18 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 11:50

Η ΛΗΜΝΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΗ !!! Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Λημνιακή Γλώσσα είχε την τιμητική της  στον  πολιτιστικό χώρο ΑΠΟΘΗΚΗ.

Ήταν μια απολαυστική εκδήλωση με κεντρικό πρόσωπο τον Λαογράφο Χρηστό Κολλερό  και το πολυσέλιδο Βιβλίο του  με Λημνιές   ιστορίες και αφηγήματα  στη Λημνιακή διαλεκτό, που ο Χρήστος με πολύ προσπάθεια και  τρομερή προσήλωση μάζεψε από τα μέσα της 10ετιας του 1990. Είναι φανερό, καθώς όλα  αυτά τα κείμενα έχουν ένα διακριτό, ενιαίο  λογοτεχνικό ύφος, ότι υπήρξε η παρέμβαση του Χρ. Κολλερου, ώστε εκτός από μια καταγραφή της Ντοπιολαλιάς να είναι και καλοβαλμένα  αφηγηματικά.   Άλλωστε το βιβλίο αυτό,  το πολύ γνωστό: ΕΝΑ ΠΑΝΙ ΜΑΣ ΛΕΙΠ΄ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΛΠΑΡΟΥΜ",  έχει βραβευθεί  από την  Ακαδημία Αθηνών.

Στην καλά οργανωμένη εκδήλωση και καθώς ο  γραπτός λόγος,  με την ανάγνωση από τον ίδιο τον συγγραφέα και τον Χρ. Κακαρνιά, έγινε ο ήχος της Λήμνου, φάνηκε ακόμη πιο πολύ η σπουδαιότητα του έργου που μπορεί να χαρακτηριστεί:  Μνημειώδες. 

Την Ιδέα και οργάνωση  είχε η Νίτσα Δώρα, που συντόνισε και  την όλη διαδικασία της εκδήλωσης.  Μαζί στην διοργάνωση  και  το Κτήμα Μητρόπολις - Σχολικο Παλλημνιακο Ταμείο.

 Ο  Πρόεδρος του Παλλημνιακού,   Χρ. Κακαρνιάς,  καθώς και ο Πρόεδρος των Φιλών του Κτήματος αυτού,  Αργ. Τραμουντάνης, ήταν φυσικά εκεί ως συνδιοργανωτές. Απο κοντά στο  χώρο και ο Θυμιος  Πουλαντζάς  και  Στέφανος  Τσατάλμπασης, συμπαραστάτες  πάντα σε ότι κάλο Λημνιακό γίνεται!   Επίσης η γραμματέας των Φίλων της Μητρόπολης  Καθηγήτρια Φωτοπούλου Χαριτίνη, η οποία με αφορμή την εκδήλωση  αυτή  ανακοίνωσε  ένα διαγωνισμό με θέμα τη Λημνιακή Γλώσσα για μαθητές των Γυμνασίων και  Λυκείων και σε άλλη κατηγορία ενήλικες πολίτες (θα γίνει άλλη ανάρτηση για την περίπτωση αυτή).

Ο Θωμάς Σφούνης επιμελήθηκε ένα ωραίο Βίντεο, το οποίο προβλήθηκε και αυτό!

 Ο  Χρ. Κακαρνιάς αναφέρθηκε στην  ιστορία του Σχολικού Παλλημνιακού  Ταμείου   με πολλά άγνωστα και πολύ ενδιαφέροντα  στοιχεία για το δημόσιο αυτό Κτήμα,  το οποίο κάποτε μεγαλούργησε στον αγροτικό τομέα και στα διοικητικά του, όπως αναφέρθηκε,   συμμετείχαν γνωστοί  σε πανελλαδικό επίπεδο Λημνιοι,  όπως οι αγωνιστές και με πολιτική  δράση, Ηλίας Ηλιού και Κομνηνός Πυρομάγλου.

Ο Χρήστος Κολλερός στην ομιλια του αναφέρθηκε σε όσους μέχρι τώρα έχουν ασχοληθεί με τη Λημνιά διάλεκτο και την έχουν υπηρετήσει.  Σε αυτούς   θέλω να προσθέσω τον αείμνηστο Κοντοπλιανό  Αλεξ.  Νικολακάρο,  ο οποίος από το 1995 δημοσίευε ιστορίες και χρονογραφήματα,  στη Λημνιακή διάλεκτο,  στην εφημερίδα μας  "ΛΗΜΝΟΣ"  και έβγαλε, αν θυμάμαι καλά,  και ένα σχετικό βιβλίο.

 Η αίθουσα ήταν κατάμεστη απο κόσμο που ήρθε και να στηρίξει την σημαντική αυτή προσπάθεια για την ανάδειξη αυτού του πλούτου της Λήμνου, που είναι το εντελώς ιδιαίτερο γλωσσικό της  ιδίωμα. Δυστυχώς έλειπαν οι Τοπικές Αρχες , Δήμος -  Επαρχείο.  Ήταν όμως η πρόεδρος  του Δημοτικού Διαμερίσματος Μύρινας η Διαμαντούλα Γαροφαλλιδη - Παπούλκα. Αντίθετα προς  τις τοπικές αρχές   ήταν σε  ένα εμφαντικό κοντράστ στην πρώτη σειρά των καθισμάτων ( η φωτογραφία είναι αποκαλυπτική!)   η τοπική  στρατιωτική ηγεσία και μάλιστα με τον ίδιο τον Στρατιωτικό Διοικητή της Λήμνου, ο οποίος εντελώς πρόσφατα ανέλαβε τη θέση αυτή.

Στα γνωστά "αλλά" που συνήθως προβάλλω  να πω ότι ο χρόνος που πήρε η εκδήλωση ήταν μεγάλος,   γιατί 2 ώρες στις  άβολες καρέκλες της Αποθήκης είναι κουραστικό και  γενικά ο χρόνος  τέτοιων εκδηλώσεων πέραν,  το πολύ,  της  1,5 ωρας είναι καταχρηστικός. Νομίζω ότι αυτά που αναφέρθηκαν για το Κτήμα Μητρόπολις,  ήταν για μια άλλη μοναδική θεματική εκδήλωση. Επίσης, και αυτό είναι μόνιμο πρόβλημα στη Λήμνο,  τα μικροφωνικά  με την κακή τους  απόδοση δεν βοηθούσαν   και πάντα χρειάζεται πριν χρησιμοποιηθούν μια πρόβα για την εξοικείωση με αυτά.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 1359 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 17:26