23 Μαΐου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 12:12

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ - Η 2η απαντηση του Αναπλ. Διοικητη του Νοσοκομειου μας Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 Η δεύτερη απαντητική επιστολή του Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Λήμνου  Θεοδ. Μονοκρούσου έχει  εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς αναφέρεται  αναλυτικά στο  συμβάν της αεροδιακομιδής ενός 11χρόνου κοριτσιού  και στον τρόπο  που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις αεροδιακομιδές.   

Την παραθέτουμε αυτούσια χωρίς κάποιο επεξηγηματικό πρόλογο γιατι, όπως συντάχθηκε,  είναι αρκετά ευκρινής.  

Αγαπητό Ράδιο Αlpha

 

Με την από 24/5/18 επιστολή εκτιμώ ότι επί της ουσίας απαντήθηκε το πρώτο από τα κρίσιμα ερωτήματα των άρθρων και ραδιοφωνικών εκπομπών 21/5 και 22/5 σχετικά με το εάν η αιτία για την οποία διακομίσθηκε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση το 12χρονο  κοριτσάκι στις 20/5, ήταν ή όχι ανάμεσα στην αρχική γνωμάτευση των γιατρών του νοσοκομείου.

 

Ερώτημα 2ο: Γιατί δεν αντιμετωπίσθηκε το περιστατικό στη Λήμνο;

Από τον Αναπληρωτή Διοικητή ζητήθηκε στις 31/5/18 επίσημη απάντηση από τους ιατρούς του Χειρουργικού Τομέα οι οποίοι σε Γενική Συνέλευση του τομέα τους απάντησαν ως εξής:

  1. 1.       «Οι διακομιδές που διενεργήθηκαν ήταν απολύτως αναγκαίες.
  2. 2.       Η Παιδοχειρουργική Ειδικότητα είναι ανεξάρτητη (και ισότιμη) τόσο από την ειδικότητα της  Γενικής Χειρουργικής όσο και από όλες τις άλλες.  Το αντικείμενό της είναι η χειρουργική αντιμετώπιση παιδιών μέχρι την ηλικία των 14 ετών συμπληρωμένα. Η Γενική Χειρουργική αφορά την ηλικία άνω των 14 ετών.
  3. 3.       Κατ’ εξαίρεση μετά από εκτίμηση του Γενικού Χειρουργού και σε συνεννόηση με τον Αναισθησιολόγο,

Α) Ή κρίνεται ασφαλής η χειρουργική αντιμετώπιση του ασθενούς από τον Γενικό Χειρουργό εντός του νοσοκομείου.

Β) Ή το χρονικό περιθώριο διακομιδής κρίνεται απειλητικό για την ζωή του, οπότε και αντιμετωπίζεται άμεσα στο νοσοκομείο

Γ) Ή ο ασθενής διακομίζεται».

  Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, με το δεδομένο ότι δεν προβλέπεται Παιδοχειρουργική Ειδικότητα στον Οργανισμό Λειτουργίας  του νοσοκομείου του 2012 και με γνώμονα την ασφαλέστερη ιατρική  αντιμετώπιση του περιστατικού, η διακομιδή κρίθηκε ως απολύτως αναγκαία.  

 

Ερώτημα 3ο: Γιατί το νοσοκομείο δεν διέθεσε συνοδό ιατρό προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αεροδιακομιδή  με SuperPuma;

 Για να γίνει μια αεροδιακομιδή απαιτείται συνοδός ιατρός. Και επειδή ο διακομιζόμενος είναι συνήθως βαρέως πάσχων ή διασωληνωμένος, απαιτείται ειδικευμένος ιατρός ώστε να μπορεί να παρέμβει κατά την διάρκεια της πτήσης, εάν αυτό απαιτηθεί.

Σύμφωνα με Απόφαση  του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.),

«Η διακομιδή θα πραγματοποιείται από αναισθησιολόγο ή εντατικολόγο εφόσον είναι εφικτή η κατάρτιση κοινής λίστας εφημερευόντων για διακομιδές, διαφορετικά η διακομιδή γίνεται από ιατρούς του ΕΚΑΒ. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η μεταφορά βαρέως πάσχοντος ή διασωληνωμένου ασθενούς από άπειρο και ανειδίκευτο για αυτό τον σκοπό γιατρό και μάλιστα από γιατρό που υπηρετεί για εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου».

 Στις 20/5/18 βρισκόταν σε εφημερία ο ένας από τους δύο αναισθησιολόγους του νοσοκομείου ενώ ο άλλος ήταν σε άδεια. Το να συνοδέψει ο εφημερεύων αναισθησιολόγος με το SuperPumaήταν αδύνατον, γιατί ολόκληρο το νησί θα έμενε χωρίς αναισθησιολόγο.

