20 Ιουνίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούλιος 2017
Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 20:55

ΤΖΑΖ, ΕΘΝΙΚ ΚΛΠ

τζαζ, έθνικ, new wave

ΟΕΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα απόσταγμα από μελωδίες κλασικές, τζαζ, έθνικ, new wave και πολλούς άλλους ήχους θα μας χαρίσει το μουσικό σχημα Grupetto μέσα από τρεις συναυλίες στην Πλάκα, τη Μύρινα και το Πορτιανού, με την υποστήριξη του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου.

Grupetto, γκρουπέττο ή τρίγοργο. Στην μουσική, ανήκει στους «καλλωπισμούς». Πρόκειται για το σύνολο 3 κυρίως  φθόγγων που εκτελούνται πριν ή μετά τον κύριο φθόγγο, στον οποίο ανήκουν.

Οι Grupetto είναι ένα μουσικό σχήμα που αποτελείται από τους καθηγητές του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου, οι οποίοι ένωσαν τις μουσικές τους χημείες σε ένα πείραμα, που περιέχει δόσεις από κλασσικούς, τζαζ, ethnic, new wave και πολλούς άλλους ήχους.

Κώστας Κωνσταντόπουλος: Κλασσική κιθάρα, μαντολίνο

Μάκης Καλλιάνης: Ηλεκτρικό πιάνο, ηλεκτρακουστική κιθάρα, ukulele

Νίκη Μπουζιωτοπούλου: Φωνή, μεταλλόφωνο, toy piano

Από την Nina Simone και την Loreena McKennitt, στην Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Πέννυ Μπαλτατζή. Από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Σταμάτη Κραουνάκη, στον Eric Satie και τους Beirut.  Ένα πολύ όμορφο μουσικό ταξίδι ξεκινάει και θα περιλαμβάνει αρκετούς σταθμούς.

Κάθε μία αφίσα των Grupetto κοσμείται και από ένα μοναδικό και πρωτότυπο έργο της ζωγράφου Δήμητρας Τζίβελου. Αναζητείστε έργα της στην σελίδα της ΔeltaΚappa Design.

Πλατεία Πλάκας – Κυριακή 30 Ιουλίου, Ώρα: 20:30

Προϊστορική Μύρινα – Τετάρτη 9 Αυγούστου , Ώρα 21:00

Πορτιανού - Δευτέρα 28 Αυγούστου, Ώρα 20:30

 

Εισοδος ελεύθερη

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Σύλληψη δύο ατόμων στη Λήμνο, για παραβάσεις σχετικές με τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

 Συνελήφθησαν, χθες (30-07-2017) στη Λήμνο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μύρινας, δύο (2) ημεδαποί, ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ηλικίας 34 και 42 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για παραβάσεις σχετικές με τη λειτουργία τους.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου σε δύο καταστήματα στην παραπάνω περιοχή, διαπιστώθηκε ότι σε αυτά είχαν τεθεί σε λειτουργία μουσικά όργανα, με την ένταση της μουσικής να υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, όπως διακριβώθηκε μετά από σχετικές μετρήσεις.

Επιπλέον επίσης διαπιστώθηκε, ο 42χρονος στερούνταν της προβλεπόμενης άδειας για τη λειτουργία μουσικών οργάνων στο κατάστημά του, ενώ αντίστοιχα ο 34χρονος, είχε παραβιάσει με τη λειτουργία της μουσικής στο κατάστημά του, όρους της κατεχόμενης άδειας μουσικών οργάνων.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας διενεργείται προανάκριση.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 12:29

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ Φ.Ο.Λ

Μύρινα, 31 Ιουλίου 2017

          Η Φωτογραφική Ομάδα της Λήμνου, στα πλαίσια των καλοκαιρινών της δράσεων, διοργανώνει την 8η Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Απουσία Θέματος, Παρουσία Ψυχής».

          Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5, Aυγούστου στις 8:00 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Χριστοδουλίδειου στον Ρωμαίϊκο Γιαλό και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή , 13 Aυγούστου

          Θα εκτεθούν σαράντα οχτώ φωτογραφίες από τους: Άγγελο Παπαγγελή, Γιώργο Καραχάλιο, Γιώργο Κοντέλλη, Δέσποινα Λάζου, Δημήτρη Μπουλώτη, Ελένη Κολώνη, Θεόδωρο Μπαβέα, Ιωάννη Γκαλιούρη, Κική Δημάρη, Κωνσταντίνο Μανώλη, Μάνο Σπαρή, Μαρία Βαρελτζή, Μαρία Κατσανεβάκη, Μαρία Κουμιανού, Μαρούσα Κιουρανάκη, Νίκο Μπογιατζόγλου, Παντελή Πραβλή, Παρασκευή Αλογάρα, Σάββα Παλαιολόγο, Σοφία Πορρή, Στρατή Λιαδέλλη, Φωτεινή Μηδέλια, Φωτεινή Στεφανιδάκη, Χάρη Δρακόπουλο.        

Η έκθεση θα  είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 20:00 έως 22:30. 

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

                                                             ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
                                                                           ΛΗΜΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

 1,7 εκατ. ευρώ στους δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για αγροτική οδοποιία

 Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου ενεργοποιήθηκε η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Μέτρο 4.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά στις δράσεις για τη «βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».

 Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι  1,7 εκατομμύρια ευρώ και θα το υλοποιήσουν οι Δήμοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με ημερομηνία έναρξης υποβολής την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και λήξης την 30η Νοεμβρίου 2017.

 Η Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά: «Αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για να χρηματοδοτήσουμε έργα αγροτικής οδοποιίας που εξασφαλίζουν καλύτερη πρόσβαση στην ύπαιθρο των νησιών μας και κατ’ επέκταση βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των αγροτών».  

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Ευχαριστήρια Επιστολή

Προς την Διοίκηση και το Προσωπικό του Νοσοκομείου Λήμνου

Αξιότιμε κύριε Διοικητά,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου για την συνολική περίθαλψη που έτυχα στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου σας μετά από ατύχημά μου.

Συγκεκριμένα, την 5η Ιουλίου 2017 το απόγευμα διακομίσθηκα από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείου Λήμνου ύστερα από σοβαρό ατύχημα  που είχα στην Πλατεία Υψιπήλης στην Μύρινα. Από την πρώτη στιγμή τόσο το προσωπικό του ΕΚΑΒ που επιλήφθηκε άμεσα της διακομιδής μου, όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Λήμνου μου προσέφεραν ότι ήταν ιατρικώς και ανθρωπίνως εφικτό για την περίπτωσή μου, μέχρι και την στιγμή της μεταφοράς μου στο αεροδρόμιο για την συνέχιση της θεραπείας μου εκτός Λήμνου.

Κύριε Διοικητά, ο επαγγελματισμός, η ιατρική και νοσηλευτική γνώση και επάρκεια, το ανθρώπινο ενδιαφέρον του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για το Νοσοκομείο Λήμνου αλλά και για ολόκληρο το νησί, ειδικά την χρονική περίοδο αυτή των οικονομικών δυσκολιών. 

Είσαστε άξιοι συγχαρητηρίων για το πολύτιμο έργο σας και εύχομαι να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο το λειτούργημά σας για να απαλύνετε πάντα τον ανθρώπινο πόνο.

Με εκτίμηση,

Αθανασία Ζαφείρη   

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ                                                                                            ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΥΡΙΝΑΣ                                             Ταχ.Δ/νση:Μύρινα Λήμνου                                                                                                                       Ταχ.Κώδικας: 81400 Μύρινα                                                                                                                          Πληροφορίες: Αδαμαντία  Γαροφαλλίδου                                         Τηλέφωνο: 2254350042

                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                                                       Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΥΡΙΝΑΣ  υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, σε συνδιοργάνωση με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και την ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, με τη στήριξη της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ και ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, του ΟΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΛΗΜΝΟΥ, της AEGEANAIRLINES και της EYROBANK,

πραγματοποιεί την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017, παραμονή της Πανσελήνου και ώρα 9μμ την εκδήλωση « ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ» στο Κάστρο της Μύρινας.

