18 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2017
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 19:49

Οι κινέζοι στη Λήμνο!

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Εγκαινιάστηκε χτες η νέα αεροπορική γραμμή Ελλάδας – Κίνας με απευθείας πτήσεις Πεκίνο - Αθήνα, ύστερα από τις μαζικές επιθυμίες νέων κινέζικων ζευγαριών να κάνουν το γάμο τους στην Ελλάδα.

 Οι Κινέζοι είναι πολύ καλοί τουρίστες, ρομαντικοί, και τα νεαρά ζευγάρια αμέσως μετά την τελετή του γάμου παρακολουθούν το ηλιοβασίλεμα, πιασμένοι τρυφερά από το χέρι και ανταλλάσοντας αιώνιους όρκους και φιλιά.

 Μέχρι τώρα ήξεραν ότι το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα είναι στη Σαντορίνη.

Από τότε όμως που έγινε γνωστό ότι η Λήμνος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια και το μοναδικό τέλειο ηλιοβασίλεμα, με το ήλιο να στεφανώνει τον Άθω του Αγίου Όρους με χρυσοκόκκινα χρώματα, εντείνονται οι διεργασίες να καθιερωθεί απευθείας πτήση Πεκίνο – Λήμνος…

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Τελικά οριστικοποιήθηκε,   για την 8η Οχτώβρη,  η μέρα των εγκαινίων της Αίθουσας,  στο κληροδότημα ΣΑΧΤΟΥΡΗ, με τη μεγάλη δωρεά της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ της Λημνιάς Συγγραφέα Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου.

 Επίσημη ανακοίνωση δεν βγήκε  ακόμη αλλά στον  Λογαριασμό της,  στο face book,  της κ. Λαμπαδαρίδου, ανέβασε ένα σχετικό κείμενο γεμάτο ευαισθησίες  και συγκίνηση   το οποίο αναδημοσιεύουμε:

ΣΑΝ ΧΘΕΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ η στιγμή που ετοίμαζα τα βιβλία μου, τη βιβλιοθήκη μου όλη, τα συγγραφικά τιμαλφή μιας ζωής, το “βιος” μου, να τα στείλω στον Δήμο Λήμνου όπου είχαν αποδεχτεί τη δωρεά μου.
Τρεις μήνες ούτε, καλοκαιρινοί.
Και να με τώρα που ετοιμάζομαι κι εγώ να πάω για τα εγκαίνια της αίθουσας-βιβλιοθήκης.
Ο Δήμαρχος Λήμνου, κύριος Δημήτρης Μαρινάκης, όλο το καλοκαίρι, παράλληλα με τα μύρια προβλήματα του νησιού, φρόντισε να γίνει ο σχεδιασμός της αίθουσας από την εξαιρετική αρχιτέκτονα εσωτερικού χώρου Θέκλα Παπαδοπούλου. Και ευθύς μετά η υλοποίηση των σχεδίων από τον καλό τεχνίτη Παναγιώτη Μπολίμο.
Και η αίθουσα με περιμένει τώρα έτοιμη.
Η σκέψη του κυρίου Μαρινάκη ήταν να γίνουν τα εγκαίνια στις 8 Οκτωβρίου, στη μεγάλη εθνική εορτή του νησιού, τα Ελευθέρια, όπου κάθε χρόνο η Λήμνος σύσσωμη τιμά την απελευθέρωσή της από τον Παύλο Κουντουριώτη, ύστερα από τεσσερισίμισι αιώνες σκλαβιάς.
Και από τη στιγμή που μου το ανακοίνωσαν, έχασα την ανάσα μου.
Συγκίνηση και σκέψεις και ένα άγχος σίγουρο.
Δεν ξέρω τι να πω. Και ούτε περίμενα μια τόση ανταπόκριση αγάπης από τους συμπατριώτες μου.
Και ούτε ξέρω αν την αξίζω.
Το καλοκαίρι, πλησίασα μια μέρα τον αντιδήμαρχο κύριο Μοσχάκη, να τον ευχαριστήσω, και η απάντησή του ήταν: Μα διάβασα το “Πήραν την Πόλη, πήραν την...”
Ένα μεγάλο από την καρδιά μου ευχαριστώ για τον Δήμαρχο Λήμνου κύριο Δημήτρη Μαρινάκη, αλλά και για τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σε ευχαριστώ Θέκλα για τα ωραία σου σχέδια, κι εσένα Φωτεινή μου και Ελένη που ήσασταν δίπλα μου, ευχαριστώ Δέσποινα, Σοφία, Βάνα, Μαρία, συμπατριώτες μου, σας ευχαριστώ όλους, φίλοι οι πιο πολλοί, γνωστοί, αναγνώστες κάποιου βιβλίου μου ίσως.

