25 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018 11:41

Σε κατοικούνε θεοί, ξελογιάστρα μου Λήμνο... Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Πριν από πολλά χρόνια, τη δεκαετία του 1960, ο νομός Αττικής ήταν ένας τεράστιος αμπελώνας και οι Αθηναίοι κατέβαιναν στην Πλάκα για να πιουν ρετσίνα. Όπως έλεγε και το τραγουδάκι, “Σε κατοικούνε θεοί, ξελογιάστρα μου Αθήνα, που κατεβαίνουν στην Πλάκα να πιούνε ρετσίνα, και ζαλισμένοι το βράδυ κολώνα-κολώνα να κοιμηθούνε πηγαίνουνε στον Παρθενώνα”.

Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα άλλαξαν, στην Πλάκα κυκλοφορούν μόνον ξένοι τουρίστες και πίνουν φραπέ και Coca-Cola.

Ο μοναδικός απ’ τους 12 αρχαίους Ελληνικούς θεούς, που έφυγε απ’ τον Όλυμπο και έζησε κάπου αλλού, ήταν ο Ήφαιστος. Για την ακρίβεια τον πέταξε ο Δίας ύστερα από έναν καυγά με την Ήρα (στον οποίο ο Ήφαιστος είχε πάρει το μέρος της Ήρας), και ύστερα από 3 μέρες πτήση πάνω απ’ το Αιγαίο προσγειώθηκε στη Λήμνο έξω απ’ το σημερινό χωριό Ρεπανίδι.  Εδώ, στο νησί, δίδαξε τους κατοίκους την τέχνη της φωτιάς και της μεταλλουργίας. Κι ένας άλλος θεός, ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, δ

  Στο καθένα απ’ τα 33 μικρά χωριά της Λήμνου υπάρχουν και 2-3 «καζάνια», δηλαδή αποστακτήρια, όπου οι κάτοικοι φτιάχνουν το εξαιρετικής ποιότητας σπιτικό ούζο, σε σιγανή φωτιά, με κληματόβεργες, όπως τους δίδαξε ο θεός της φωτιάς Ήφαιστος. Δίδαξε τους κατοίκους της Λήμνου την τέχνη της αμπελουργίας και του κρασιού.

 Ο Όμηρος γράφει για το περίφημο κόκκινο μπρούσκο Λημνιό κρασί. Το κρασί αυτό εξακολουθεί να παράγεται και σήμερα στο νησί, απ’ τα αυτοφυή κλήματα της ποικιλίας «Καλαμπάκι» στις εύφορες πλαγιές των λόφων.

Ένα άλλο περίφημο κρασί της Λήμνου είναι το Μοσχάτο Αλεξανδρείας,  ένα άσπρο ξηρό με φίνο άρωμα και μοναδική γεύση, που πριν λίγες μέρες βραβεύτηκε για άλλη μια φορά σε διεθνή διαγωνισμό στην Νέα Υόρκη.

Η ρετσίνα επίσης έχει μια ιδιαίτερη γεύση. Έχεις τη γεύση αρωματικού σταφυλιού στη γλώσσα σου.

 Η αμπελοκαλλιέργεια στη Λήμνο συνδέεται με τον θεό του κρασιού τον Διόνυσο. Ο Μίνωας από την Κρήτη έστειλε το βασιλιά της Φαιστού Ραδάμανθυ να καταλάβει τη Λήμνο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Αυτός δώρισε τη Λήμνο σε ένα στρατηγό του, το Θόαντα, γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, ο οποίος δίδαξε στους Λημνιούς την καλλιέργεια του αμπελιού.

 Την εποχή της αργοναυτικής εκστρατείας πέρασαν από τη Λήμνο οι Αργοναύτες στο ταξίδι τους για την Κολχίδα. Αρχικά, οι πανέμορφες Λημνιές γυναίκες αρνήθηκαν να τους επιτρέψουν να αποβιβαστούν στο νησί νομίζοντας ότι ήταν πειρατές και ετοιμάστηκαν να τους πολεμήσουν. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε να αποβιβαστούν, υπό τον όρο ότι θα ικανοποιήσουν όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και εμφάνισης. Σε αυτό συνέβαλε η παρέμβαση της θεάς του έρωτα Αφροδίτης και οπωσδήποτε το ντόπιο κρασί. Οι Αργοναύτες λοιπόν μετά από την κατανάλωση των ντόπιων πολύ νόστιμων προϊόντων και ψαριών, και φυσικά του ντόπιου κρασιού, δυνάμωσαν πολύ αφροδισιακά, ερωτεύτηκαν τις γυναίκες του νησιού, έμειναν αρκετά χρόνια στη Λήμνο και άφησαν πολλούς απογόνους δημιουργώντας μια νέα γενιά κατοίκων. Μάλιστα η βασίλισσα Υψιπύλη συνδέθηκε ερωτικά με τον Ιάσονα και απέκτησαν δυο γιους, τον Εύνηο και το Θόαντα.