 

Ερώτημα 4ο: Ποιές είναι οι αρμοδιότητες του νοσοκομείου σε σχέση με αεροδιακομιδές με πτητικά μέσα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών;

 Στη Λήμνο έχουμε δύο περιπτώσεις: Πρώτη, να έχει κάνει κάποιος προσωπικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο και δεύτερη, να έχει συμβληθεί μέσω του προγράμματος του Ιδρύματος Μπούμπουρα, που σημειωτέον αποτελεί μια πραγματικά αξιέπαινη πράξη.

 Στην πρώτη περίπτωση, ασφαλισμένος και συμβεβλημένος είναι ο ασθενής ή  συγγενής του, οπότε και έχει την αρμοδιότητα της ενημέρωσης της ασφαλιστικής του εταιρείας.                                                                                                          Εάν ο ασθενής δεν έχει προσωπική ασφάλιση για διακομιδή (δεύτερη περίπτωση), το νοσοκομείο έχει την υποχρέωση ενημέρωσης του ΕΚΑΒ. Εάν αυτό για κάποιους λόγους αδυνατεί να πραγματοποιήσει την αεροδιακομιδή, τότε πάλι ο συμβεβλημένος (γιατί συμβεβλημένο δεν είναι το νοσοκομείο) οφείλει να ενημερώσει την Interamerican. Ευνόητο είναι ότι εάν ο ασθενής δεν έχει την δυνατότητα της ενημέρωσης και δεν έχει συγγενείς για να το κάνουν, τότε την επικοινωνία θα την κάνει το νοσοκομείο

 Γιατί γίνεται αυτό;

Πρώτον, γιατί όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν δύο συμβαλλόμενα μέρη, την ασφαλιστική εταιρεία και τον ασφαλιζόμενο. Και αυτά είναι που συμμετέχουν στην επικοινωνία μεταξύ τους.

Δεύτερον, γιατί δεν είναι δυνατόν ο ιατρός αντί να βρίσκεται δίπλα στον ασθενή και να ασκεί ιατρικό έργο να βρίσκεται στο τηλέφωνο συζητώντας με τους εκπροσώπους της ασφαλιστικής εταιρείας για ασφαλιστικούς όρους που καλύπτονται ή όχι από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του ασθενούς.

 

Βοηθάει το νοσοκομείο στην υλοποίηση της διακομιδής; Βεβαίως και με πολλούς τρόπους:

 

 *Οι γιατροί της ασφαλιστικής εταιρείας που θα πραγματοποιήσει την αεροδιακομιδή ζητούν ενημέρωση από τους γιατρούς του νοσοκομείου για την κατάσταση του ασθενούς η οποία και τους παρέχεται αναλυτικά.

 

*Το ΕΚΑΒ Λήμνου μεταφέρει τον ασθενή στο αεροδρόμιο.

 

*Ο Αναπληρωτής Διοικητής εκδίδει «εντέλλεσθε», δηλαδή διαταγή συνοδείας, σε γιατρό για να συνοδέψει με το ασθενοφόρο τον ασθενή. Δηλαδή (και ειλικρινά λυπάμαι που αναγκάζομαι να το αναφέρω) προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διακομιδή,  ο Αναπληρωτής Διοικητής αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στην διάρκεια της διαδρομής. Μια ευθύνη για την οποία δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να αναλάβει, θεωρεί όμως ότι έχει ηθική υποχρέωση  γιατί σε κάθε περίπτωση προέχει η φροντίδα για την υγεία και την ζωή του ανθρώπου που διακομίζεται. 

 

Και εδώ προκύπτει το εύλογο ερώτημα : Όσοι από ραδιοφώνου υπονόησαν αρνητική συμπεριφορά  της Διοίκησης του νοσοκομείου προς τους διακομιζόμενους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες,  θα  αναλάμβαναν οι ίδιοι  τον κίνδυνο να συρθούν όχι μόνον σε πειθαρχικές αλλά και σε δικαστικές και ποινικές περιπέτειες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, για ευθύνες για τις οποίες δεν έχουν καμία υποχρέωση;

 

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τις αεροδιακομιδές, το νοσοκομείο Λήμνου και η Διοίκησή του θα συνεχίσει να κάνει αυτό που πάντα έκανε. Να θέτει ως επίκεντρο και πάνω από όλα τον ασθενή, ανεξάρτητα εάν αυτός διακομίζεται με δημόσιο ή ιδιωτικό πτητικό μέσον.

 

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

Παραμένω στην διάθεσή σας για οποιεσδήποτε άλλες διευκρινήσεις.   

 

                                                                                                                 Με ειλικρινή εκτίμηση.

                                                                                                               Μονοκρούσος Θεόδωρος

                                                                                                   Αναπληρωτής Διοικητής Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 633 φορές