Κι εσάς, αγαπητοί μου φίλοι, φίλοι του διαδικτύου και φίλοι της καρδιάς, σας ευχαριστώ που μπορώ και το μοιράζομαι μαζί σας αυτό το δύσκολο.
Κάποια πράγματα του βίου μάς ξεπερνούν. Γίνονται σε κάποια στιγμή, που μοιάζει τυχαία, και μετά παίρνουν από μόνα τους έναν δρόμο δικό τους, σαν να είναι μοιράμενα. Έναν δρόμο που ούτε με την καρδιά ούτε με το μυαλό μπορείς να αντιμετωπίσεις.
Ελπίζω μόνο και εύχομαι ο “δρόμος” αυτός να είναι από τα αγαπημένα μου μονοπάτια, “Τα Μονοπάτια του Αγγέλου μου”.

Να είστε όλοι καλά!

Στη φωτογραφία το σπίτι μου στη Λήμνο,
όπως το θυμόταν ο Ράλλης Κοψίδης από τα παιδικά
χρόνια της Κατοχής.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 08:10

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ Π. ΜΑΓΔΑΝΗ

Το πήραν το Μετάλλιο ο Μαγδανής και η  παρέα του!  Χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας,  στη Φλώριδα των ΗΠΑ.

Στα προκριματικά ύστερα από μια επική  αντεπίθεση ήρθαν δεύτεροι και στους Τελικούς,   χθες Σάββατο 29/9,  ήρθαν τρίτοι, ενώ το πάλεψαν και για ψηλότερες θέσεις  του  Βάθρου.

Η ΕΡΤ είχε εκτεταμένα ρεπορτάζ  στις Ειδήσεις των 9 για τους Αγώνες, έστω και με λαθάκια στα ονόματα του πληρώματος , όταν τα άλλα κανάλια μας παραμυθιάζουν με ψευτοπρωταθλητές του τίποτα των ατάλαντων των τάλεντ σώου και  των survivor.     

Πολύ το χάρηκα με τη την επιτυχία του Παναγιώτη Μαγδανή,   και των άλλων παιδιών της Τετράκωπου Ελαφρών Βαρών) γιατί  βλέπω  την ωραία καθημερινή  προσπάθεια των παιδιών του  ΝΟΛ, του πιο ένδοξου  Αθλητικού Σύλλογο της Λήμνου.

Η φωτογραφία δεν είναι αρχείου άλλα από τους αγώνες όπως την πηρά από την τηλεόραση με τον Π. Μαγδανή στη μέση των τριών,  ενώ ο τέταρτος,  καθώς η βάρκα κινείται  βγαίνει  στο επόμενο πλάνο!  )

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Ευχάριστα  είναι τα νέα  από το Νοσοκομείο Λήμνου,  καθώς   μέρα με τη μέρα βλέπουμε να ενισχύει τις παροχές Υγείας, διαψεύδοντας όλους εκείνους τους καταστροφολόγους, κανάλια και  δυστυχώς Κόμματα,  που θέλοντας να κάνουν πόλεμο στην Κυβέρνηση,  ψάχνουν αφορμές για να μεγιστοποιήσουν το κάθε πρόβλημα  στο χώρο της Υγείας.

Είναι σπουδαίο, λοιπόν,   ότι από τον Οκτώβριο, μετά από  αρκετά χρόνια,  θα ξαναπάνε Γιατροί στα Αγροτικά Ιατρεία των κοντινών  χωριών της Μύρινας,   δηλαδή στον Κάσπακα, Κορνό, Πλατύ και Θάνος!!!

Η  Διοίκηση  του Νοσοκομείου Λήμνου ανακοινώνει ακόμη  ότι , καθώς έχει ενισχυθεί με  Ιατρικό Προσωπικό,   θα καλύψει συστηματικά τα   Αγροτικά Ιατρεία  κεντρικών Χωριών με επισκέψεις   4 μέρες το μήνα. 

Τα χωριά αυτά, όπως φαίνεται στο Πρόγραμμα για όλο τον Οκτώβριο, είναι:   Ατσική, Κοντοπούλι, Πορτιανού, Αγ. Δημήτριος με 4 μέρες τον Οκτώβριο ,  ο Μούδρος  με 3 μέρες,   η Ν. Κούταλη  2  και τα υπόλοιπα Χωριά μαζί  με αυτά που αναφέραμε στην αρχή,  από 1  μέρα το Μήνα.  