  Φέτος η «μαγική» ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ με το ακορντεόν της και εξαμελές μουσικό σχήμα έρχεται να μας ταξιδέψει κάτω απ’ τ ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, με μελωδίες από το ελληνικό (έντεχνο, παραδοσιακό) και διεθνές (tango,Jazz) ρεπερτόριο.

   Στην εκδήλωση συμμετέχουν:

-         Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΗΜΝΟΥ με έκθεση φωτογραφίας, με θέμα τη Μύρινα και το κάστρο της.

-         Ο κος ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ με το τηλεσκόπιο του για να «ταξιδέψει» μικρούς και μεγάλους με τον δικό του μαγικό τρόπο στη σελήνη και τον έναστρο ουρανό.               

-         Ο ΓΑΣ ΜΥΡΙΝΑΣ  που θα «πλαισιώσει» μουσικά κομμάτια της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση αυτή ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ και ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ  τα τελευταία δυο χρόνια με τεράστια επιτυχία αλλά και πολλές δυσκολίες,  η Δημοτική Κοινότητα Μύρινας   με στόχο να αναδειχθεί το Ενετικό Φρούριο της πόλης μας μεταξύ των άλλων και ως χώρος πολιτιστικών δράσεων.                              Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάννα Καλογήρου «αγκάλιασε» και στήριξε από την πρώτη στιγμή την φετινή μας πρόταση. Το ίδιο και ο Έπαρχος Λήμνου κος Βαγγέλης Γιαρμαδούρος. Στο πλάι μας ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κος Γιάννης Γιανέλλης, o OEΠΑ ΔΗΜΟΥ ΛΗΜΝΟΥ, η AEGEAN AIRLINES και η EUROBANK. Για να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές κυρίως δυσκολίες  που «χρεώθηκε» η Κοινότητα μας και μη έχοντας στη διάθεση μας δικούς μας οικονομικούς πόρους, στηριχθήκαμε στη πολύτιμη βοήθεια των ΧΟΡΗΓΩΝ μας  τους οποίους και ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ!

 

ΧΟΡΗΓΟΙ: ΑΦΟΙ ΧΡΥΣΑΦΗ, ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ «ΙΣΑΛΟΣ», ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ»,ΟΠΤΙΚΑ ΠΑΝΑΙΔΗΣ, ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ «ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ»,ΦΡΟΥΤΑΓΟΡΑ ΜΑΝΩΛΗ ΓΑΡΟΦΑΛΛΙΔΗ, «ΑΧΝΗ Κ ΚΑΝΕΛΛΑ»,ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ», « ΝΑΥΤΙΛΟΣ», ΠΙΤΣΑΡΙΑ «ΡΟΜΕΟ»,ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «ΠΛΑΤΑΝΟΣ», ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ PARAPHARMACY,PRAVLISTRAVEL, MANOSBEACH,κ. ΘΕΜΗΣ ΖΕΡΦΟΣ, κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ,κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΛΑΧΟΣ.

 

  Λόγω της ιδιαιτερότητας του Κάστρου και σύμφωνα με το υπ. Αριθμ. 7586/12-6-2017 έγγραφο  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

1.      Για λόγους ασφαλείας ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση θα οριοθετηθεί με περισχοίνιση και δεν θα επιτρέπεται η απομάκρυνση και η περιήγηση των συμμετεχόντων και του κοινού κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στους υπόλοιπους χώρους του κάστρου.

2.      Η προσέλευση ανηλίκων  έως δεκατεσσάρων ετών  στον χώρο του Κάστρου ,θα γίνεται ΑΥΣΤΗΡΩΣ με τη συνοδεία γονέων ή κηδεμόνων, οι οποίοι θα φέρουν και την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια αυτών. 

3.      Απαγορεύεται αυστηρώς στο χώρο του Κάστρου το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού καθ΄όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της διεξαγωγής της εκδήλωσης, καθώς και μετά το πέρας αυτής.

4.      Δεν θα χρησιμοποιηθούν καθίσματα για το κοινό.

