19 Μαρτίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Αύγουστος 2017

Και οι έντεκα ήταν υπέροχες και η προϊσταμένη τους ξεχωριστή...

 Δεν είναι τίτλος μυθιστορήματος. Διάλεξα αυτόν τον τίτλο για να δώσω την πραγματική σημασία στο ευχαριστήριο που θα ακολουθήσει παρακάτω.

Είμαι ένας άνθρωπος που ό,τι με ευχαριστεί και με κάνει να νιώθω όμορφα δεν το ψελίζω απλά, αλλά λέω τα πράγματα με το όνομά τους, όπως κάνω και όταν δω κάτι που που δε μ’ αρέσει, με προσβάλλει ή με θίγει. Δε διστάζω να το πω και να το «καταγγείλω» γνωρίζοντας το κόστος που μπορεί να έχει η όποια δημοσιοποίηση και η έκταση που μπορεί να πάρει αυτό που κάνω.

Αρκετά ο πρόλογος. Άλλωστε δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτά που είπα μέχρι τώρα… Στο θέμα μας!

Στις 25 Ιουλίου, ημέρα Τρίτη, μπήκε στο Νοσοκομείο ο θείος μου, ο αγαπημένος Μενέλαος Πλάντζος, ο οποίος σήμερα που γράφω αυτά τα λόγια έχει φύγει για το «μεγάλο ταξίδι»… Ο θείος μου, πρώτος εξάδελφος της μητέρας μου, καταγωγής και μεγαλωμένος στον Κορνό, ήταν ένας άνθρωπος δίκαιος, ηθικός, περήφανος καλοσυνάτος και τα μαθήματα που πήρα από αυτόν; η αισιοδοξία κι ένας καλός λόγος για τα πάντα και για όλους! Δεν τον άκουσα ποτέ να παραπονιέται, και κυρίως μέσα στη μοναξιά του εξακολουθούσε να ήταν μεγαλόψυχος και καθόλου μα καθόλου μίζερος. Όποια στιγμή κι αν τον ρωτούσες τι κάνει πάντοτε μα πάντοτε έλεγε ότι είναι πολύ καλά! Οτιδήποτε και αν του συνέβαινε κακό η δυσάρεστο ,το ερμήνευε ως καλό,,,,,,,!!!!!

Δε χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες για την ασθένειά του. Μπήκε στο Νοσοκομείο την Τρίτη 25 Ιουλίου κι έμεινε μέσα 24 ολόκληρες μέρες και νύχτες. Αυτό που είδα στο νοσηλευτικό προσωπικό ήταν κάτι πέραν του δέοντος, μία υπέρμετρη ανθρωπιά.

Όλες τους, μαζί τους και ο Γιάννης Χλαπάτσος, στεντόρια φωνή, γεροδεμένος και σε κάνει να αισθανθείς ασφάλεια. Οι νοσηλεύτριες πρόθυμες, καταρτισμένες, ακούραστες και ανθρώπινες, για μένα ήταν ένα μάθημα προς τον εαυτό μου και προς τους άλλους. Τις ευχαριστώ όλες, μαζί και την προϊσταμένη τους  υπεύθυνη Μαυρολάμπαδου Σόνια. Ακόμη, την εξαίρετη και ταχύτατη Πούλιου Βάγια, την ακούραστη και χαμογελαστή Χριστοφιδέλη Χαρά, την καλοσυνάτη και ευγενάστατη Λαντούρη Ελένη, την πρόθυμη και ακούραστη Κουζίνα Μαρίκα, την αληθινή κι όλο ζωντάνια Νικίου Χριστίνα, την εξαιρετική και πάντα μ’ ένα χαμόγελο Κατερίνα Τζαντσαλή, την σταθερή και υπεύθυνη Ευαγγελία Τσίρτη, την γαλήνια κι όμορφη ,   Ζωγραφένια Μάρκου, την εξυπηρετική Χατζηαντωνάκη Σοφία, την πάντα καλοσυνάτη χαμογελαστή Δέσποινα Κασσάρα και την πρόσχαρη Λιτσάκη Βίλη