Είναι καλό επίσης που το πρόγραμμα ανακοινώνεται έγκαιρα για όλο το Μήνα.

Ακροάτρια του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ,  από τον Κάσπακα,  όταν άκουσε  από το ράδιο τα νέα,  μας είπε ότι είναι πολύ ευχαρίστα. Μας ανέφερε, στον αέρα, ότι ήταν  βασανιστικό  για τον ηλικιωμένο πατέρα  της,  με κινητικά προβλήματα,  να μετακινείται στο Νοσοκομείο κάθε μήνα  για μια ένεση, εξετάσεις  και συνταγογράφηση φαρμάκων. Πρόσθεσε ότι αυτό ήταν και ένα έξοδο, καθώς έπρεπε να παίρνει ταξί με 7+7= 14 € γα τη μετακίνηση. Είναι σημαντικό, μας είπε,   για τα χωριά μας  με τον  γερασμένο πληθυσμό  βασικές ιατρικές υπηρεσίες να προσφέρονται  χωρίς μετακινήσεις στο Νοσοκομείο της Μύρινας.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Μόλις το είδα στα Αθλητικά  των Ειδήσεων της ΕΤ1.

Είχε προλάβει όμως να μου στείλει την είδηση και ο Γ. Λυτσακης του Ν.Ο.Λ, ως εξής:

 Δεύτεροι στον ημιτελικό και πρόκριση στον τελικό με τον αθλητή του Ν.Ο.Λήμνου Παν. Μαγδανή. Στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που διεξάγεται στη Σαρασότα Φλώριντα U.S.A.

Το Κρατικό Κανάλι είχε μια πιο εκτεταμένη αναφορά με εικόνα και ρεπορτάζ για την επιτυχία της κωπηλατικής Ομάδας  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) που προκρίθηκε στον Τελικό.

Και τα 4 άτομα του πληρώματος που μετέχει και ο δικός μας Π. Μαγδάνης  μίλησαν στην Κάμερα για την επιτυχία τους…  και έπεται συνέχεια…

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Η ΥΠΟΘΕΣΗ   ΕΙΧΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΗ ΛΗΜΝΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ  ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ  ΑΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ.

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΣΕ 3 ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΕΝΟΧΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  READER .GR :

Ποινές κάθειρξης 30 ετών σε δυο από τους κατηγορούμενους και 27 χρόνων στην τρίτη κατηγορούμενη επέβαλε την Τετάρτη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου στους τρεις υπαλλήλους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας στη Μύρινα της Λήμνου.

Και οι τρεις αντιμετώπιζαν κατηγορίες για πλαστογραφίες κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή και για υπεξαιρέσεις κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή.

Όπως αποδείχθηκε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι -και οι τρεις ανώτερα στελέχη της τράπεζας- είχαν αφαιρέσει κατά το διάστημα 2005-2012 από λογαριασμούς καταθετών κυρίως του εξωτερικού, χρήματα ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι πάντως αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στην υπόθεση και δήλωσαν αθώοι. Υποστήριξαν δε ότι δεν υπεξαίρεσαν τα χρήματα αλλά με αυτά κάλυπταν ζημίες που είχαν υποστεί πελάτες της τράπεζας από επενδύσεις που είχαν κάνει μέσω του Ιδρύματος καθώς και έξοδα άλλων τραπεζικών χρήσεων που δεν μπορούσαν αλλιώς να καλυφθούν.

Καταπέλτης για την ενοχή των τριών κατηγορουμένων ήταν στην εισήγησή του ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος πρότεινε ποινές ισόβιας κάθειρξης. Επί της απόφασης του δικαστηρίου οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση πλην όμως και οι τρεις οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Αίσιο τέλος  για το Δήμαρχο Λήμνου,  Δ. Μαρινάκη,  είχε η δίκη στην όποια ήταν κατηγορούμενος ως υπαίτιος   εκείνης της,  προ 3ετιας,  περίπτωσης του ανοίγματος  χαντακιού   από την Αλυκή  προς την Θήλασα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ).   

Η  δίκη έγινε την Τρίτη 26/9 και το Τριμελές Δικαστήριο  αθώωσε τον Δήμαρχο καθώς δέχτηκε  την πρόταση της  Εισαγγελέα,   η οποία  στην ομιλία της ανέφερε ότι   ο τρόπος της παρέμβασης στη Αλυκή παραβίαζε τους κανόνες προστασίας του οικοσυστήματος,   που  προστατεύεται, μάλιστα,   από τη συνθήκη NATURA 2000 και  πρόσθεσε  ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη διάνοιξη μηχανήματα,  σε ένα σημείο που απαγορεύεται ακόμη και να κυκλοφορήσουν.

