16 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 20:25

ΤΖΑΝΕΡΑ ΚΑΙ ΣΚΑΜΝΙΑ, ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ... Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα φρούτα της Λήμνου είναι τα τζάνερα και τα σκάμνια, μούρα αλλού! Και τα δυο χωρίς καμιά εμπορική αξία !  

Τα τζάνερα,  κάθε χρόνο τέτοια εποχή,  ήταν της μόδας να είναι κλεμμένα! Συνήθως μέσα σε αυλές σπιτιών ήταν υπό την επιτήρηση των ιδιοκτήτων, οι οποίοι  τα φύλαγαν μέχρι που  κατέληγαν να σαπίζουν πεσμένα  στο έδαφος. Επειδή λοιπόν ήταν επιτηρούμενα από τους ιδιοκτήτες, γινόταν,  ως αντίδραση,  επελάσεις παιδιών και νεαρών, που τα έκλεβαν και αυτό θεωρούνταν κατόρθωμα.

Σε κάθε περιοχή και  γειτονιά οι καλές Τζανεριές με γλυκά τζάνερα, γιατί υπήρχαν και τα ξύδια, ήταν εντοπισμένες και ονομαστές  και εκεί γινόταν επιδρομές, ημερήσιες ή  νυχτερινές ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος. Κάτι κόλπα των ιδιοκτητών  ότι τα δέντρα ήταν  ραντισμένα και υπήρχε κίνδυνος δηλητηρίασης, περισσότερο προκαλούσαν παρά απέτρεπαν.  

Λένε πως ο τότε  Γυμνασιάρχης Παντελαρούδης είχε μια τζανεριά που του την έκλεβαν και υποπτευόταν  μαθητές του Γυμνασίου,  οπότε   μια μέρα μετά την προσευχή των μαθητών στην αυλή του σχολείου,   απείλησε ότι όποιος κλέβει τα τζάνερα του  θα τιμωρηθεί με  αποβολή… Την άλλη μέρα η τζανεριά έλειπε από τη θέση της με τον κορμό πριονισμένο… Δεν ξέρω αν αυτό είναι αλήθεια πάντως η μανία για κλεμμένα τζάνερα ήταν παραδοσιακή!

Το άλλο φρούτο μας,  τα σκάμνια, ήταν και αυτό της εποχής των αρχών Ιουνίου. Δεν χρειαζόταν, αυτά,  να τα κλέψεις αφού δεν τα φύλαγε κανένας… (προσέξτε πως προκύπτει η κλεψιά!- καθαρά ως τεχνικό θέμα).

Τα σκάμνια είναι ένα ελαφρώς αρωματικό και πολύ γλυκό φρούτο, που όμως δεν αντέχει πιέσεις και μεταφορές.   Είναι  διάφορων μεγεθών, τα  μεγαλύτερα σαν κουρμάδες,  και δυο ειδών τα άσπρα με χαλαρή γεύση και  τα μαύρα με έντονη γεύση και κόκκινο χρώμα που αφήνουν  στάμπα όπου ακουμπήσουν. Τα σκάμνια   τα έτρωγαν επιτόπου, η μάλλον  επί του δέντρου σκαρφαλωμένοι,   αφού,  όπως είπαμε,  δεν προσφέρονταν για μεταφορά, όπως γινόταν με τα τζάνερα, μέσα στις τσέπες ή στον  κόρφο των παιδιών, που τον έλεγαν και τσίτσο!

(Η φωτογραφία είναι το χρ. Κακαρνιά από τη Μητρόπολη)

Διαβάστηκε 3212 φορές