Ήθελα να τονίζω πως το νοσηλευτικό προσωπικό διακρίνεται από ανθρωπιά και κατάρτιση. Με τις οδηγίες των ιατρών κάνουν πάντα, αμέριστα το καθήκον τους. Οι επιστήμονες, κος Τσαβδαρίδης Θεόδωρος, ορθοπεδικός, που ήταν πάντα στο πλευρό μας με υπευθυνότητα και καλοσύνη από την πρώτη στιγμή και ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής, κος Σκαμάγκης Αθανάσιος Ορθοπαιδικός, χειρούργος, ήταν πάντα στο πλάι κάθε ασθενή, μεσάνυχτα, ξημερώματα, μεσημεριάτικά, πάντα εκεί. Φυσικά τις ευχαριστίες μου στο κ Λαζαρίδη Πέτρο διευθυντή χειρουργικής κλινικής.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στον καινούριο Ιατρό που ήρθε στο νησί μας, και ευχομαι ολόψυχα να μείνει, ο κος Γεώργιος Καρανίκας, διδάσκων Αθηνών, επιμελητής.διότι η κοινωνία μας χρειάζεται τέτοιους επιστήμονες μαζί και την ανθρωπιά τους. Στον διοικητή του νοσοκομείου Λήμνου κ Μονοκρούσο Θεόδωρο θέλω να πώ συγχαρητήρια ιδιαιτέρως για τις νοσηλεύτριες που είναι ολες υπέροχες και χρειάζονται πολλά bonus για το εργο τους!!!!

Δέσποινα Καμπουροπούλου

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Δημοσιεύουμε του ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  του Δήμου μας με επιφυλάξεις ως προς τα προτεινόμενα  δρομολόγια, γιατί δε παίρνουν καθόλου υπόψη το δίπτυχο κόστους - οφέλους των δρομολογίων αυτών. Αλλά και τα λιμάνια προσέγγισης όπως προτείνονται δεν είναι ισοδύναμης  αξίας για κάθε νησί…

Είναι φανερό ότι η συνάντηση των Δήμαρχων έγινε με μηχανιστικό τρόπο,  χωρίς κάποια τεχνική προετοιμασία.  Συμφωνούμε, βεβαίως,  για την ανάγκη "εξεύρεσης κατάλληλου, σύγχρονου πλοίου."

 ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

Μύρινα,31 Αυγούστου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης υποδέχθηκε χθες, Τετάρτη 30 Αυγούστου, στο Δημαρχείο τον Δήμαρχο Σαμοθράκης κ. Αθανάσιο Βίτσα, με τον οποίο είχε διεξοδική συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, η οποία επανήλθε φέτος κατά τους θερινούς μήνες με ένα εβδομαδιαίο δρομολόγιο, ενώ κοινή επιδίωξη είναι να καταστεί μόνιμη σύνδεση,  αποτελώντας μοχλό για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης των δύο νησιών, αλλά και των εμπορικών και γενικότερων οικονομικών συναλλαγών με την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, στο πλαίσιο της βελτίωσης της ποιότητας των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των δύο νησιών, συζητήθηκε το θέμα της εξεύρεσης κατάλληλου, σύγχρονου πλοίου.

 Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις δρομολογιακές γραμμές, τα προτεινόμενα δρομολόγια είναι τα εξής:

 1)      Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνος – Λέσβος

2)      Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνος – Λαύριο

3)      Απευθείας σύνδεση Σαμοθράκη – Λήμνου.

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Τα  νούμερα είναι ενδεικτικά για να μη  πω αποδεικτικά των  απόψεων που εκφράσαμε από την αρχή της δρομολογιακής    γραμμής, για  3 μήνες  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ - ΛΗΜΝΟΣ - ΛΑΥΡΙΟ

Στο ταξίδι  το σημερινό (Τέταρτη 30/8) διαβάστε τι ακριβώς φόρτωσε από το Λαύριο:

Για Αλεξανδρούπολη 1 τροχόσπιτο και 4 ΙΧ.

Για Σαμοθράκη 1 ΙΧ και 2 Μηχανάκια.

Για Λήμνο  κανένα όχημα.

