμέτρητα βιβλία - ποίηση, μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμιο. Eπίσης, έχει γράψει θέατρο. Θεατρικά της έργα έχουν παιχτεί στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. Bιβλία της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στα γαλλικά, σουηδικά και αγγλικά, και διδάσκονται σε Πανεπιστήμια της Eλλάδας και του εξωτερικού.

Πρόσφατα δώρισε τη μεγάλη βιβλιοθήκη της στην αγαπημένη της πατρίδα, την πανέμορφη Λήμνο.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΑΙ ΤΩΝ ΕΚ[ΑΙΔΕΥΤΥΙΚΩΝ ΝΑ ΚΑΛΕΣΙΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ  ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Μ. ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΟΥ ΠΟΘΟΥ.

ΝΑΙ  ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ !!!

ΑΝΑΛΟΓΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΔΡΟΥ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΗΣ ΜΥΡΙΝΑΣ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ. ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ;;;

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      Μύρινα, 20-04-2018        

Χθες, Πέμπτη 19/4/2018, το Γυμνάσιο  Μύρινας πραγματοποίησε  στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος  «Γράφω ένα Βιβλίο για τον τόπο μου» εκδήλωση με επίσημη προσκεκλημένη την κ. Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου . Η εκδήλωση έλαβε χώρα  στο κινηματοθέατρο « Μαρούλα»  στις  12:00 μ.μ. . Η συγγραφέας συνομίλησε με τους μαθητές και αναφέρθηκε σε θέματα σχετικά με το έργο της και τη ζωή της. 

                                                                                                                     Με τιμή

                                                                                                                 Ο Διευθυντής

                                       Ρόκκος Μανώλης

                                                                                                                Και α.α η Υποδιευθύντρια                                                                                                                                                                   Παπαδοπούλου Δέσποινα 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Η σημερινή εκδήλωση "Τιμης και Μνημης", όπως αναφέρεται, και φέρνει στο προσκήνιο , ένα από τα μεγάλα γεγονότα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου: την πολύνεκρη Εκστρατεία της Καλλίπολης  και τη  χρησιμοποίηση της Λήμνου και του Κόλπου του  Μούδρου ως ορμητήριο, ήταν (η εκδήλωση ) καλά οργανωμένη και υπήρξε υψηλή εκπροσώπηση σε αυτήν , κάτι που τα τελευταία  χρόνια δεν συνέβαινε.

Απο κυβερνητικής πλευράς η εκπροσώπηση αυτή έγινε  με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολίτικης κ. Σαντορινιού.  

Ηταν επίσης οι Βουλευτές του Νομού,  Γ. Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος εκπροσωπούσε και τη Βουλή των Ελλήνων και  Χαραλ. Αθανασίου (Ν.Δ.)

Απο τις τοπικές πολιτικές αρχες ήταν ολοι φυσικα, δηλαδη η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογηρου,  ο Έπαρχος Βαγγελης Γιαρμαδούρος,  ο Αντιπεριφερειάρχης Κωστας Αδαμίδης  και δεν θα μπορούσε να μην είναι εκεί ο  Δήμαρχος Λήμνου Δημ. Μαρινάκης.  

Απο στρατιωτικής πλευράς ηταν ανώτατα στελέχη ολων των Σωμάτων και μάλιστα ο ίδιος ο Αρχηγός  του Πολεμικου Ναυτικου.

Βεβαίως  απο την Αυστραλία, οπου τα γεγονότα εκείνα είναι η μοναδική Εθνική τους Γιορτή γνώστη ως ANZAC, (25 Απριλη), ήταν  παρούσα η Πρέσβης καθώς και  υψηλόβαθμοι  εκπρόσωποι απο τις πρεσβείες των τότε συμμάχων όπως Γαλλία ,  Καναδάς, Νεα Ζηλανδια.  Των Χωρών αυτών ακούστηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι, ανάμεσα τους η έξοχη Μασσαλιώτιδα της Γαλλίας, από μια πολύ καλή Στρατιωτική Μπάντα η οποία στο τέλος έπαιξε τον Δικό μας Εθνικό Ύμνο, αυτόν προς την Ελευθερία, που τον τραγουδούσαν ταυτόχρονα και οι άντρες του Στρατιωτικού Αγήματος και  ακούστηκε  καταπληκτικά!  