5.       Σε περίπτωση ατυχήματος το Ελληνικό Δημόσιο ουδεμία ευθύνη φέρει.

6.        Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Εκ μέρους του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μύρινας

                                                          Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ  

                                    Αδαμαντία Γαροφαλλίδου-Παπούλκα

 

Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 30/7

και ανάρτηση στο f.b της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΟΤΣΑΛΗ  με τιτλο: Στο πανεμορφο νησι μας, εργα του εξαιρετικου Μανωλη Χαρου (ολα υπερθετικα, αλλα το αξιζουν)

Έκθεση έργων του Μανώλη Χάρου στη Λήμνο

Ο Χώρος Τέχνης «Ωχρα Μπλε» στη Λήμνο εγκαινιάζει την Παρασκευή 28 Ιουλίου, και ώρα 9.00 μ.μ., την ατομική έκθεση του Μανώλη Χάρου «Ο δυσδιάκριτος εξωτισμός του προορισμού».

Ο καλλιτέχνης, που τα τελευταία χρόνια ζει στα Κύθηρα, αναπτύσσει έναν κατ’ εξοχήν ιδεατό προορισμό για τη δυτική τέχνη, από την Αναγέννηση ώς τις μέρες μας και επηρεάζεται απο τον μύθο (Ταξίδι στα Κύθηρα), δημιουργώντας τοπία που θέλουν να μεταφέρουν την πρόσκληση του ταξιδιού.

Ο εξωτισμός βρίσκεται στην προσδοκία και τα έργα με την τοπιογραφία τους περιγράφουν την αναχώρηση ή τη θέαση από μακρινή απόσταση του προσδοκώμενου τόπου.

Ο ορίζοντας, οι αναφορές στο κοντινό και το απομακρυσμένο, ο υπαινιγμός, η περιγραφή ή η ανάμνηση, δεν αποτυπώνουν-εικονογραφούν αλλά υπηρετούν διαφορετικά κάθε φορά τον στόχο του καλλιτέχνη.

Τα έργα που παρουσιάζονται ανήκουν σε ένα μεγαλύτερο σύνολο που εξελίσσεται και αλλάζει τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Μανώλης Χάρος γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1960. Σπούδασε στο Παρίσι στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts (1978) χαρακτική και ζωγραφική όπου και πήρε το δίπλωμά του με άριστα. Το 1982 έκανε το μεταπτυχιακό του στην Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs πάνω στην επικοινωνία της εικόνας. Το 1984 τιμάται με το Γαλλικό Εθνικό Βραβείο Pris des Fondations στον τομέα της λιθογραφίας και το γαλλικό κράτος αγοράζει έργα του. Το 1991 ταξιδεύει στις ΗΠΑ όπου η βότκα Absolut χρησιμοποιεί έργο του για τη διαφημιστική της καμπάνια. Το 1993 σχεδιάζει μαζί με τον Μ. Ζαχαριουδάκη για την Εθνική Πινακοθήκη. Το 1996 σχεδιάζει τη χαρτοκαμπάνια του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Το 1998 του απονέμεται το Βραβείο της Ακαδημίας των Αθηνών για ζωγράφο κάτω των 40 ετών, ενώ το 2000-2001 εργάζεται ως επισκέπτης καλλιτέχνης στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ. Εχει συμμετάσχει σε σημαντικές θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουλίου-20 Αυγούστου 2017

Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 09.00-14.00 και 19.00-22.30, Κυριακή 19.00-22.30

Χώρος Τέχνης «Ωχρα Μπλε», Π. Κυδά 8, Μύρινα, Λήμνος

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017 10:28

ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΔΙΔΥΜΟ, ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ !

Ένα δυνατό δίδυμο,  που το ξεχωρίσαμε ανάμεσα στις πολλές προσωπικότητες   στη Γιορτή των Εγκαινίων του Γηπέδου Κοντοπουλίου.