ΣΥΝΟΛΟ 8 οχήματα.

ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Για Αλεξανδρούπολη 1 επιβάτες, μάλλον ο οδηγός του τροχόσπιτου.

Για Λήμνο 1

Για Σαμοθράκη 3 , μάλλον οι οδηγοί  των Οχημάτων

ΣΥΝΟΛΟ  5 επιβάτες

Το σύνολο οχημάτων και επιβατών είναι 13 και αν υπολογίσουμε ότι το πλοίο παίρνει επιδότηση 48.000  το ταξίδι  πήγαινε έλα…  τότε το κόστος για το δρομολόγιο  της επιστροφής  είναι τα μισά,  δηλαδή 24.000€

Έτσι   για κάθε ένα από τα 13 οχήματα και επιβάτες το ποσό της επιδότησης  είναι   24.000 : 13 = 1.846 €

Να σημειώσω ότι ένα δρομολόγιο επιστροφής στο τέλος Αυγούστου δεν θα περίμενε κανείς να έχει αποδοτικότητα, όμως όχι και έτσι.  Άλλωστε  όλα τα ταξίδια αυτής της γραμμής κάθε άλλο παρά επιτυχία σημείωσα… Η  φωτογραφία είναι από άφιξη στη Λήμνο, από Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη στα μέσα Ιουλίου, ενώ το πιο ζωηρό δρομολόγιο που είδα παραμονές 15αυγουστου ήταν γύρω στα 60 άτομα, καμιά 10ρια  αυτοκίνητα και 20ρια μηχανάκια.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ 30-8-17                                                                                                                                    

     Το Συμβουλίου Διοίκησης του Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες του προς τον κο Ιωαννίδη Πέτρο, κάτοικο Θεσσαλονίκης με καταγωγή από την Λήμνο, για την δωρεά του ποσού των είκοσι τεσσάρων χιλ. τετρακοσίων είκοσι οκτώ ευρώ (24.428 €) προκειμένου να καλυφθεί πλήρως η δαπάνη σύνταξης  του Τεχνικού Δελτίου Έργου για την δημιουργία και λειτουργία Ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού Τμήματος Ενηλίκων στο ΓΝ-ΚΥ Λήμνου. Η πρόταση έχει κατατεθεί για ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Β. Αιγαίου, με προϋπολογισμό 1.480.000 €. Χωρίς την ευγενή συνδρομή του κου Ιωαννίδη, η πρόταση δεν θα ήταν δυνατόν ούτε καν να διατυπωθεί.

     Το συγκεκριμένο έργο είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνον γιατί αφορά στην αναβάθμιση του ψυχιατρικού τομέα σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών που ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια του νησιού μας, αλλά και γιατί η αναπαλαίωση του αρχικού κτιρίου, η οποία προβλέπεται  στην πρόταση, θα δώσει δυνατότητα ανάπτυξης συνολικά των υπηρεσιών του νοσοκομείου μας και κατά προέκταση του επιπέδου υγείας των κατοίκων του νησιού μας.

    Τα τελευταία 100 χρόνια, οι απόδημοι Λήμνιοι εξωτερικού ή εκ καταγωγής Λήμνιοι, κάτοικοι πλέον άλλων περιοχών της Ελλάδας, στάθηκαν έμπρακτα στο πλευρό του νοσοκομείου μας. Ευχαριστούμε τον κο Ιωαννίδη γιατί και εκείνος, μαζί με αυτούς, δεν ξέχασαν το νησί μας, τα προβλήματά του, τους κατοίκους του.

 

                                                                                           Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ      ΜΟΝΟΚΡΟΥΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 12:24

Βυζαντινή Παράδοση

Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

  Η Λήμνος είναι το πιο κοντινό Ελληνικό νησί προς την Κωνσταντινούπολη. Το βόρειο ακρωτήριό της, που δεσπόζει στο Αιγαίο, ονομάζεται Μούρτζουφλος, απ’ τον ομώνυμο Βυζαντινό Στρατηγό-Αυτοκράτορα.

