Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 21:10

Χριστουγεννιάτικο Χωριό και Πάρκο Χρωμάτων στην Κατερίνη Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ξέραμε μόνο την Ονειρούπολη Δράμας και τον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Από πέρσι άρχισαν να λειτουργούν το Δεκέμβριο σε όλη την Ελλάδα κι άλλα παρόμοια, που αποβλέπουν και στην τόνωση των τοπικών αγορών:  Tο Δάσος των Χριστουγέννων (στη Βέροια), Χωριό του Αη-Βασίλη (Βόλος), Παραμυθούπολη της Αγάπης (Γιαννιτσά), Χριστουγεννιάτικη Παραμυθοχώρα (Έδεσσα), Αγγέλων Πόλις (Λαγκαδάς), Μύλος των Χριστουγέννων & Χωριό της Αγάπης (Λάρισα), Πολιτεία των Ευχών (Σέρρες), Το Χωριό του Αη-Βασίλη (Σκύδρα), Παραμυθοχώρα (Στρατώνι Χαλκιδικής), Αρχοντικό του Αη-Βασίλη (Τύρναβος) κ.ά.

 Τα ονόματά τους παραπέμπουν σε φανταστικούς κόσμους…

 Από πέρσι άνοιξε και το Πάρκο των Χρωμάτων στην Κατερίνη. Λαμπερό και εντυπωσιακό, αξίζει τον κόπο να το επισκεφτεί κανείς.

Το οργανώνει – όπως και στις άλλες πόλεις – ο Δήμος, μέσα στο δημοτικό πάρκο. Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι λειτουργεί και αξιοποιεί το ήδη υπάρχον πανέμορφο πάρκο της πόλης με τα σιντριβάνια, τα πανύψηλα δέντρα κλπ.

Ένα μικρό μειονέκτημα είναι ίσως ότι δεν διαθέτει χώρο για παρκάρισμα.

Κι ένα άλλο ότι, εκτός από την δωρεάν βόλτα που θα κάνεις, όλα τα υπόλοιπα τα πληρώνεις, όπως όταν πηγαίνεις στην εμποροπανήγυρη.

 

Πολύ πριν από το Πάρκο των Χρωμάτων, πριν από 4 χρόνια, η Κατερίνη έγινε γνωστή σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο για μια άλλη χριστουγεννιάτικη γιορτή, που οργανώνουν οι εθελοντές της κάθε χρόνο από 11 Δεκεμβρίου μέχρι τέλος του έτους.

Ονομάζεται Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου και βρίσκεται στον πρώην Καπνικό Σταθμό (“Ινστιτούτο” όπως λεγόταν), δίπλα στα δικαστήρια.

Δεν την χρηματοδοτεί ο Δήμος, αλλά την στηρίζουν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του νομού – πέρσι ήταν εκατόν ογδόντα (180) – οι οποίοι προσφέρουν τα προϊόντα τους

 • Γλυκά, ποπκόρν, χυμούς και φρούτα για τα κεράσματα
 • Αλεύρι λάδι, ελιές και πάστα ελιάς για τον ξυλόφουρνο
 • Όσπρια και ελιές για την Κουζίνα της Γιαγιάς
 • Κρασί, καφέ, τσαϊ και ζάχαρη για τον Καφενέ
 • Παιχνίδια παιδικά, αερόστατα
 • Ξύλα για τις φωτιές και τον ξυλόφουρνο, αχυρόμπαλες κ.ά.
 • Υφάσματα κλπ. για τους μάγους της φάτνης και τα σκιάχτρα
 • Υλικά για τις παιδικές κατασκευές, ζωγραφική κλπ.
 • Τις υπηρεσίες τους (ηλεκτρολογικές, μεγαφωνικές κλπ. εγκαταστάσεις).

 Αξίζει τον κόπο να το επισκεφτεί κανείς, για πολλούς λόγους:

 • Δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά, το μεράκι και την αγάπη των 480 εθελοντών που το οργανώνουν.

Θα σε υποδεχτούν με ένα θερμό χαμόγελο. Οι άνθρωποι αυτοί ήδη από το Σεπτέμβριο αρχίζουν τις προετοιμασίες, βάφουν και στολίζουν τα 12 ξύλινα σπιτάκια. Ώρες ολόκληρες μέσα στο κρύο του χειμώνα καθημερινά κάνουν τις βάρδιες μέχρι αργά τη νύχτα για να δώσουν τη χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Στο λούνα παρκ (κρικάκια, μπουκάλες, φυσοκάλαμο, μπάσκετ κλπ.) θα βρείτε πιο νέους, ενώ στην Κουζίνα της Γιαγιάς, όπως λέει και το όνομα της,  θα σας σερβίρουν ζεστή σούπα πιο ηλικιωμένες γυναίκες.

Μη ξεχάσετε τον ξυλόφουρνο, θα σας περιμένει η κυρά Γλυκερία με την παρέα της – γιαγιάδες οι πιο πολλές – να σας κεράσουν κι αυτές ό,τι έβγαλαν ζεστό απ’ το φούρνο.

Κι αν κάνει κρύο, θα ζεσταθείτε στις 4 φωτιές, ή στον Καφενέ με ένα ζεστό καφέ, τσάι ή κρασί.

 • Καθημερινά υπάρχει εκλεκτό μουσικό πρόγραμμα, από πολύ γνωστά συγκροτήματα και τραγουδιστές. Ανάμεσα σ’ αυτούς και η Γλυκερία στις 19 του μήνα.
 • Επίσης χορευτικά συγκροτήματα διαφόρων συλλόγων.
 • Από φέτος οι  παραστάσεις θα γίνονται στην εξέδρα της σκηνής, που είναι η μεγαλύτερη στο νομό (145 τ.μ.), κλειστή και θερμαινόμενη.
 • Στην θερμαινόμενη Παραμυθούπολη οι αφηγήσεις και τα θεατρικά.
 • Στην θερμαινόμενη Αίθουσα Κατασκευών τα παιδιά δημιουργούν.
 • Στο σπιτάκι του Αη-Βασίλη γράφουν τα γράμματα.
 • Υπάρχει τεράστιος χώρος για δωρεάν παρκάρισμα ανάμεσα στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό και τα δικαστήρια.
 • Πέρσι το Χριστουγεννιάτικο Χωριό το επισκέφτηκαν περισσότεροι από 40.000 από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, τηλεοπτικά συνεργεία κ.ά.
 • Φέτος μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει 53 σχολεία και νηπιαγωγεία με 3.543 μαθητές..

 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ίσως είναι ότι, τα πάντα είναι δωρεάν.

Το σλόγκαν είναι “Αφήστε το πορτοφόλι σας στο σπίτι”.

Προαιρετικά μπορεί κανείς να φέρει 1-2 κιλά τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο (που υποστηρίζει πάνω από 500 άπορες οικογένειες συμπολιτών μας) ή φάρμακα που περισσεύουν (πέρσι η προσφορά ήταν συγκινητική, συγκεντρώθηκαν πάνω από 33 τόνοι).

 

Ο Άγιος Βασίλης, οι εθελοντές, οι μουσικοί, οι χορευτές, χορωδοί, οι παραμυθάδες, η πιο ζεστή γωνιά της Κατερίνης, σας περιμένουν καθημερινά από 11 μέχρι 30 Δεκεμβρίου, απ’ τις 6 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ

Διαβάστηκε 1401 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 21:12
Hλίας Κότσαλης

Τελευταία άρθρα από τον/την Hλίας Κότσαλης