18 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 22:09

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ στο Κτημα Μητροπολις Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Εν αρχή είναι ο λόγος και όταν αυτός είναι του Στράτη Μυριβήλη ξεκινάμε από μια καλή βάση.  Από κει και πέρα  η θεατρική απόδοση ενός  από τα  πιο φιλοσοφικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας  είναι κάτι σαν περιπέτεια... Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αρκεί μονό το κείμενο. Εδω ο ίδιος ο Ήλιος  για να  έχει ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα  χρειάζεται  και τον...  Αθω!   Ας αρχίσουμε από αυτό.

 Η αυλή με τα πέτρινα ντουβάρια,  την αρχαία  εκκλησία, τα βυζαντινά κυπαρίσσια και το στρωμένο δάπεδο με  την κιτρινοπράσινη  αγριάδα (το Λημνιό γκαζόν), ήταν  το πιο  κατάλληλο περιβάλλον για να ακουστεί ο συγκεκριμένος  λόγος του Μυριβήλη.   Ο τρίτος παράγοντας  που θα έδενε την προσπάθεια ήταν η παρουσίαση.  Ο ηθοποιός  Στρατής Πανούριος που μετέφερε το κείμενο σε αφηγηματικό λόγο και είχε την σκηνοθετική ευθύνη  δεν είχε καθόλου εύκολο έργο. Μάλιστα,  αν τα δυο στοιχεία  που προαναφέραμε,  το κείμενο και ο τόπος,  ήταν σταθεροί  παράγοντες  η παρουσίαση ήταν  ο  παράγων Χ.

Ο Ήλιος πάντα θα βασιλεύει και ο Άθως θα είναι , επίσης,  πάντα εκεί. Ομως για ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα χρειάζεται  και η  διαφανής   ατμόσφαιρα μαζί με εκείνα τα μακρινά σύννεφα που βάφονται κόκκινα. Εκεί ήταν  η επιτυχής παρουσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη. Με ωραίο  εκφραστικό λόγο και ανάλαφρη κίνηση έδενε με την  εικόνα και το ήχο που "έβγαζε" η ηθοποιός  και μουσικός Λήδα Ξυδιά, που συνόδευε το λόγο με τραγούδι και κανονάκι.  Η παρουσία  σ΄αυτη την πρεμιέρα της εγγονής του Μυριβήλη  πρόσθεσε  συναισθηματικές πινελιές, σε μια παράσταση που  η κάθε λέξη του Μυριβήλη  έπεφτε σαν τις αραιές χοντρές σταγόνες  μια ζεστής καλοκαιρινής  βροχής. 

 Ο  χώρος ήταν πολύ καλά φωτισμένος καθώς  άρχισε  με τον εσπερινό φωτισμό της μέρας και συνεχίστηκε με τους προβολείς. Επίσης και ο ήχος ήταν επιμελημένος,  και τα δυο από τον Θεόφιλο.   

Για τα περίπου  120  άτομα που έκαναν  αρκετά χιλιόμετρα άσφαλτο και 2  χωματόδρομο, για να βρεθούν στις παλιές εγκαταστάσεις  του Κτήματος Μητρόπολις  όλα   ήταν άψογα. Από τον τοπικό αυτοσχέδιο  παρκαδόρο μέχρι τον  "οικοδεσποτη"  Χρήστο Κακαρνια που φρόντισε ακόμη και να κεραστούν οι επισκέπτες  με  ψωμί,  τυρί και κρασί δικής του παραγωγής.  Την όλη καλλιτεχνική ευθύνη είχε ο Θ. Σφουνης και είχε τη στήριξη του ΟΕΠΑ του Δήμου Λήμνου.       

Το έργο,   που θα παρουσιαστεί και  σε ανάλογες με τη  Λήμνο  περιοχές της Λέσβου και της Χίου,   χρηματοδοτείται από την  Περιφέρεια Β. Αιγαίου  και για  το κείμενο ο σκηνοθέτης σημειώνει:

Το «Τραγούδι της Γης»  του Στράτη Μυριβήλη είναι μια «ελληνική συμφωνία», ένας ύμνος για τη ζωή επί της γης. Είναι ένα κείμενο κεντημένο λέξη προς λέξη που περικλείει μέσα του το θαύμα της δημιουργίας του πλανήτη μας και το θαύμα της δημιουργίας του ανθρώπου. Θέτει ξανά το νόημα και τον σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξής μας, ανακαλύπτοντας τη θεϊκή συγγένεια όλων των «όντων και των πραγμάτων».

Διαβάστηκε 2449 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014 07:33