 Το χωριό Κάσπακας έχει πάρει το όνομά του επίσης από Βυζαντινό Ναύαρχο. Παρόμοια και το Γομάτι, από τον Βυζαντινό Στρατηγό Γόρματο, που είχε κτήματα στην περιοχή και τα δώρισε στη μονή της Μεγίστης Λαύρας.

 Το Ρουσοπούλι οφείλει το όνομά του στον Βυζαντινό γαιοκτήμονα Ρουσόπουλο.  Το Ρωμανού πήρε το όνομά του απ’ την Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού. 

 Ο Βυζαντινός γαιοκτήμονας Κοντόπουλος έδωσε το όνομά του στο Κοντοπούλι. Το κεφαλοχώρι Κοντιάς οφείλει το όνομά του στον Βυζαντινό γαιοκτήμονα Κοντέα και ο χείμαρρος Χαντριάς στην περιοχή πήρε το όνομά του από άλλον Βυζαντινό γαιοκτήμονα, τον Χανδρέα.

  Πολλά Βυζαντινά ονόματα συνηθίζονται ακόμα και σήμερα στο νησί, όπως:  Κομνηνός, Δούκας, Παλαιολόγος, Ράλλης κ.ά.  Επίσης πολλά επώνυμα, όπως: Κατακουζηνός, Βάρδας, Βόγδανος, Κωνστάντιος, Πόθος, Καρατζάς, Ρούσσος, Φωκιανός, κ.ά.

  Η Λήμνος έχει έναν άλλον αέρα, Βυζαντινό. Και στις ακτές της φτάνουν τα θαλάσσια ρεύματα που ξεκινούν απ’ το Βόσπορο και περνούν απ’ τον Ελλήσποντο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι απ’ το νησί.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 13:32

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μύρινα,  29 Αυγούστου 2017

Ο Έπαρχος Λήμνου Ευάγγελος Γιαρμαδούρος  συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον κ. Σκαπέτη Πέτρο, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων Αυστραλίας και μέλος της Λημνιακής Κοινότητας Μελβούρνης.

Ήταν μια εποικοδομητική και εγκάρδια συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους αποδήμους Λημνίους της Αυστραλίας και τη σύσφιξη περαιτέρω των σχέσεων, μέσω κοινών δράσεων. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να υπάρξει  κοινή εκδήλωση για τα παιδιά των αποδήμων  Αυστραλών που θα βρίσκονται στο νησί μας το καλοκαίρι του 2018. 

Επίσης συζητήθηκαν οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2018 στο νησί μας και συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις για τη «Μάχη στην Καλλίπολη» και για την «Επέτειο των 100 Χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου» και η δυνατότητα συμμετοχής των Συλλόγων της Αυστραλίας σε αυτές.

 

                                                                                       Από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Σχετικά με το σοβαρό και τελικά θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα της Κυριακής η Αστυνομία εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου, όπου αναφέρεται  ότι ο 12χρονος ο οποίος επέβαινε με το πάτερα του στο δίκυκλο εξέπνευσε ενώ ο πατέρας του είναι σοβαρά τραυματισμένος….  

Το ατύχημα έγινε στο 3ο Χιλιομ. Μύρινας Θέρμων στον Κόμβο με τον Περιφερειακό. Εκεί έχει γίνει και άλλο θανατηφόρο, με δυο νεαρά άτομα που έχασαν τη ζωή τους με το ίδιο τρόπο.

Το σημείο είναι άκρως επικίνδυνο και αυτή την εποχή με σχεδόν καθόλου διαγράμμιση αλλά με βάση τα δεδομένα θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά οι αρμόδιοι για λύσεις που θα μειώνουν τον κίνδυνο. Ίσως σε εκείνο το σημείο,  όπως και στους δυο άλλους κόμβους του Περιφερικό  της Μύρινας (δρόμος Πλατύ,  θα πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία κυκλικής κυκλοφορίας με νησίδα στο κέντρο…

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χθες (27-08-2017) σε επαρχιακό οδικό δίκτυο στη Μύρινα της Λήμνου, γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ) με οδηγό έναν 82χρονο ημεδαπό, συγκρούστηκε με δίκυκλη μοτοσικλέτα, την οποία οδηγούσε ένας αλλοδαπός ηλικίας 48 ετών.

