18 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 19:37

Tι είδους παραλίες θέλουμε στη Λήμνο; Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 (Άποψη)  Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Έχω τη χαρά και την ευκαιρία να διαφημίζω τη Λήμνο τόσο προσωπικά σε φίλους και συναδέλφους, όσο και δημόσια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πέρσι το καλοκαίρι, ανάμεσα στα άλλα που σύστησα σε έναν φίλο μου να επισκεφτεί, όταν θα έλθει στη Λήμνο, ήταν και οι αμμοθίνες στο Γομάτι, η περίφημη και μοναδική “Ελληνική Σαχάρα”. Ήμουν σίγουρος ότι θα εντυπωσιαστεί με το μοναδικό αυτό γεωλογικό φαινόμενο.

 Όταν επέστρεψε από τη Λήμνο και τον ρώτησα τις εντυπώσεις του, ήταν πολύ απογοητευμένος, όχι τόσο από τις αμμοθίνες, ούτε από την έλλειψη καφετέριας κλπ., αλλά από την ταλαιπωρία μέχρι να φτάσει σ’ αυτές, δηλαδή από τις αμέτρητες στροφές του δρόμου, και από την πρωτόγονη κατάσταση των τελευταίων 3-4 χιλιομέτρων από το Κατάλακο μέχρι κάτω. Μου είπε μάλιστα ότι, από όσο ξέρει, τα τουριστικά γραφεία που κάνουν εκδρομές στη Λήμνο αποφεύγουν να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα τους και να επισκεφτούν τις αμμοθίνες, γιατί τα πούλμαν τους υποφέρουν, τα μεν λάστιχα από τις ανωμαλίες του χωματόδρομου και τις νεροφαγιές, οι δε μηχανές και τα κλιματιστικά από τη σκόνη.

 Τον ρώτησα εάν του άρεσαν τα αρχαία, Ηφαιστεία, Καβείρια και Πολιόχνη. Ήμουν σίγουρος ότι, τουλάχιστον για την Πολιόχνη, το αρχαιότερο βουλευτήριο της Ευρώπης, θα έλεγε τα καλύτερα λόγια.

Η απάντηση του ήταν η εξής:

“Για να πω την αλήθεια, δεν άξιζε τον κόπο να κάνουμε τόσα πολλά χιλιόμετρα για να δούμε τόσο λίγα πράγματα. Εμείς εδώ στη βόρεια Ελλάδα έχουμε εντυπωσιακά αρχαία μνημεία, οργανωμένα, με μουσεία επιτόπου, με αίθουσα προβολής, με οπτικοακουστικό υλικό, με σχετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με καφετέριες κ.ά.

Στο Δίον, για παράδειγμα, ο αρχαιολογικός χώρος είναι 34 στρέμματα, υπάρχει μεγάλο πάρκινγκ, υπάρχει γραφείο ενημέρωσης με φυλλάδια και αναμνηστικά, τριώροφο μουσείο με κλιματιζόμενη αίθουσα προβολής 20λεπτης ταινίας σε 4 γλώσσες, μεγάλο αναστηλωμένο θέατρο με πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, πολλές ταβέρνες με τοπική και διεθνή κουζίνα, δύο ζαχαροπλαστεία, καφετέριες κ.ά. Παρόμοια και στη Βεργίνα ή τους Φιλίππους. Κι αυτά λειτουργούν όλο το χρόνο, όχι μόνον το καλοκαίρι.

Είναι μοιραίο όταν επισκέπτεται κανείς τα αρχαία της Λήμνου, να κάνει την σύγκριση και αυτή να είναι σε βάρος της Λήμνου και να την αδικεί. Μπορεί, πράγματι, η Πολιόχνη να είναι μοναδική, αλλά για κάποιον που θέλει να δει – και όχι να φανταστεί, αν μπορεί, πώς ήταν πριν από αιώνες – θα του φανεί πολύ φτωχή βλέποντας μόνο κάποιους σωρούς από πέτρες. Παρόμοια και τα Καβείρια, ο πολύ μικρός εκείνος χώρος που είναι-δεν-είναι δύο στρέμματα σαν αλάνα με μια σειρά χαμηλές κολώνες.

 Τον ρώτησα τέλος και για τις υπέροχες αμμουδιές της Λήμνου.

Η απάντηση του:

Πράγματι, με εντυπωσίασαν. Αλλά κι αυτές υστερούν σε οργάνωση και υπηρεσίες. Οι περισσότερες από τις 68 παραλίες της Λήμνου είναι "παρθένες", δηλαδή ήσυχες, απομονωμένες και ερημικές. Θα έλεγα ότι κάνουν για εκείνους που θέλουν να ηρεμήσουν και να βρεθούν κοντά στη φύση – όπως λέει και σλόγκαν για το νησί “Λήμνος, ιδανικό νησί για ήρεμες διακοπές”.

Εντούτοις, οι περισσότεροι τουρίστες, ευτυχώς ή δυστυχώς, έχουν ανάγκη και ζητούν ευκολίες, υπηρεσίες και εξυπηρετήσεις. Δεν μπορεί ένα αξιοθέατο ή μια παραλία να είναι δυσπρόσιτα. Πρέπει να έχει άνετο μέρος να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου ή το πούλμαν, ομπρέλα για να σε προφυλάξει από τον καυτό ήλιο, βρύση με δροσερό νερό για να ξεδιψάσεις, καφετέρια ή καντίνα, τουαλέτες, αποδυτήρια, ντους  κ.ά.

Οι φίλοι μου κι εγώ μείναμε ενθουσιασμένοι από τις οργανωμένες παραλίες στα δυτικά του νησιού, που δεν τις πιάνει και ο αέρας και έχουν όλες τις ευκολίες και εξυπηρετήσεις.

Εμένα προσωπικά και τα παιδιά μου μας άρεσε το Κέρος, γιατί η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και το νερό ρηχό, σαν τεράστια πισίνα, μπαίνεις μέσα και δεν θέλεις να βγεις. Ο ένας μου γιος είναι και σερφίστας και έμεινε κατενθουσιασμένος.

Επίσης μας άρεσε το κάστρο της Μύρινας, οι ανεμόμυλοι και η πινακοθήκη στον Κοντιά, το λαογραφικό μουσείο στο Πορτιανού, η έκθεση σπογγαλιείας στη Νέα Κούταλη και ο Κότσινας με το αγίασμα στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής.

 Δεν ξέρω εάν υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που να αξιοποιούν τις τουριστικές δυνατότητες του νησιού, αλλά πιστεύω ότι με καλή οργάνωση, έλεγχο και προβολή, οι προοπτικές θα είναι πολύ ευνοϊκές.

 Τα ερωτήματα είναι παλιά, αλλά πάντα επίκαιρα:

  • Τι παραλίες θέλουμε, οργανωμένες με όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις των τουριστικών πρακτόρων και των πολλών τουριστών, ή παρθένες, δυσπρόσιτες, γαλήνιες και ερημικές για λίγους;
  • Ποιος θα φτιάξει τις υποδομές (δρόμους, πάρκινγκ, δενδροφύτευση, ενημερωτικές πινακίδες, καθάρισμα των ακτών, αποδυτήρια, ντους, ύδρευση, τουαλέτες κλπ), όχι μόνο για τις παραλίες, αλλά για όλα τα αξιοθέατα του νησιού;
  • Υπάρχουν κονδύλια ευρωπαϊκά; Ποιος είναι αρμόδιος;
  • Τι θα γίνει με τις ανεπαρκείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες;  κλπ. κλπ.
Διαβάστηκε 1261 φορές