Και βέβαια δεν εννοώ το Δεσπότη  μας και τον  Έπαρχο, στο βάθος  αριστερά,  αλλά αυτό σε πρώτο πλάνο…

Ο  Στέλιος Ρόκκος είναι γνωστός και θα μπορούσα  να μην τον αναφέρω καν και  ο άλλος είναι ο γιος του Παντελή Μπούμπουρα, ο  Σπύρος,  ένας νέος επιστήμονας, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στις κοινωφελείς δραστηριότητες του Ιδρύματος Μπούμπουρα…

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017 21:36

Παρθένος ψαρότοπος

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 Υπάρχουν πολλοί που τους αρέσουν τα ψάρια, αλλά τα μόνα ψάρια που έχουν δοκιμάσει στη ζωή τους, είναι η σαρδέλα, το σαβρίδι, ο γαύρος και ο μπακαλιάρος. Που περνούν από το ψαράδικο και χαζεύουν μόνο από μακριά τα λαχταριστά ψάρια πρώτης κατηγορίας – όπως λέει κι η παροιμία, “φάτε μάτια ψάρια, κι η κοιλιά περίδρομο”. Το πολύ-πολύ, σε έκτακτες περιπτώσεις, γενέθλια, επέτειο κλπ., βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και αγοράζουν και καμιά κουτσομούρα, κανένα σαργό ή κανένα γοφάρι απ’ τη λαϊκή αγορά.

 Υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν δει στη ζωή τους και δεν ξέρουν τι ψάρι είναι η σφυρίδα, το σκαθάρι, ο ροφός, το μαγιάτικο, ο παντελής, η μένουλα, ο μπαλάς, η λίτσα, ο κυνηγός, κ.ά.

Άλλοι πάλι δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν τη σαρδέλα από τη φρίσα, το σαβρίδι απ’ το κοκάλι, το μπαρμπούνι απ’ την κουτσομούρα, τον μπαλά απ’ το λιθρίνι, τον κολιό απ’ το σκουμπρί, τον τόνο από την παλαμίδα.

Υπάρχουν πολλοί, που ανάμεσα στ’ άλλα όνειρα που κάνουν εάν πιάσουν το ΤΖΟΚΕΡ, είναι να πάνε σε ένα νησί-ψαρότοπο, να χορτάσουν ψάρεμα και ψάρια. Τα τελευταία 10 χρόνια, όμως, τα ψάρια των Ελληνικών θαλασσών μειώθηκαν δραματικά, και έπαψαν να υπάρχουν πλέον οι παλιοί ψαρότοποι.

Το μόνο ίσως μέρος στην Ελλάδα που εξακολουθεί να είναι ακόμα παρθένος ψαρότοπος, είναι η Λήμνος. Στη Λήμνο ίσως δε θα βρεις σαρδέλα, γαύρο και σαβρίδια – όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί οι ντόπιοι ψαράδες τα χρησιμοποιούν μόνο για ...δολώματα για τα παραγάδια. Αντίθετα θα βρεις και θα ανακαλύψεις τη γεύση από τα λεγόμενα «πρώτα» ψάρια, δηλαδή συναγρίδι, άγρια τσιπούρα, φαγκρί, ξιφία, λαβράκι, σαργό, ροφό, αστακό και 100 άλλα είδη σε τιμή φιλική και ...παραδοσιακή.

  Πού οφείλεται η ιδιαίτερη νοστιμιά των ψαριών της Λήμνου; Γιατί τα μεγαλύτερα εστιατόρια και τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της Αθήνας παραγγέλνουν τα ψάρια τους απ’ τη Λήμνο;

 Η Λήμνος έχει τρία μοναδικά πλεονεκτήματα:

Πρώτα – πρώτα, βρίσκεται στη μέση του πέλαγους και τα νερά της είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα.

Δεύτερο, τα μικρά νησούδια που την περιβάλλουν αποτελούν ιδανικό καταφύγιο, βιότοπο και τόπο αναπαραγωγής των ψαριών.

Τέλος, τα θαλάσσια ρεύματα από Άγιο Όρος και Δαρδανέλια εμπλουτίζουν με τροφή τα ψάρια και οδηγούν κοπάδια ψαριών στα νερά της.