Από τη σύγκρουση των οχημάτων τραυματίστηκαν σοβαρά, ο 48χρονος δικυκλιστής, καθώς και ο 12χρονος  γιος του, ο οποίος επέβαινε στη μοτοσικλέτα.

Οι τραυματισθέντες μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο της Λήμνου, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκαν –κατά περίπτωση-  σε νοσοκομεία της Αττικής, για περαιτέρω νοσηλεία, όπου ο ανήλικος υπέκυψε  ακολούθως στα τραύματά του.

Τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος διερευνώνται ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Δεν περίμενα τόσο "τοις μετρητοίς" αντιδράσεις για την φιλοξενία του κειμένου για τον Μέγα Αλέξανδρο. Ασφαλώς και δεν αποτελεί ιστορική αναφορά, ούτε και δημοσίευση κάποιας επιστημονικής έρευνας ή διατριβής. Νομίζω ότι εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει την χαλαρή και εύθυμη προσέγγιση από την αρχή μέχρι το τέλος.

Θυμίζω ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν τα χρονογραφήματα στις εφημερίδες ήταν μόνιμη στήλη, την οποία έγραφαν κυρίως ευθυμογράφοι και θεατρικοί  συγγραφείς, όπως ο Δημ. Ψαθάς, ο Π. Παλαιολόγου, ο Φρέντυ Γερμανός κ.ά.

Τα χρονογραφήματα εκείνα ήταν γεμάτα χιούμορ, στη δημοτική γλώσσα, κι όχι με την τυποποιημένη ρητορική των “σοβαρών άρθρων” που ήταν γραμμένα στην καθαρεύουσα.

Κάπως έτσι θα πρέπει να διαβάσει ο αναγνώστης και το δημοσίευμα του Θ. Δημητριάδη, δηλαδή ως ένα  κείμενο-ευθυμογράφημα, κάτι μεταξύ σοβαρού και αστείου, το οποίο όμως δεν  είναι και ξεκάρφωτο, αφού υπάρχει μια βάση η οποία αναπτύχτηκε με χιουμοριστική διάθεση!     

Τώρα, επειδή το συγκεκριμένο Χρονογράφημα έτυχε τόσο ευρείας και μεγάλης προσοχής,  σας ενημερώνουμε ότι κάθε Κυριακή υπάρχει στο SITE του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ και της Εφημ. ΛΗΜΝΟΣ ένα  τέτοιο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ… και όχι διατριβή,  το τονίζουμε!                     Ηλ. Κότσαλης                                                                 

Στη Φωτογραφία ο χρονογράφος μας Θόδωρος  Δημητριάδης.  

3 χαρακτηριστικά σχόλια και μια απάντηση:

ΣΧΟΛΙΟ 1.  Δυστυχως ειναι ανιστορικα ολα αυτα.Φιλικα το γραφω και οχι για να σας κανω αντιπαραθεση. Ας βρει πρωτα ο αρθρογραφος τα ιστορικα δεδομενα και μετα να γραψει αρθρο για το θεμα

ΣΧΟΛΙΟ 2. Καλό είναι όταν διαβάζεις ιστορικά βιβλία να είναι έγκυρα.Πέραν αυτού θες να μας πείς ότι αν ένα παιδί γεννηθεί στην Δανία,Κίνα, Σενεγάλη.... την άνοιξη,και το καλοκαίρι είχαν περάσει οι γονείς του από Λήμνο το κάνει αυτόματα Λημνιό;

ΣΧΟΛΙΟ 3. Η Λήμνος, ατυχώς για την επιχειρηματολογία του αρθρογράφου, ανήκε στους Αθηναίους, που ήταν αντίπαλοι των Μακεδόνων και του Φιλίππου, οπότε είναι απίθανο ο Φίλιππος να συνευρέθη με την Ολυμπιάδα στο Καβείριο της ΛΗΜΝΟΥ.