Η Λήμνος σήμερα είναι ένας τεράστιος αμπελώνας. Παράγει ένα πολύ αρωματικό γλυκάνισο, με το οποίο εμπλουτίζουν το ούζο. Τα εμφιαλωμένα κρασιά της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών και των πολλών ιδιωτικών οινοποιείων βραβεύονται κάθε χρόνο στις διεθνείς εκθέσεις και εξάγονται σ’ όλο τον κόσμο. Πέρσι πήραν 4 χρυσά και 5 ασημένια.

  Που οφείλεται η μοναδική αυτή ποιότητα και γεύση των κρασιών της Λήμνου;  Πρώτο, στο ηφαιστιογενές χώμα του νησιού. Δεύτερο στη μεγάλη ηλιοφάνεια. Τρίτο στην παράδοση, στα δρύινα βαρέλια, στην τέχνη του σπιτικού. Ο μούστος περιέχει ψηλά «σάκχαρα» και «μπωμέ», γι’ αυτό και μεγάλες εταιρίες εμφιάλωσης κρασιών, ακόμα και Γαλλικές, αγοράζουν εκατοντάδες τόνους χύμα μούστο απ’ τη Λήμνο για να εμπλουτίσουν τα δικά τους κρασιά με άρωμα και γεύση.

  Οι σημερινοί κάτοικοι της Λήμνου κρατούν τις παραδόσεις.  Στα «καζάνια» στα χωριά και στα δρύινα βαρέλια στα σπίτια όχι μόνο παράγουν το υπέροχο ούζο και το κρασί, αλλά έχουν το προνόμιο, αυτοί και οι φίλοι επισκέπτες του νησιού, να πίνουν αυθεντικό κρασί-νέκταρ, απ’ τα αυτοφυή κλήματα απ’ την εποχή του Ομήρου. 

 Στη Λήμνο οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι, όπως οι αρχαίοι «ξένιοι» θεοί.  Σε θεωρούν δικό τους άνθρωπο, σαν να σε γνωρίζουν από πολλά χρόνια,  κι ας έχεις πάει για πρώτη φορά. Μαζί με την καρδιά τους, ανοίγουν και το κελάρι τους να σε κεράσουν το άρωμα του νησιού.  Πάντα υπολογίζουν να κάνουν ένα βαρέλι επιπλέον για τους φίλους. Κι αν δεν θέλεις να υποχρεωθείς, απλούστατα παίρνεις μια-δυο  νταμιτζάνες, κι αγοράζεις χύμα κρασί – πάμφθηνο – ή εμφιαλωμένο από μια τεράστια ποικιλία!

 Λένε για τη Λήμνο ότι όποιος την επισκεφτεί, ξελογιάζεται και θέλει να ξαναπάει.  Στη Λήμνο αισθάνεσαι τις ρίζες σου, περπατάς στα μέρη που έζησαν οι αρχαίοι πρόγονοι,  αισθάνεσαι σαν Αργοναύτης, απολαμβάνεις το κρασί-νέκταρ όπως οι αρχαίοι θεοί.

Το λέει και το τραγούδι:

 

Σε κατοικούνε θεοί, ξελογιάστρα μου Λήμνο

απ’ του Ομήρου τα χρόνια παράγεις τον οίνο

κι όταν δροσίζει γλυκά τα βραδάκια

στρώνουν τραπέζια δίπλα στο κύμα τα ταβερνάκια

 

Κι αν θες να νιώσεις σαν θεός, αθάνατος και δροσερός

έλα στη Λήμνο να φας αμβροσία φρέσκο ψαράκι

και νέκταρ να πιεις ντόπιο λημνιό κρασάκι…

Διαβάστηκε 1014 φορές