 Δεν είναι τυχαίο ότι οι σαρδέλες ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ της Νέας Κούταλης αποτελούν το πρώτο αλίπαστο, που εξάγεται σε όλον τον κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μύδια ΒΙΟΤΟΠΟΣ του κόλπου του Μούδρου έχουν τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία και νοστιμιά, έχουν βραβευτεί για την υποδειγματική καθαρότητά τους, και πήραν όλα τα βραβεία στο εξωτερικό.

Δεν είναι τυχαία η πρώτη θέση που έχουν τα χταπόδια της Πλάκας, τα λιθρίνια Διαπορίου, τα μπαρμπούνια Αη-Γιάννη Κάσπακα, οι μουρμούρες Κέρους, οι σαργοί και τα μελανούρια της Παναγιάς.

  Ένα ολόκληρο στενόμακρο νησί η Χρύση στα βορειοανατολικά της Λήμνου κοντά στο χωριό Παναγιά, όπως αναφέρει κι ο Όμηρος στην αρχαιότητα, βυθίστηκε και σήμερα αποτελεί αβαθείς υφάλους, τους Μύθωνες, με βάθος 3 - 20 μέτρα, ιδανικό καταφύγιο για τα ψάρια, βιότοπο και παρθένο ψαρότοπο.

 Η Λήμνος είναι ένας από τους λίγους θαλασσινούς παράδεισους που απέμειναν στη χώρα μας. Μόλις παίρνει να βραδιάζει, την ώρα που δροσίζει η θαλασσινή αύρα και ο ήλιος δύει απέναντι στον Άθω στο Άγιο Όρος,  μια-μια οι ψαρόβαρκες βγαίνουν απ’ τα γραφικά λιμανάκια σχίζοντας τα βαθυγάλαζα νερά. Πάνε να ρίξουν τα δίχτυα και τα παραγάδια, για να τα σηκώσουν φορτωμένα την άλλη μέρα το πρωί.

Την ίδια ώρα καπνός ανωθρόσκων ανεβαίνει απ’ τις παραλιακές ψαροταβέρνες. Είναι από τα κάρβουνα που ετοιμάζονται για τη σχάρα, ενώ στη βαθιά κατσαρόλα σιγοβράζει η κακαβιά...

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Η τηλεφωνική  αναφορά  στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ του Πρωτοπρεσβύτερου  π. Δημήτριου  Αμπανάβα από το Πεδινό,  ήταν  αυστηρή και χωρίς περιστροφές..

Η  χρωματική - ζωγραφική παρέμβαση,  που έγινε  στην κεντρική  Κρήνη του Χωριού του, ήταν το θέμα στο οποίο  αναφέρθηκε  ο συνομιλητής μας.    Όπως   μας είπε,  η ενέργεια  αυτή είναι αυθαίρετη και καταχρηστική  αφού  δεν μπορεί ο κάθε ιδιώτης, όποιος και αν είναι αυτός,  να αλλάζει την εικόνα οποιουδήποτε δημόσιου χώρου και πολύ περισσότερο  όταν αυτός ο δημόσιος χώρος έχει την υπόσταση ενός Μνημείου….  Ανέφερε συγκεκριμένα ο π. Δημήτριος ότι τέτοια μνημειακά στοιχεία στο  Παλιό Πεδινό   είναι η Εκκλησία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ), το Σχολείο  και η Κρήνη του χωριού.

Σε αυτά που θεωρεί ως μνημεία του Χωριού,   σε κάποιο  σημείο της κουβέντας μας πρόσθεσε  και την Πλατεία,  θυμίζοντας ότι  κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλοιώνει την εικόνα τους και αυτό  δεν είναι απλώς η γνώμη του αλλά  κάτι που η υπάρχουσα νομοθεσία επιτάσσει.