Το απαντητικό κείμενο του Θ. Δημητριάδη:

 Συμφωνώ και με τους τρεις αναγνώστες και τους ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις τους.
Πράγματι, πουθενά κανείς ιστορικός δεν αναφέρει πού ακριβώς και για πόσο χρονικό διάστημα έζησαν οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος και η Ολυμπιάδα, όταν η Ολυμπιάδα συνέλαβε και κυοφόρησε τον Αλέξανδρο.
Και, φυσικά, ακόμα κι αν αυτό συνέβη στη Λήμνο, δεν είναι αρκετό για να πούμε ότι ο τόπος καταγωγής του Αλέξανδρου ήταν η Λήμνος.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στην αρχή του άρθρου δηλώνεται αυτή η ανεπάρκεια σχετικών πληροφοριών, η οποία είναι και η αφορμή πολλά μέρη στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα Σκόπια, να διεκδικούν την πατρότητα του τόπου καταγωγής του Μ.Α.
Δεν είμαι ιστορικός και δεν έχω μελετήσει κανένα σχετικό κείμενο, ούτε καν ξέρω αν υπάρχει. Οι μοναδικές πληροφορίες που έχω αντλήσει είναι από το διαδίκτυο, από την ιστοσελίδα της Βικιπαίδειας.
Εκεί, στην Βικιπαίδεια, γράφει ότι η Ολυμπιάδα “Ήταν ιέρεια των Καβειρίων Μυστηρίων της Σαμοθράκης, όπου γνώρισε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον Φίλιππο Β”.
Η πληροφορία αυτή προέρχεται από το έγκυρο ιστορικό έργο Βίοι Παράλληλοι, Αλέξανδρος, 2.1 του Έλληνα ιστορικού Πλούταρχου, ο οποίος έγραψε επί λέξει: “[...]λέγεται δὲ Φίλιππος ἐν Σαμοθρᾴκῃ τῇ Ὀλυμπιάδι συμμυηθείς, αὐτός τε μειράκιον ὢν ἔτι κἀκείνης παιδὸς ὀρφανῆς γονέων ἐρασθῆναι, καὶ τὸν γάμον οὕτως ἁρμόσαι, πείσας τὸν ἀδελφὸν αὐτῆς Ἀρύββαν”.
Νομίζω ότι είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι ο ερωτευμένος Φίλιππος όταν παντρεύτηκε την νεαρή Ολυμπιάδα εκεί στη Σαμοθράκη, έκανε αυτό που κάνουν όλοι οι ερωτευμένοι νεόνυμφοι την πρώτη και τις επόμενες νύχτες του γάμου, δηλαδή έρωτα.
Η πρώτη, λοιπόν, πιθανότητα να συνέλαβε η Ολυμπιάδα, είναι στο Καβείριο της Σαμοθράκης.
Καβείριο όμως, χωρίς καμία αμφισβήτηση, υπήρχε και στη Λήμνο, που είναι γειτονικό νησί προς τη Σαμοθράκη, κι αυτό ήταν που με παρακίνησε να σκεφτώ την άλλη πιθανότητα, δηλαδή να συνέλαβε στη Λήμνο, αφού ήταν ιέρεια των Καβειρίων Μυστηρίων και πιθανότατα ιερουργούσε και στα δύο νησιά.
Η Ολυμπιάδα δεν πέρασε από τη Σαμοθράκη ούτε κι από τη Λήμνο απλά σαν επισκέπτρια για λίγες μέρες,. Σαν ιέρεια που ήταν ασφαλώς έμενε στο νησί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο διαρκούσαν οι ιερές τελετές, κι αυτό αυξάνει την πιθανότητα όχι μόνον να συνέλαβε, αλλά και να κυοφόρησε εκεί.
Επομένως, η σύλληψη και η μετέπειτα κυοφορία του Αλέξανδρου πιθανότερο να έγιναν στη Σαμοθράκη.
Εντούτοις, το γεγονός ότι σε πολύ μικρή απόσταση από το Καβείριο της Λήμνου είναι η αρχαία Ηφαιστεία, σε συνδυασμό με το άλλο γεγονός ότι ο στενότερος φίλος, συνομήλικος και συμπολεμιστής του Αλέξανδρου ήταν ο Ηφαιστίωνας, μου δίνουν το δικαίωμα να σκεφτώ την πιθανότητα η σύλληψη και κυοφορία να έγιναν στη Λήμνο.

