23 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 00:00

Mε κανό Στον Αί Στράτη

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

dsc02261  dsc02406  dsc02495

Πέρασαν το μισό Β. Αιγαίο με κανό!

Η διαδρομή από το Λιμάνι της Μύρινας στον Αγιοστράτη είναι 22 μιλια και οι τρεις «τολμηροί» άλλα κυρίως  ανθεκτικοί Λημνιοί έκαναν αυτή την πελαγίσια απόσταση με το πιο υποτυπώδες πλωτό μέσο, το πρώτο (το μονόξυλο) που χρησιμοποίησε ο πρωτόγονος άνθρωπος για να πλεύσει !

Ο Λάμπρος, ο Αντώνης και ο Γιάννης  ξεκίνησαν  στις εννιάμιση το πρωί της Παρασκευής,  9/9,  και έφτασαν κωπηλατώντας, μετά 9 ώρες, στις εξιμιση το απόγευμα στο λιμάνι του Αγιοστράτη.

Ήταν  ένα ταξίδι - μήνυμα, εναντία στον καναπέ  της παχυσαρκίας, στις φραπεδιές της απραξίας και σε μια νοοτροπία,  που έχει κυριαρχήσει,  για τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια και  την αποχή από κάθε αθλητική και άλλη δραστηριότητα.

Βεβαίως για τα σκάφη (;)  αυτά,  των 2  μέτρων μήκους και 30 πόντων ύψους,  η  μπουνάτσα είναι προϋπόθεση και εκείνη τη μέρα η νηνεμία ήταν απόλυτη. Έτσι αυτό που είχαν να αντιμετωπίσουν οι «κανα-λαρχες» ήταν η σωματική και ψυχολογική κόπωση  και ο εγκλωβισμός τους στα κανό  με την  άβολη καθιστική στάση,  χωρίς να μπορούν να σταθούν  και να μετακινηθούν.   Επί 9 ολόκληρες ώρες,  από τη στάση αυτή,  με  ένα διπλό κουπί στα χεριά   κωπηλατούσαν με μικρές διακοπές   για  νερό και άλλα πολλά υγρά,  γιατί ένα άλλο ακόμη που έπρεπε να αντιμετωπίσουν ήταν ο ήλιος καθώς,   με τις αντανακλάσεις του στη θάλασσα,  τους χτυπούσε από παντού.

Φυσικά επειδή το ταξίδι ήταν «ποντοπόρο» χρειαζόταν η  σωστή,   180 μοιρών,  πορεία προς τον  Αγιοστράτη, που με κακή ορατότητα,  δεν φαίνεται εξ αρχής,   και κάποια άλλα απαραίτητα  μέτρα ασφαλείας.

Την όλη προσπάθεια παρακολούθησε υποστηρικτικά,   αμέσως μετά την απομάκρυνση των κανό  από της ακτές τις Λήμνου,  το «κοινοβιακό» ιστιοπλοϊκό «ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ». Αυτή όμως η τόσο απαραίτητη παρουσία  ενός μεγάλου σκάφους  ήταν,  απ ότι  καταλάβαμε,   και  μια βασανιστική δοκιμασία,  ως πειρασμός εγκατάλειψης,    όταν,  στα μισά της διαδρομής,  η κούραση έφτασε στο απροχώρητο και ο προορισμός μόλις διακρινόταν στον μακρινό ορίζοντα.

Φυσικά δεν τα παράτησαν  και έτσι έκαναν αυτό το μοναδικό στην ιστορία ταξίδι*   που  ενεργοποίησε και άλλους,  περίπου 20,  Λημνιούς  για να έρθουν στο γειτονικό νησί.  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αφίξεις αυτές έγιναν με εντελώς διαφορετικά, αντιφατικά θα λέγαμε,  πλωτά  μέσα: 1) με κανό, 2)  με ιστιοπλοϊκό, 3) με ταχύπλοο (σε λιγότερο από 1 ώρα) και  4) με βαπόρι ( το ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ) από Λαύριο.

Όλοι αυτοί την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε  το καλοστημένο «Μουσείο της Δημοκρατίας»  στο, κάποτε,  Νησί της Εξορίας και ξεναγηθήκαμε , με πολύ φιλοξενία, ζήλο και μεθοδικότητα,    από τον Αγιστρατίτη  Βύρωνα Μανικάκη, ο οποίος ήταν και ο μόνος από το νησί  που μπήκε στην διαδικασία της υποδοχής αντιλαμβανόμενος  τη διαφορετικότητα και μοναδικότητα  αυτού του ταξιδιού, των 22 μιλιων  ανοικτής θαλάσσης,  με κανό,  που αν συνέβαινε αλλού ίσως γινόταν αντικείμενο δημοσιότητας, τηλεοπτικής κάλυψης κλπ.

  • Βάλαμε έναν  αστερίσκο στο χαρακτηρισμό μας ως μοναδικού  στην ιστορία  του ταξιδιού αυτού, για να διευκρινίσουμε ότι δεν ξέρουμε τι έγινε στην προϊστορία με τα τότε σκάφη,  που  ήταν τα σκαλισμένα μονόξυλα, τα κανό δηλαδή…
Διαβάστηκε 38309 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012 16:48