Χαιρετισμό,  με αναφορές σε εκείνα τα ιστορικά γεγονότα και τις σχετικές προβολές τους στο σήμερα, απηύθυναν ο Υπουργός και η Περιφερειάρχης .

Στο  απέριττο,  και για αυτό πολύ όμορφο,  Μνημείο των πεσόντων έγινε κατάθεση στεφάνων απο όλους τους καραπάνω αναφερόμενους αλλά και απο Φορείς της Λήμνου.  

Τα ηλιόλουστα… 6 μποφόρ που έπνεαν δημιούργησαν κάποιες δυσκολίες στο όλο τελετουργικό, όμως ξεπεράστηκαν επιτυχώς.

Όλα αυτά έγιναν  στις 11 με 12 το μεσημέρι, στη συνέχεια με βάση το πρόγραμμα θα ακολουθήσει  σειρά άλλων δράσεων, στο Μουδρο και το απόγευμα η ανάρτηση πλάκας ονοματοδοσίας ως " ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑ" , στην κατασκευασμένη σε εκείνα τα γεγονότα Προβλήτα (στην Παραλια του Αγ. Παυλου).    

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των ξένων εκπροσώπων και  ένα μουσικό Ρεσιτάλ του Μουδρινου μουσικού σχήματος  ΓΚΡΟΥΠΕΤΟ , στο αμφιθέατρο του  νεου Πάρκου Μουδρου, το οποίο  εντελώς πρόσφατα παραδόθηκε σε χρήση και σήμερα για πρώτη φορά θα έχουμε εκεί μια επίσημη εκδήλωση, την οποία  πιστεύουμε ότι θα την τιμήσουν (και θα την χαρούνε) οι κάτοικοι της περιοχής.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 13:30

ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ

 

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.  ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ.  ΕΙΔΙΚΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ….

ΠΕΡΣΙ ΟΤΑΝ ΕΒΑΛΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ, ΣΤΟΝ ΕΠΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΦΕΤΟΣ, ΟΜΩΣ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥ 2018 ΚΑΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ,  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ…

 

"Καλημερα σας .Θα ηθελα να καταγγειλω την εγκληματικη αδιαφορια του υπευθυνου στο νησι μας για την διαγραμιση του οδικου δικτυου που στην νυκτερινη οδηγηση ειναι ακρως επικίνδυνη.

Εμεις τελη κυκλοφοριας πληρωνουμε για να εχουμε ασφαλεις δρομους .

Οι υπευθυνοι για αυτο πρεπει να κανουν την δουλεια τους και να σκεφτονται την ασφαλεια μας εαν δεν μπορουν υπαρχει η παραιτηση.Ευχαριστω."

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18 Απριλίου 2018 

Στις 18 Απριλίου 2018 η συγγραφέας κα Μαρία Λαμπαδαρίδου- Πόθου επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου μετά από πρόσκληση των τριών Γυμνασίου του νησιού μας και με την υποστήριξη του Δήμου Λήμνου.

Αφού χαιρέτισε το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου κατόπιν είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την ομάδα των 19 μαθητών οι οποίοι είχαν διαβάσει τους προηγούμενους μήνες αντιπροσωπευτικά της έργα και να απαντήσει στα ερωτήματά τους.

Τα παιδιά έγραψαν και της αφιέρωσαν δύο ποιήματα, μία επιστολή και ένα πήλινο αγαλματίδιο της Μαρούλας της Λήμνου ως ενθύμια της επίσκεψής της.

Εκείνη μας πρόσφερε τον πολύτιμο χρόνο της και την πλούσια εμπειρία της με απλότητα και αγάπη.

Ευχαριστούμε θερμά την αγαπημένη μας συγγραφέα για την ευκαιρία που μας έδωσε να την γνωρίσουμε από κοντά, για τα βιώματα που μας κατέθεσε από την λογοτεχνική της διαδρομή, τις σκέψεις της που ξύπνησαν μέσα μας την ομορφιά του ελληνικού λόγου και το μεγαλείο της ελληνικής ιστορίας.

Η Διευθύντρια , οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σελίδα 1 από 5