Σε αυτό το (καταδικαστικό)  σκεφτικό  η Εισαγγελέας πρόσθεσε, ως ελαφρυντικό,   ότι όλα αυτά έγιναν  με τη μορφή της ανωτέρας βίας  δεχόμενη  την υπερασπιστική γραμμή που αναπτύχτηκε κατά τη διάρκεια της Δίκης, ότι η διάνοιξη έγινε  για επείγοντες  αντιπλημμυρικούς λογούς, επειδή κινδύνευαν αγροτικές καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια. Ετσι οι εισαγγελέας  ζήτησε την απαλλαγή του Δήμαρχου και το Τριμελές Δικαστήριο συμφώνησε και  ο κ.  Μαρινάκης  κηρύχθηκε αθώος.

Η δίκη,  την οποία παρακολούθησα,  εξελίχθητε με την παρέλαση  μαρτύρων  υπεράσπισης  του Δήμαρχου.  Ήταν Δημοτικοί Σύμβουλοι και  συνεργάτες του Δήμαρχου οι οποίοι  υποστήριξαν ότι η διάνοιξη έγινε για λογούς άμεσης αντιπλημμυρικής ανάγκης και ότι είναι   μια συνηθισμένη πρακτική κάθε φορά που ανεβαίνει υπερβολικά η στάθμη των νερών της Αλυκής.  Κάποιος μαρτυράς,  στο ζήλο του επάνω,  έφτασε να πει ότι η μετατροπή  για κάποιους μήνες  της Αλυκής σε θάλασσα ευνόησε την αύξηση των μικρών γαρίδων που αποτελούν την κύρια τροφή  των φλαμίγκος… (όποτε:  να το κάνουμε πιο συχνά)   Κάποιοι άλλοι μάρτυρες,   κάτοικοι της περιοχής,  είπαν  ότι ήδη είχαν  κάποιες ζημιές και  απώλειες σε πρόβατα.

Στην απόφαση, νομίζουμε, ότι  έπαιξε σημαντικό ρολό ότι η λειτουργία της Αλυκής, που για  κάποιους μήνες έγινε θάλασσα (με ψάρια μέσα!)  και το  πρώτο  καλοκαίρι  δεν εμφάνισε αλάτι,   τελικά  αποκαταστάθηκε σε,  σχετικά,   σύντομο χρονο!

Σίγουρα η απόφαση  της αθώωσης του Δημάρχου διευκολύνθηκε από το γεγονός  ότι  Εισαγγελία Λέσβου, η οποία παρέπεμψε  τον Δήμαρχο στο δικαστήριο πρότεινε δυο,  όλους και όλους,  μάρτυρες κατηγορίας και δεν υπήρχε δικηγόρος για  να στηρίξει  την κατηγορία.

Οι  μάρτυρες κατηγορίας  ήταν  μια Διοικητική   Υπάλληλος και  ο Πρόεδρος του Ομίλου  ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ, Γ. Κότσαλης. Θυμίζουμε ότι  η  ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ,  τότε που έγινε η επέμβαση στην Αλυκή,    κατήγγελλε επισήμως στα  αρμόδια όργανα  την περίπτωση, έγινε επιτόπου εξέταση από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και επεβλήθη   στο Δήμο πρόστιμο 10.000 €.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 18:19

10 εκατ. ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

 10 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της  Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για λιμάνια στα μικρά νησιά

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου υπέγραψε την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» για «Δράσεις βελτίωσης της συνδεσιμότητας των μικρών νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΟΧΕ)».

 Συγκεκριμένα, η πρόσκληση αφορά λιμενικά έργα στις περιοχές ΟΧΕ των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ.

 Δικαιούχοι είναι οι δήμοι Αγίου Ευστρατίου, Ικαρίας, Λήμνου, Οινουσσών, Φούρνων Κορσεών, Ψαρών, λοιποί φορείς κατά αρμοδιότητα (Λιμενικά Ταμεία) και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.   

 Ημερομηνία έναρξης της πρόσκλησης είναι η 25η Σεπτεμβρίου 2017 και λήξης η 29η Δεκεμβρίου 2017.

 Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι πληθυσμιακά, γεωγραφικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά.

 Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Αξιοποιούμε τις δυνατότητες του Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή λιμένων ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στα μικρά νησιά, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και την άρση της απομόνωσης».

