23 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011 10:19

8 ΟΚΤΩΒΡΗ 1912 :1 χρόνο πριν τα 100

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Από τον εορτασμό στα Τσιμάνδρια

Από τώρα γίνονται  σκέψεις για έναν μεγαλειώδη εορτασμό με πανελλήνια απήχηση  την επόμενη χρονιά,  που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την 8η Οκτωβρη 1912, μέρα απελευθέρωσης της Λήμνου. Ακολούθησε, 1 μήνα αργότερα,  η Μυτιλήνη και άλλα νησιά του Αιγαίου ενώ σε λίγο, με εξασφαλισμένη την κυριαρχία στη Θάλασσα, μετά και τις Ναυμαχίες της Λήμνου και της Έλλης (στην είσοδο του Ελλησπόντου) και πάντα με βάση του στόλου μας το Λιμάνι του Μούδρου, θα ξεκινούσε ο Βαλκανικός Πόλεμος που θα διπλασίαζε την Ελλάδα.

Η 8η Οκτωβρη, ήταν  αρχή αυτών των γεγονότων και  θα πρέπει να γιορταστεί, τώρα που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε και με  έδρα τη Λήμνο,  σε παναιγαιακό  και πανελλήνιο επίπεδο.

Φέτος, και με αυτήν την προοπτική,  στη Λήμνο ο εορτασμός πήρε έκταση με ωραίες πρωτοβουλίες, πολιτών,  και εκτός από τα  καθιερωμένα  στη Μύρινα , έγιναν πολύ ωραίες εκδηλώσεις στα Τσιμάνδρια, το πρώτο χωριό που μπήκε ο ελληνικός στρατός, στην Ατσικη από τον εκεί Σύλλογο και  στο Μούδρο όπου  εγκαινιάστηκε έκθεση με πολεμικό υλικό από  εκείνους τους πολέμους.

Στην Αθήνα θα γιορταστούν από κοινού,  από τους   εκεί Αιγαιοπελαγίτικους Συλλόγους,  τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με υπεύθυνη φέτος τη δική μας Ο.Λ.ΣΥ , που πέτυχε    ο εορτασμός αυτός να γίνει  με επίσκεψη στο θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ !

Είναι αυτή μια καλή αφορμή για  να αρχίσουμε να δουλεύουμε την ιδέα:  του χρόνου να έρθει στη Λήμνο, όπως τότε,  ο ναυτικός αυτός Θρύλος, έστω και με τη βοήθεια ρυμουλκών. Θα είναι ένα ταξίδι με πολλαπλά μηνύματα.

 

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων (Ο.Λ.ΣΥ)

Οργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου

και ώρα 10.30 πμ στο θωρηκτό  πλοίο  Αβέρωφ

Τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2011

(Η γιορτή της απελευθέρωσης των νησιών από τους Τούρκους)Στην εκδήλωση μας συμμετέχουν:, Ομοσπονδία  Λεσβιακών Συλλόγων, Ομοσπονδία  Χιακών Σωματείων , Ομοσπονδία  Σαμιακών Συλλόγων, Πανικαριακή  Αδελφότητα , Σύλλογος  Αγίου  Ευστρατίου, Σύλλογος  Οινουσών, Σύλλογος  Ψαριανών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ  -  ΟΜΙΛΙΕΣ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ  ΣΤΕΦΑΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΤΟΠΙΚΩΝ  ΧΟΡΩΝ

ΜΠΟΥΦΕ με ΤΟΠΙΚΑ  ΠΡΟΪΟΝΤΑ (ένα μικρό κέρασμα)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ- ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ

Για την ΟΛΣΥ

Ο πρόεδρος                                         Ο γενικός γραμματέας

Καραγιάννης Αντώνιος                       Ρούλιας Χαράλαμπος

Τηλ. Επικοινωνίας : 6944562988                               6974001114

Διαβάστηκε 36465 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 07:33