Για τον τόπο γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Βικιπαίδεια είναι σαφής: Η Πέλλα της Μακεδονίας. Γι΄αυτό και ονομάστηκε Αλέξανδρος Γ΄ο Μακεδών.
Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε στη Λήμνο, ούτε κι εγώ.
Εντούτοις, νομίζω ότι έχω κάθε δικαίωμα να κάνω βάσιμες υποθέσεις και, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, να πιθανολογώ ότι ο Αλέξανδρος κυοφορήθηκε στη Λήμνο.
Κι αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Κανένα άλλο ελληνικό μέρος δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.
Αυτό εννοώ όταν λέω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Λημνιός – να είμαστε ξεκάθαροι!

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

"Να μεταφέρουν τα σταφύλια με φορτηγά αυτοκίνητα που τα οδηγούν επαγγελματίες οδηγοί,  έχουν φώτα ,φλας και όχι ο καθένας να καβαλάει ενα τρακτέρ με μια πλατφόρμα που συνήθως δεν έχω ουτε μια λάμπα απο πίσω .Προσοχή με την πρωτη βροχή που θα έρθει ο δρόμος απο τα ζουμια των σταφυλιών θα είναι πολύ επικίνδυνος".

Αυτό είναι το επώνυμο σχόλιο που  μπήκε κάτω από την είδηση για το τροχαίο στον Κόμβο του 3ου Χιλ. Μύρινας Θέρμων.

Λίγο νωρίτερα ένα άλλος συμπολίτης μας,  μαρτυράς μιας  επικίνδυνης  κατάστασης στους δρόμους  της Λήμνου,  μας έλεγε ότι στις στροφές του Κόρνου ένα αργοκίνητο τρακτέρ κρατούσε πίσω του αρκετά αυτοκίνητα,  τα οποία μόλις βρήκαν ευκαιρία έκαναν,  όλα μαζί,  προσπέραση,  κάτι πολύ επικίνδυνο.  Μας είπε ακόμη ότι πολλά από  τα οχήματα με σταφύλια φαινόταν βαρυφορτωμένα και κακοφορτωμένα…

Εγώ στις 2 το μεσημέρι γυρνώντας από το Λιμάνι του Αγ. Νικολάου είδα στην ανηφόρα της εισόδου στο οινοποιού περίπου μισό τόνο σταφύλια,  που,  προφανώς,  έπεσαν από κάποια καρότσα και τα φτυάριζαν για να ανοίξουν το δρόμο…

Συμπέρασμα:  κατανοούμε την προτεραιότητα του Τρύγου και της μεταφοράς των σταφυλιών αλλά επιμένουμε ότι αυτό πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο και αυτό είναι υπόθεση των τοπικών Αρχών, οι  οποίες πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα!

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017 12:10

ΔΥΟ ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

Δυο  άτομα τραυματιστηκαν σοβαρα σε τροχαίο ατύχημα σήμερα (Κυρ. 27/8) το πρωί και η ζωη τους ειναι σε κρισιμη κατασταση.  Ειναι πατέρας και γιος  Αλβανικής καταγωγής και  φαίνεται ότι πήγαιναν  στη δουλειά τους, ίσως στον Τρύγο.

Το ατύχημα έγινε στον  Περιφερειακό στο 3ο   χιλιόμετρο Μύρινας Θέρμων, όταν το  μηχανάκι που επέβαιναν οι άτυχοι Αλβανοί  συγκρούστηκε με τρακτέρ.

Λεπτομέρειες του ατυχήματος δεν έγιναν γνωστές όμως το  βασικό παραμένει και είναι ότι και φέτος το καλοκαίρι δεν αποφύγαμε  τα βαριά τροχαια  ατυχήματα.

Τελικά η κυκλοφορία,  όπως γίνεται στην Ελλάδα,  μας φέρνει να είμαστε αρνητικοί πρωταθλητές  στα τροχαία ατυχήματα

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σελίδα 1 από 8