Ζήτησε λοιπόν  άμεσα  ο Δήμος,   τον οποίο, όπως είπε,  θεωρεί υπεύθυνο για την προστασία τέτοιων  Μνημείων,  να αφαιρέσει αυτές τις ζωγραφιές απ΄ τη Βρύση και να την επαναφέρει στη αρχική της μορφή. Αν αυτό δεν γίνει, τόνισε,  μέχρι τέλους Αυγούστου θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ο π. Δημήτριος Αμπανάβας   έχει γεννηθεί στο Πεδινό, που σήμερα το λέμε  Παλιό  γιατί μετά το σεισμό του 1968 το χωριό μεταφέρθηκε  σε διπλανό σημείο, αφήνοντας πίσω ένα πανέμορφο πέτρινο οικισμό!

Έχοντας αυτή τη συναισθηματική  σχέση με το χωριό,  με έντονες μνήμες από τα παιδικά του χρόνια και την τραυματική εμπειρία του σεισμού,   ο π. Δημήτριος ήταν εμφανώς ανήσυχος για την αλλοίωση που έγινε και ζήτησε αποκατάσταση   και προστασία του οικισμού,  που όπως μας θύμισε  είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός και  επομένως  οποιαδήποτε αλλαγή στην εικόνα του  πρέπει να είναι μέσα σε συγκεκριμένα και αυστηρά πλαίσια και απαιτείται άδεια γι αυτό…

Αμέσως μετά υπήρξε ραδιοφωνική   παρέμβαση  από την Ασπα Αρώνη  Κότσαλη, η οποία έβαλε, και αυτή,  το θέμα της νομιμότητας τέτοιων  ατομικών ενεργειών σε δημόσιους χώρους, και ειδικά στον  προστατευόμενο οικισμό του Πεδινού, προσθέτοντας  ότι το θέμα υφίσταται από πέρσι  όταν  είχε  αναφερθεί μέσω του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ  σε αυτό,  οπότε  είχε ενημερωθεί, τότε,  ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γ. Σακαρίκος, ο οποίος  παραδέχτηκαε ότι κακώς μπογιαντίστηκε η βρύση και η ζημιά θα αποκατασταθεί,  όμως τίποτα δεν έγινε.  

Στο διαδίκτυο για το θέμα έχει αναπτυχθεί ένας πολύπλευρος διάλογος, και με αναφορές εκτός θέματος, όπου υπάρχει και η άποψη ότι η ζωγραφιά πάνω στη Κρήνη  είναι μια  σπουδαία εικαστικής παρέμβαση.

Ακόμη γράφτηκε  ότι αυτοί που ζητούν την αποκατάσταση της Κρήνης είναι κατά της επιχειρηματικότητας,  επειδή  τη ζωγραφιά στην  Κρήνη φέρεται να έκανε άτομο που  δραστηριοποιείται  στο χωριό με αγοροπωλησίες παλιών σπιτιών και τη λειτουργία καταστημάτων.

Για την εικαστική παρέμβαση έχουμε να πούμε ότι έκτος από παράνομη, όπως παραπάνω αναφέρθηκε,  και αυτό είναι το κύριο και μη αμφισβητήσιμο, για μας  είναι εκτός τόπου  και θυμίζει τα  ζωγραφισμένα λεωφορεία στις Ινδίες,.. (Τα έχετε δει σε κάποιο  εξωτικό ντοκιμαντέρ;) Αλλά επειδή το θέμα της Αισθητικής είναι εντελώς προσωπικό, υπάρχουν αρμόδια όργανα για αυτό και είναι οι επιστημονικές αρχιτεκτονικές και αρχαιολογικές Υπηρεσίες και εκεί τελειώνει το θέμα αυτό!

Ως προς την επιχειρηματικότητα δεν  ενισχύεται, το αντίθετο συμβαίνει, με την αλλοίωση Μνημείων  γιατί   αν εξαρτάται από το βάψιμο Κρηνών, ας βάψουμε και την Κρήνη στα Θέρμα και όπου αλλού υπάρχουν τέτοια μνημεία για να ενισχύσουμε αυτή την πολυθρύλητη  επιχειρηματικότητα…   Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι νεαροί με πολύ ταλέντο στα Γκράφιτι  επί τοίχων,  που είναι έτοιμοι  να πάρουν

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σελίδα 1 από 9