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΗ

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ  ΛΗΜΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μύρινα, 26 Σεπτεμβρίου  2017

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας  «Η 1η  Οικογενειακή Αθλητική συνάντηση Στίβου» η οποία διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου και την Αθλητική Ένωση Λήμνου, υπό την αιγίδα ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Νομού Λέσβου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να φέρει γονείς, παιδιά των μικρών ηλικιών και νέους  κοντά στον Αθλητισμό, να γνωρίσουν και να έλθουν σε επαφή με τα αγωνίσματα του Στίβου, να τονισθούν τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τον αθλητισμό, να καλλιεργηθεί η ομαδική και κοινωνική προσπάθεια και τέλος να ψυχαγωγηθούν και να χαρούν όλοι οι συμμετέχοντες.

Η αθλητική αυτή συνάντηση  στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού συμμετείχαν 32 ομάδες και η τοπική κοινωνία την αγκάλιασε με την παρουσία της.

Ο ‘Επαρχος Λήμνου Ευάγγελος Γιαρμαδούρος ευχαριστεί θερμά την Αθλητική Ένωση Λήμνου για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων, τον ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου για την πολύτιμη βοήθειά του, τον Διοικητή της 88 ΣΔΙ και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων  για τη συνδρομή τους στη διεξαγωγή των αγώνων και την αθλητική τους παρουσία,  τον Φοιτητικό Σύλλογο Λήμνου για την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών τόσο στο διαδικαστικό όσο και στο αγωνιστικό κομμάτι της συνάντησης, τους εθελοντές για την βοήθειά τους και τους αγωνιζόμενους όλων των ηλικιών για την συμμετοχή τους.

Η συνάντηση έκλεισε με προσφορά αναμνηστικών σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

                                                                                       Από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 12:51

Η σπηλιά της φώκιας !

Η σπηλιά της φώκιας

 

Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Ο ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης είπε,

 

Μέσα στις θαλασσινές σπηλιέςυπάρχει μια δίψα, υπάρχει μια αγάπη,
υπάρχει μια έκσταση, όλα, σκληρά σαν τα κοχύλια,
μπορείς να τα κρατήσειςμες στην παλάμη σου...”

Υπάρχει ένα μέρος στη Λήμνο, που συνδυάζει τα εξής ενδιαφέροντα και περίεργα:

 

*        Βρίσκεται στη μέση μιας χερσονήσου, που σχηματίζει γύρω-γύρω τέσσερις γραφικούς κόλπους.

*        H θάλασσα στους κόλπους αυτούς είναι ρηχή και ζεστή, με πλατιά

          αμμουδιά.

*        Δάσος από πεύκα φτάνει μέχρι τη θάλασσα στον έναν κόλπο.

*        Στην καφετέρια του διπλανού κόλπου έχει κιόσκι με πανοραμική θέα τη θάλασσα.

*        Οι βράχοι έχουν περίεργα σχήματα, χρώματα και σχέδια.

*        Έχει 4 θαλασσινές σπηλιές, όπου ζουν οι περίφημες φώκιες μονάχους-μονάχους,  γι’ αυτό και το μέρος ονομάζεται Η σπηλιά της Φώκιας.

 

Πού βρίσκεται το καταπληκτικό αυτό μέρος; 

Μόλις 4 χλμ. απ’ τον Μούδρο, στο τέλος του δρόμου προς Φαναράκι,  αριστερά πάνω από τα πεύκα.

 

Στην περιοχή επίσης θα βρείτε τα εξής άλλα αξιοθέατα και ενδιαφέροντα:

  • Το μουσείο ναυτικής παράδοσης και σπογγαλιείας στην Κούταλη.
  • Το μυδοτροφείο και πρότυπο συσκευαστήριο ΒΙΟΤΟΠΟΣ.
  • Τη βιοτεχνία αλίπαστων ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ ανάμεσα Κούταλη-Πορτιανού.
  • Το πρατήριο αλιευμάτων ΟΚΤΑΠΟΥΣ.
  • Το αγίασμα της Ζωοδόχου πηγής στον Κότσινα.
  • Βιοτεχνία-πρατήριο γαλακτοκομικών και παραδοσιακών γλυκών στο δρόμο προς Ατσική.
  • Τη βιοτεχνία ηλεκτρικών κουβερτών DREAM.
  • Το συμμαχικό νεκροταφείο.
  • Το απολιθωμένο δάσος της Λήμνου (υπό διαμόρφωση).
  • Γραφικές ψαροταβέρνες στο Μούδρο.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σελίδα 1 από 7